Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
  
  Volnik iz Pliskovice - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Volnik

Volnik je vrh z nizkim razgledim stolpom s katerega se odpre širok razgled na vse strani neba. Nahaja se na italijanski strani državne meje nad Tržaškim zalivom in Krasom. Naš pogled najprej pritegne visok rob Trnovskega gozda in Čavna, ki se podaljša vse do Nanoške planote. Le-ta se ponovno mehko zaobljeno, a vseeno strmo spušča proti Razdrtemu. Za Vremščico se dviga Snežnik, ...

Izlet za otroke na Volnik je primeren tudi za poletne dni, saj večinoma hodimo skozi gozd.

Družinski izlet: Izlet je predvsem zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 4 do 5 let. Velik del poti hodimo po precej položni gozdni makadamski cesti, ki jo zlahka prevozimo tudi z vozičkom za otroke. Izlet je primeren tudi za poletne dni, saj večinoma hodimo po gozdu.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 260 m
Višina: 546 m
Višinska razlika: 286 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapeljemo se proti Sežani in jo zapustimo na izvozu Sežana - vzhod. Na križišču zavijemo levo in se zapeljemo proti Sežani in Novi Gorici. Ko je po nekaj sto metrih vožnje tabla za Sežano za nami, zavijemo desno na regionalno cesto za Novo Gorico. Zapeljemo se čez naselja Šmarje pri Sežani, Križ, Tomaj, Dutovlje in se še naprej držimo ceste za Pliskovico. Cesta nas bo pripeljala do parkirišča pod vasjo Pliskovica. Gremo še naprej. Po nekaj 100 metrih vožnje bomo na desni strani, še vedno pod vasjo, zagledali veliko asfaltirano parkirišče, informativno tablo in klesan kip vola. Tu parkiramo.
Ena od možnih poti do izhodišča je preko Vipavske doline. Hitro cesto zapustimo na izvozu za Vipavo, nato pa sledimo oznakam za Štanjel. V Štanjelu sledimo tabli za Kobjeglavo čez katero se zapeljemo do križišča za Gabrovico in Coljavo. V Gabrovici gremo levo za Coljavo ter se zapeljemo čez omenjeno naselje vse do ceste, ki povezuje Dutovlje in Komen. Prečkamo cesto in gremo naprej za Pliskovico. Po glavni cesti se zapeljemo čez Pliskovico. Cesta višje v naselju zavije levo in se nato spusti mimo trgovinice pred katero je več učnih tabel. Takoj za trgovinico zavijemo desno in nato levo navzdol. Cesta nas pripelje do avtobusne postaje s parkiriščem in info tablo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Pliskovica - Volnik 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Pri avtobusni postaji prečkamo glavno cesto in se spustimo navzdol po ožji sprva betonski cesti. Hitro preide v makadam in nas pripelje do velikaga kala. Tu se naša pot razcepi, nadaljujemo pa po levem kraku. Makadamska cesta se zložno vzpenja ali izmenično povsem položi. Vodi nas skozi gozd, držimo pa se je kar nekaj časa vse do trikotnega križišča z nekaj slabimi lesenimi tablami z imeni dreves (maj, 2017). Tu smo pozorni desno na smerokaz, ki nas vodi desno nazaj po makadamski cesti. Po nekaj minutah zložnega vzpona pridemo na naslednje gozdne makadamske ceste. Prečkamo jo in nadaljujemo naravnost v gozd po pešpoti na katero nas usmeri smerokaz za Volnik. Pešpot se hitro zooža v ozko stezico, ki se prečno zmerno vzpenja v pobočje. Držimo se je vse do vrha slemena, oziroma prevala, kjer se nahajata dve slabši tabli za Dutovlje in Krajno vas. Kažeta v smer našega prihoda. Tu ne zavijemo levo, temveč desno. Nekaj časa se še zmerno vzpenjamo, nato pa se hitro spustimo na travnat kolovoz, ki se ga držimo vse do razpotja označenaga z več smerokazi. Eden izmed njih nas usmeri levo na pešpot proti Volniku. Naše poti se držimo vse do vrha, ki ga dosežemo v dobrih 5 minutah.

Sestop: Vračamo se po isti poti, a le do prvega razpotja. Tu ne gremo desno po poti po kateri smo prišli, temveč naravnost navzdol po stezici - na drevesu levo ob stezici je bled rdeč napis Pliskovica. Ozka stezica v katero sili trava se dokaj hitro spušča, pripelje pa nas nižje do prvotne poti. Povratek si s tem nekoliko skrajšamo. Zavijemo levo in se na izhodišče vrnemo po isti poti.