Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

  Besnica iz Podgrada za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Besnica

Besnica, oziroma dolina Besnice se nahaja na skrajnem zahodnem robu Posavskega hribovja. Je ena od številnih dolin tega našega največjega hribovja, ki sega vse od Sotle do obrobja Ljubljane, in zagotovo tudi ena njegovih najlepših. Vhod v dolino Besnice se nahaja blizu znamenitega sotočja treh kranjskih rek, Save, Ljubljanice in Kamniške Bistrice. Ta predel doline se ...

Izlet na Žagarski vrh je primeren zlasti za otroke, ki so vajeni hoditi.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let, a le če so vajeni hoje, sicer naj bodo otroci stari vsaj 5 let ali več. Če gremo na pot z mlajšimi otroki se na prevalu Pečar odločimo, ali gremo naprej, ali se na izhodišče raje vrnemo po isti poti, saj je tu pred nami spust v dolino, ki mu sledi približno enako visok vzpon, ki je do tu že za nami. Povratek na izhodišče po cesti, ki vodi skozi dolino ni smiseln, saj je cesta precej prometna in v sotesti pod Starim gradom ne omogoča umika pred avtomobili. Na poti se bomo z otroci verjetno večkrat ustavili, da si odpočijemo ali naberemo moči za nadaljno pot. Najlepši postanek je zagotovo na razgledišču, oziroma na poseki nekaj minut naprej od lesenega stolpa na Debnem vrhu. Zelo lep del poti je tudi od Vnajnar do Grmadnika, kjer bomo ob pašnikih ali v gozdu okoli Grmadnika našli prostor za počitek ali otroško igro.

Zahtevnost: Lahka deloma označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Najvišja točka na poti: 531 m
Izhodišče: 283 m
Višinska razlika na poti: približno 510 m

Izhodišče: Vozimo se po vzhodni ljubljanski obvoznici. Zapustimo jo na izvozu Ljubljana - vzhod. Zavijemo desno in se po Zaloški cesti vozimo do Zaloga, kjer na semaforiziranem nadaljujemo naravnost. Prečkamo reko Ljubljanico in se še naprej vozimo naravnost do Podgrada. Tu zavijemo desno pod ozek železniški podvoz. Naše ceste se držimo do konca naselja, kjer parkiramo na manjšem parkirišču na levem ovinku takoj za bivšo kemično tovarno Arbo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Krožna pot: Podgrad - preval Pečar 1 ura, preval Pečar - Besnica 25 minut, Besnica - Podgrad mimo Grmadnika 1 ura 20 minut, skupaj 2 ure 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Gremo čez cesto mimo mlinskih kamnov in info table ter naprej preko lesenega mostička prečkamo potok (marec, 2021). Gremo naprej po širokem kolovozu in ko ta čez približno 30 metrov zavije desno navzgor na tem ovinku nadaljujemo naravnost po širokem kolovozu. Pot je povsem položna in kmalu prečkamo manjši potoček. Tu nadaljujemo naprej ob njem. Čez morda 30 metrov struga potoka zavije desno v gozd, mi pa tu nadaljujemo s hojo naravnost po širokem kolovozu/gozdni vlaki, ki se sprva dokaj strmo vzpne, a se že za prvim ovinkom položi. Tega kolovoza se sedaj držimo kar nekaj časa vse do razpotja na prevalu. Tu se naravnost pot obrne navzdol, mi pa nadaljujemo levo po gozdnem kolovozu. Kratko se povzpnemo do sedelca, kjer gre levo pot na Stari grad, oziroma Osterberg, medtem ko mi s hojo nadaljujemo desno mimo klopi (marec, 2021). Skozi gozd se zložno vzpenjamo po ozki stezici na sicer neoznačenih razpotjih stez pa se držimo levo. Ko se v nadaljevanju pot položi in prečimo strma gozdnata pobočja kmalu pridemo do širše gozdnate grebenske pešpoti. Tu gremo naprej levo. Sprva položna pot, ki nas vodi skozi gozd vrh zaobljenega grebena Kašeljskega griča se po nekaj minutah hoje priče vzpenjati. Kmalu pridemo do vznožja vršnega in precej strmega pobočja Debnega vrha. Povzpnemo se nanj in gremo naprej mimo lesenega razglednega stolpa vrh hriba. Do velike razgledne poseke se kratko spustimo ter nato povzpnemo mimo razgledišča na poseki. Še naprej se držimo naše široke večinoma zložne poti vrh zaobljenega grebena Kašeljskega griča, ki nas pripelje do domačije na prevalu Pečar.

Povratek:Prečkamo cesto na prevalu in zavijemo levo na manjše parkirišče ob cesti kjer stopimo za cestno ograjo na neoznačeno stezico, ki nas nekaj korakov vodi ob cestni ograji nato pa zavije desno navzdol. Stezica je dobro nadelana (marec, 2021) in ji zlahka sledimo. Pripelje nas do kolovoza na ovinku asfaltirane ceste. Tu gremo levo prav tako za cestno ograjo. Nato se spustimo desno navzdol po travnatem pobočju v gozd, kjer nekoliko desno poiščemo stezo očitno opuščene planinske pešpoti. Ta del poti je zaraščen, poti stežka sledimo (na enem od dreves je še vidna obledela planinska markacija, marec 2021), a je orientacija lahka. Hodimo navzdol po gozdu in v nekaj minutah bomo prišli do asfaltirane ceste Pečar - Besnica, kjer je pešpot nekaj metrov nad cesto dobro nadelana. Gremo desno navzdol po cesti. Nižje se levo odcepi makadamska cesta po kateri se spustimo do naselja Besnica in glavne ceste skozi dolino. Tu gremo levo. Ceste se držimo približno 300 metrov do razcepa za Vnajnarje. Tu zavijemo desno na cesto za Vnajnarje, ki se po sprva položnem delu prične hitro precej strmo vzpenjati. Višje se povzpnemo nad naselje Besnica in ko pridemo nad kmetijo Andrejac smo pozorni na prvo makadamsko cesto, ki zavije levo. Stopimo na to cesto, ki se je držimo mimo samotne kmetije Jančar vse do roba gozda, kjer se prelevi v širok kolovoz. Kar nekaj časa se držimo kolovoza in ko se v nadaljevanju sorazmerno strmo spusti postanemo pozorni na smerokaz Ostrovrharjeve pohodne poti. Pri njem zavijemo levo na pešpot, ki se prične desno spuščati po gozdnatem pobočju. Sledimo tej poti, ki nižje zavije ostro levo in nas pripelje do asfaltirane ceste za katero preko dveh brvi prečkamo potok Besnico. Za potokom še vedno sledimo Ostrovrharjevi poti, ki nas hitro pripelje do prvotne poti po kateri se vrnemo na izhodišče, ki ni več daleč.