Meniji za izlete po regijah Slovenije

  

 Grad Osterberg iz Podgrada - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

grad Osterberg

Kratka opisana krožna pot do razvalin starega gradu Osterberg in nazaj do izhodišča je pravo popotovanje v preteklost. Obiščemo skromne ostanke srednjeveškega gradu, katerega nastanek Valvasor umešča v leto 1015. Pod njim so odlično ohranjeni ostanki srednjeveškega kamnoloma, ki je ugasnil šele na začetku 20. stoletja. Stari Osterberg je nedaleč stran nasledil novejši tudi ...

Široko in udobno pot do gradu Osterberg nad dolino Besnice bodo zmogli tudi mlajši otroci.

Družinski izlet: Pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 2 do 3 leta razen na odseku, kjer se spuščamo do srednjeveškega kamnoloma in nato povzpnemo nazaj do gradu. Ta del poti je zelo strm. Vkolikor smo na poti z otroki starimi do 3 leta ta del poti izpustimo ali pa jim pomagamo z nošenjem. Otroke bodo navdušili odmaknjene razvaline srednjeveškega gradu in dobro ohranjeni ostanki srednjeveškega kamnoloma.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 443 m
Višina izhodišča: 283 m
Višinska razlika: 160 m

Izhodišče: Vozimo se po vzhodni ljubljanski obvoznici. Zapustimo jo na izvozu Ljubljana - vzhod. Zavijemo desno in se po Zaloški cesti vozimo do Zaloga, kjer na semaforiziranem nadaljujemo naravnost. Prečkamo reko Ljubljanico in se še naprej vozimo naravnost do Podgrada. Tu zavijemo desno pod ozek železniški podvoz. Naše ceste se držimo do konca naselja, kjer parkiramo na manjšem parkirišču na levem ovinku takoj za tovarno Arbo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Grad Osterberg 20 minut. Grad - kamnolom - Grad 15 minut. Grad krožno po grebenu do izhodišča 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na ovinku prečkamo cesto in nato po nekaj metrih dolgi klančini še potok Besnico. Hodimo po makadamski cesti in ko zavije desno navzgor na ovinku nadaljujemo naravnost po širokem kolovozu. Gremo mimo dveh travnikov na naši levi strani, prečkamo dva potoka in se še kar držimo naše poti. Ko pridemo v gozd se še vedno držimo našega kolovoza, ki se prične zložno vzpenjati po gozdnatih pobočjih pod ostanki Starega gradu Osterberg. Naše poti se držimo vse do vrha, kjer na razpotju zavijemo levo. Med povratkom bomo tu ponovno zavili levo, da se bomo na izhodišče vrnili krožno. Hitro pridemo do mlinskega kamna. Mimo njega se po ozki in nekoliko bolj strmi pešpoti povzpnemo do grajskih razvalin. Na vrhu gremo naravnost mimo razvalin po nekdanji grajski poti nazaj do mlinskega kamna. Pri njemu zavijemo levo na ozko pešpot, ki se prične hitro strmo spuščati. V nekaj minutah nas pripelje do ostankov srednjeveškega kamnoloma. Na drugi strani kamnoloma poiščemo nadaljevenje ozke pešpoti in se po njej strmo povzpnemo nazaj na greben za gradom. Tu nadaljujemo levo in se mimo gradu vrnemo do križišča gozdnega kolovoza, kjer smo prvotno zavili levo. Od tu se lahko na izhodišče vrnemo po prvotni krajši poti desno, ali za krožni povratek zavijemo levo.

Sestop: Vkolikor se vračamo krožno zavijemo levo. Še vedno hodimo po širokem gozdnem kolovozu, ki nas vodi mimo Ostrovrharjevega studenca nekaj metrov za razpotjem. Po nekaj minutah hoje se pot obrne proti vzhodu. Hodimo po grebenu Kašeljskega hriba in se počasi spuščamo. Občasno se pot povsem položi. Pred vilo Kansky imamo zaradi spoštovanja zasebnosti njenih prebivalcev morda 20 metrov bolj strmega spusta po gozdni pešpoti do makadamske ceste, ki vodi do vile. Tu zavijemo desno in se po tej cesti vrnemo na izhodišče.