Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

  Socerb iz Ospa - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Socerb

Grad Socerb se nahaja na visokem skalnem robu tam, kjer Kras prehaja v valovito Šavrinsko gričevje. Njegova zgodovina je dolga in silno burna, saj je bil zaradi strateške lege nenehno prizorišče spopadov. Zlasti v srednjem veku pa tudi kasneje je bil pomemben člen obrambne linije katere del sta bila tudi, zaradi svoje izjemne lege nič manj znameniti grad Črni Kal in še ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Socerb je srednjeveška utrdba na razglednem Kraškem robu do katere se z družino odpravimo iz Ospa.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let. S hojo pričnemo v znamenitem Ospu, ki je že sam po sebi vreden obiska. Ob gradu se odpre izvrsten razgled na Trst in Tržaški zaliv. Otrokom izlet popestrimo z zgodbami iz dolge in burne zgodovine gradu. Obiščemo lahko tudi Sveto jamo v kateri je po legendi bival sveti Socerb. Nahaja se nedaleč stran. Na izlet se ne odpravimo v poletni vročini. Na izhodišče se vrnemo krožno. Tako je pot krajša in še bolj zanimiva.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 443 m
Višina izhodišča: 33 m
Višinska razlika:
410 m

Izhodišče: Po avtocesti Ljubljana - Koper se vozimo do izvoza za Črni Kal, kjer avtocesto zapustimo. Na prvem križišču zavijemo levo proti Ospu in nadaljujemo proti Ospu in Črnemu Kalu. Preden se začnejo ovinki pred Črnim Kalom zavijemo levo proti vasi Osp. V vasi se zapeljemo preko mosta in zavijemo levo proti kampu, kjer poiščemo primerno mesto za parkiranje. Parkirišče ob kampu je namenjeno obiskovalcem kampa (avgust, 2016).

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče v Ospu -Socerb 1 ura 30 minut. Krožni povratek Socerb - Osp 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Gremo v vas Osp in nato proti gasilskemu domu. Pri njemu zavijemo levo in se povzpnemo do cerkve. Pred njo zavijemo ostro desno nazaj in za hišo na levi strani levo na kolovoz markiran z redkimi markacijami (avgust, 2016). Skozi gozd se vzpnemo do razpotja. Po smeri, ki vodi naravnost se bomo krožno vrnili. Sledimo pohodniškemu smerokazu, ki nas usmeri desno proti Kastelcu. Sprva precej široka pot se med zmernim vzponom kmalu zooža. Višje postane rastje redkejše in pot razgledna, pripelje pa nas na obsežen in zaobljen s kamni posut travnik. Sledimo naši poti in markacijam, ki nas v nadaljevanju preko povsem položnega travnika vodijo direktno proti vasi Kastelec. Ko pridemo do grmičevja, zavijemo levo na kolovoz. Držimo se ga vse do lokalne asfaltirane ceste. Tu nas markacije sprva usmerijo levo po cesti, a že po nekaj metrih hoje desno proti cerkvici v Kastelcu. Takoj za cerkvijo zavijemo na asfaltirano cesto levo, ki med zmernim vzponom hitro preide v kolovoz. Višje se držimo levo. Za vodno postajo se pot položi, vodi pa nas mimo razglednih travnikov. Pridemo do širokega kolovoza. Po njemu se povzpnemo do le nekaj 10 metrov oddaljene asfaltirane ceste. Prečkamo jo, se kratko povzpnemo po dovozni cesti in še pred prvo hišo zavijemo desno na pešpot. Pot nas ponovno pripelje do asfaltirane ceste blizu številnih pohodniških smerokazov. V dobri minuti pridemo na široko parkirišče pred gradom Socerb.

Sestop: Po grajskih stopnicah se spustimo v vas Socerb. Pozorni smo na markacijo, ki nas usmeri desno na pešpot in nižje v vas. Tam se držimo glavne asfaltirane ceste, ki nas pripelje do regionalne ceste. Tu nas oznake usmerijo desno ob cesti proti Ospu. Že po nekaj 10 metrih hoje stopimo levo na pešpot, ki se zmerno spušča skozi gozd. Ko pridemo v bližino hiš pot zavije ostro levo in se prične spuščati hitreje. Nižje hodimo skozi lep borov gozd, kjer strmina občasno nekoliko popusti. Ko se sputimo v dolino pridemo do razpotja, kjer zavijemo levo proti Ospu. Pot je sedaj precej položna. Na prvem razpotju se držimo levo. Še naprej zelo položna pot nas kmalu pripelje do prvotnega razpotja, od koder nimamo več daleč do izhodišča.