Meniji za izlete po regijah Slovenije

  

   Ribnik na Čičariji iz Zagrada za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Ribnik na Čičariji

Ribnik na Čičariji se nahaja na južnem predelu primorskega pogorja Čičarija in le dobrih 20 minut jugovzhodno od bolj znanega Ostriča preko katerega nas vodi izlet. Naš cilj je manjši kal, ki ga napaja izvir le dobra dva metra stran od njegovega brega. Le nekaj minut hoje do Ribnika nas pot vodi ob robu plitve pašne kotanje z močnim, a verjetno večino časa ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Ribnik na Čičariji je primeren za družine z otroki starimi 3 do 4 leta, saj izlet ni zahteven.

Družinski izlet: Pot nas do Ribnika vodi po zelo lepi pokrajini južne Čičarije. Vkolikor se želimo izogniti sicer kratkemu, a sorazmerno strmemu vzponu na Ostrič, ga lahko obhodimo levo ob njegovih vzhodnih pobočjih. Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Pri Ribniku bodo otroci našli obilo prostora za varno igro.

Zahtevnost: Lahka označena pot, povratek je deloma neoznačen.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 756 m
Višina: 958 m
Višinska razlika: 320 m (preko Ostriča), 260 m (mimo Ostriča).

Izhodišče: Z avtoceste zapeljemo v Kozino in z vožnjo nadaljujemo proti Podgradu. V Obrovu zavijemo proti vasi Golac in tu proti vasi Zagrad. Parkiramo na širokem in razglednem parkirišču tik pred vasjo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Zagrad - Ostrič 1 ura 15 minut, Ostrič - Ribnik na Čičariji 20 minut, skupaj 1 ura 35 minut. Krožen povratek mimo Ostriča: 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Po cesti po kateri smo se pripeljali gremo naprej skozi vas Zagrad in se držimo levo. Višje za vasjo se asfaltirana cesta prelevi v makadam. Kmalu smo pozorni na pohodniško tablo, ki nas usmeri desno na pešpot v gozd. Sprva ozka pot se višje precej razširi in kratko stopimo tudi na slabo gozdno cesto, a jo hitro zapustimo. Višje smo pozorni, da ne zaidemo nazaj na gozdno cesto, oziroma kolovoz, temveč se držimo naše pešpoti, ki vodi levo. Pozorni moramo biti na precej obledele markacije (marec, 2023). Pot nas pripelje do žičnate obore, kjer gremo naravnost, nato pa se teren prične vedno bolj odpirati. Čedalje bolj bleda pot nas vodi preko travnatega sveta posutega z brini in redkimi borovci. Gremo mimo razpotja s starimi smerokazi na deblu borovca od koder imamo do Ostriča še 15 minut hoje. Pot nas pripelje na sedlo med Grižo in Ostričem. Tu zavijemo levo na stezico, ki vodi direktno v pobočje. Po kratkem, a sorazmerno strmem vzponu pridemo na razgleden vrh.
Z Ostriča se naprej spustimo naravnost navzdol po jugovzhodnem pobočju vse do kolovoza. Tu gremo desno in po približno 5 minutah hoje pridemo do označenega razpotja, kjer gremo levo za Ribnik. Hodimo navzdol proti slabo vidnemu kolovozu. Pot nas vodi mimo osamljenega borovca z planinsko markacijo (marec, 2023). Za njem zavijemo levo na slabo zvožen kolovoz. Držimo se kolovoza, ki nas kmalu pripelje do naslednjega drevesa z markacijo. Tu nas obledel napis "voda" usmeri desno (marec, 2023). Pot se hitro razširi v širok kolovoz, ki nas v S ovinku pripelje do pašnika v plitvi kotanji. Tu se prične pot zložno vzpenjati. Na koncu pašnika se kolovoz prevali navzdol in po 1 do 2 minutah hoje bomo desno pod nami opazili Ribnik z majhnim izvirom tik ob njegovem bregu.

Sestop: Vračamo se po isti poti, a le do drevesa z markacijo in obledelim napisom "voda". Tu sedaj ne gremo levo po prvotni poti, temveč gremo naravnost po kolovozu. Sprva obhodimo vzhodna pobočja manjšega vrha pred Ostričem ter nato vzhodna pobočja Ostriča. V nadaljevanju, pod Ostričem, ko kolovoz zavije desno zavijemo levo na stezo, ki jo zlahka spregledamo. Te poti, ki nas vodi ob vznožju vršnega pobočja Ostriča se držimo vse do prvotne poti vzpona - pripelje nas do planinskega smerokaza za Ostrič/Ribnik/Glavičoroko.
Na tej stezi smo sicer videli le eno obledelo planinsko markacijo (marec, 2023).