Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Tinjan iz Ospa - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Tinjan

Vas Tinjan je na vrhu istoimenskega hriba. Očitno je poseljen že od nekdaj, saj je bil s svojo odlično lego že od nekdaj želja vojaških strategov ali prebivalcev, ki so se želeli ubraniti pred njimi. Hrib nas nagradi z lepimi razgledi na Trst in Osapsko dolino, ki se tu vidi najlepše. Enako velja za Kraški rob. Lepo se vidijo tudi ostali vrhovi Koprskih brd, kot so Kojnik, Kuk, Lačna in ostali. Pot ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 374 m
Višina izhodišča: 33 m
Višinska razlika:
341 m

Izhodišče: Po avtocesti Ljubljana - Koper se vozimo do izvoza za Črni Kal, kjer avtocesto zapustimo. Na prvem križišču zavijemo levo proti Ospu in nadaljujemo proti Ospu in Črnemu Kalu. Preden se začnejo ovinki pred Črnim Kalom zavijemo levo proti vasi Osp. V vasi se zapeljemo preko mosta in zavijemo levo proti kampu, kjer poiščemo primerno mesto za parkiranje. Parkirišče ob kampu je namenjeno obiskovalcem kampa (avgust, 2016).

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče pri vasi Osp - Tinjan 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo nadaljujemo naprej po cesti ob kateri smo parkirali. Hitro pridemo do križišča, kjer naša makadamska cesta zavije desno, medtem ko mi iz je zavijemo na kolovozno pot, ki zavije levo, kot kažejo tudi markacije. Po slabih 10 minutah hoje se prične pot vzpenjati nekoliko bolj strmo. Ko zavije desno mi takoj za ovinkom zavijemo iz nje desno na ožjo pešpot. Le-ta se prične hitro dokaj strmo vzpenjati v pobočje hriba. Pripelje nas do podolgovatega travnika iz katerega se nam odpre razgled na Črnokalski viadukt, Kraški rob, Osp in ostale hribe v bližnji okolici. Travnik sekamo po sredini naravnost navzgor. Ko pridemo do njegovega zgornjega roba nadaljujemo za markacijami po srednji pešpoti. Po približno 15 minutah hoje od travnika pridemo do razpotja, kjer zavijemo desno. Čez nekaj minut pridemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo desno povsem po levi poti. Ponovno čez nekaj minut pridemo do naslednje makadamske ceste, kjer nadaljujemo desno po njej. Nato pridemo do razpotja makadamskih cest in vodne postaje. Nadaljujemo za markacijami desno mimo vodne postaje. Ko pridemo do naslednjega razpotja zavijemo levo. Po kakšni minuti hoje pridemo na asfaltno cesto, ki nas v naslednji minuti pripelje na cilj v vas Tinjan.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.