Meniji za izlete po regijah Slovenije

  

  Framski slap Skalca od Mariborske koče za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Framski slap Skalca

Framski slap Skalca je eden redkih previsnih slapov na Pohorju. Uradno se sicer imenuje Framski slap, medtem ko je med ljudmi znan kot slap Skalca, nekoč tudi slap Skalce, ali Kagerjev slap. Kljub svoji višini 12. metrov je širše manj znan. Slap se nahaja na pobočjih Hočko-Slivniškega Pohorja, napaja pa ga Framski potok, ki pride na površje preko pahljačastega izvira nedaleč nad ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Framski slap Skalca bo otrokom zelo všeč.

Družinski izlet: Pot od izhodišča do Framskega slapa Skalca je lahek spust skozi pohorski gozd. Tako nas najtežji del izleta čaka med povratkom, ko je pred nami približno 155 višinskih metrov vzpona. Pot je sorazmerno kratka, zato je izlet primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Mlajšim po potrebi pomagamo pri hoji predvsem med povratkom. Do vznožja slapu nas pripelje lesena brv, ki utegne biti v mokrem precej spolzka. Enako velja tudi za sorazmerno strm krožni povratek nad slap.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev. Sorazmerno strma brv in krožna pot okoli slapa sta v mokrem precej spolzki, zato takrat obstaja nevarnost zdrsov in padcev. V suhem nam sicer dobro varovana pot ne povzroča nobenih preglavic.

Višinska razlika na lahki poti.

Framski slap Skalca: 925m
Izhodišče: 1068 m
Višinska razlika na poti: približno 155 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Slivnico in Rogozo, nato pa sledimo oznakam za Pohorje in Areh. Cesta nas pelje skozi Spodnje in Zgornje Hoče ter Slivniško Pohorje. Nato sledimo oznakam za Areh, višje pa oznakam za Mariborsko kočo. Parkiramo na parkirišču pred Mariborsko kočo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Framski slap Skalca: 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča se sprehodimo do Mariborske koče (oktober, 2022). Gremo čez teraso koče, kjer bomo opazili planinski smerokaz, ki nas usmeri levo navzdol. Pešpot po 20 metrih zavije desno. Čez nekaj korakov gremo mimo stare slabo vzdrževane hiše (oktober, 2022), kjer zavijemo levo navzdol in hitro zatem ponovno na razpotju nadaljujemo levo. Pot se nekaj časa zložno spušča, nato pa se zooža in obrne levo navzdol. Tu je spust nekoliko hitrejši, pot pa nas pripelje do asfaltirane ceste. Tu gremo desno in se sprehodimo 50 metrov do križišča. Na križišču nadaljujemo desno in prečkamo cesto. Pred sabo vidimo tablo Framski slap Skalca (oktober, 2022), ki nas usmeri levo navzdol. Pot nas vodi mimo klopi in učnih tabel navzdol v gozd. Spustimo se do Framskega potoka in gremo naprej desno ob njem. Že nad slapom gremo levo čez brv in nato po poti utrjeni z brvjo, ograjo in stopnicami strmo navzdol. Hitro se spustimo do vznožja slapa.

Povratek: Pri vznožju slapa gremo po brvi naprej. Prečkamo Framski potok in se v krožnem desnem ovinku povzpnemo strmo navzgor do brvi nad Framskim slapom Skalca. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.