Meniji za izlete po regijah Slovenije
    
 
Dolina Marije Lurške v Lipici z glavnega parkirišča za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Lipica

Lipica se nahaja na Krasu in se upravičeno uvršča med eno naših najbolj prepoznavnih turističnih destinacij. Kras, naša ena od manjših pokrajinskih celot je turistična blagovna znamka že sam po sebi. Poleg Lipice se na njemu nahajata še dve točki, ki ju uvrščamo v sam vrh slovenskih turističnih znamenitosti. To sta zagotovo še Škocjanske jame, ki so po ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Družinski sprehod do Doline Marije Lurške v Lipici lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Pot od Lipce do Doline Marije Lurške je primerna tudi za najmlajše otroke, ki so komaj shodili. Pot lahko prevozimo tudi z vozičkom za otroke. Le zadnjih nekaj metrov hoje znotraj svetišče do dostopnih za voziček.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Izhodišče: 428 m
Višina: 398 m
Prehojen spust: 44 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Divačo. Peljemo se mimo industrijske cone Risnik, kjer sledimo oznakam za Lipico in Divačo. Ceste se držimo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo ponovno proti Lipici. Po glavni cesti se zapeljemo skozi Divačo vse do naselja Lokev. Tudi tu se po glavni cesti zapeljemo preko naselja in nadaljujemo z vožnjo. Po nekaj kilometrih vožnje, tik pred krajem Lipica nas bo velika prometna tabla usmerila desno proti kobilarni Lipica. Te ceste se sedaj držimo vse do izhodišča.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Celoten izlet nam bo vzel 30 minut počasne hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Z glavnega parkirišča pred vhodom v kobilarno gremo v smeri po kateri smo se pripeljali. Na prvem križišču zavijemo levo - sledimo oznakam za golf igrišče in Dolino Marije Lurške. Te ceste se držimo vse do hotela Lipica. Tik pred parkiriščem se desno navzdol odcepi makadamska cesta. Držimo se ga nekaj 100 metrov vse do velike jase, kjer bomo desno na robu gozda zagledali vhod v vrtačo. Po urejeni pešpoti se sprehodimo do kapelice Marije Lurške.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.