Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Žagarski vrh iz Podgrada za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Žagarski vrh

Žagarski vrh je priljubljen cilj zlasti prebivalcev vzhodnega ljubljanskega obrobja. Tik pod sorazmerno visokim vrhom je cesta, ki nas preko prevala Pečar vodi s Sostrega proti bližnjemu Javoru. Ta cesta je še posebej pribljubljena med kolesarji, ki na Žagarski vrh radi zavijejo zlasti zaradi Doma radioamaterjev, kjer si privoščijo pijačo, ki se še kako prileže po sorazmerno ...

Izlet na Žagarski vrh je primeren zlasti za otroke, ki so vajeni hoditi.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let, če so vajeni hoje, sicer naj bodo otroci stari vsaj 5 let ali več. Z mlajšimi otroki se na izhodišče vračamo po poti vzpona, saj se nam pot preko Besnice podaljša vsaj za eno uro in poviša za približno 160 višinskih metrov. Na izlet se lahko odpravimo tudi s prevala Pečar. V tem primeru je pot dolga le 30 minut zmerne hoje in primerna za otroke, ki so stari vsaj 3 leta. Cesta med Pečarjem in Žagarskim vrhom je priljubljena med kolesarji in motoristi, na njej pa lahko srečamo tudi več avtomobilov tako izletnikov kot domačinom, zato smo pozorni, da otroci ves čas hodijo ob robu ceste. Na Žagarskem vrhu je obilo varnega prostora za otroško igro, poleg Doma radioamaterjev pa se nahaja tudi nekaj igral.

Zahtevnost: Lahka deloma označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 626 m
Izhodišče: 283 m
Višinska razlika na poti: 460 m

Izhodišče: Vozimo se po vzhodni ljubljanski obvoznici. Zapustimo jo na izvozu Ljubljana - vzhod. Zavijemo desno in se po Zaloški cesti vozimo do Zaloga, kjer na semaforiziranem nadaljujemo naravnost. Prečkamo reko Ljubljanico in se še naprej vozimo naravnost do Podgrada. Tu zavijemo desno pod ozek železniški podvoz. Naše ceste se držimo do konca naselja, kjer parkiramo na manjšem parkirišču na levem ovinku takoj za bivšo kemično tovarno Arbo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Podgrad - Žagarski vrh 2 uri. Krožen povratek preko doline Besnice 2 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Gremo čez cesto mimo mlinskih kamnov in info table ter naprej preko lesenega mostička prečkamo potok (marec, 2021). Gremo naprej po širokem kolovozu in ko ta čez približno 30 metrov zavije desno navzgor na tem ovinku nadaljujemo naravnost po širokem kolovozu. Pot je povsem položna in kmalu prečkamo manjši potoček. Tu nadaljujemo naprej ob njem. Čez morda 30 metrov struga potoka zavije desno v gozd, mi pa tu nadaljujemo s hojo naravnost po širokem kolovozu/gozdni vlaki, ki se sprva dokaj strmo vzpne, a se že za prvim ovinkom položi. Tega kolovoza se sedaj držimo kar nekaj časa vse do razpotja na prevalu. Tu se naravnost pot obrne navzdol, mi pa nadaljujemo levo po gozdnem kolovozu. Kratko se povzpnemo do sedelca, kjer gre levo pot na Stari grad, oziroma Osterberg, medtem ko mi s hojo nadaljujemo desno mimo klopi (marec, 2021). Skozi gozd se zložno vzpenjamo po ozki stezici na sicer neoznačenih razpotjih stez pa se držimo levo. Ko se v nadaljevanju pot položi in prečimo strma gozdnata pobočja kmalu pridemo do širše gozdnate grebenske pešpoti. Tu gremo naprej levo. Sprva položna pot, ki nas vodi skozi gozd vrh zaobljenega grebena Kašeljskega griča se po nekaj minutah hoje priče vzpenjati. Kmalu pridemo do vršnega in precej strmega pobočja Debnega vrha. Povzpnemo se nanj in gremo naprej mimo lesenega razglednega stolpa vrh hriba. Do velike razgledne poseke se kratko spustimo ter nato povzpnemo mimo razgledišča na poseki. Še naprej se držimo naše široke večinoma zložne poti vrh zaobljenega grebena Kašeljskega griča, ki nas pripelje do domačije na prevalu Pečar. Tu nadaljujemo naprej po asfaltirani cesti za Javor. Cesta se sprva sorazmerno strmo vzpne. Višje se desno odcepi gozdna makadamska cesta za Sostro in Zagradišče (Kostanjeva pohodna pot). Še nekaj minut hoje naprej gremo mimo sedla, kjer se desno priključi pot s Sostrega, oziroma gre tu desno pot za Babno goro. Še naprej se držimo naše ceste, ki postane višje nad prvo domačijo zelo razgledna proti zahodu. Cesta se kmalu obrne levo in položi. Pripelje nas do zaselka, kjer se levo odcepi ožja asfaltirana cesta z oznako za Radioamaterski dom. Zvijemo na to cesto in se v nekaj minutah sprehodimo do doma vrh Žagarskega vrha.

Povratek: Da si prihranimo nekaj poti gremo pri Domu radioamaterjev naprej po razglednem travnatem slemenu. Ko pridemo do roba gozda se pešpot razcepi držimo pa se leve smeri (lahko gremo tudi desno). Hitro se spustimo do asfaltirane ceste po kateri smo se povzpeli. Po njej se spustimo do prevala Pečar. Tu se lahko sedaj vrnemo na izhodišče po poti vzpona, ali pa zavijemo desno proti dolini Besnice, s čimer si bomo pot podaljšali vsaj za eno uro hoje in povišali vzpon za približno 160 višinskim metrov.
Če se kljub temu odločimo za krožen povratek preko doline Besnice na Pečarju ne prečkamo ceste, temveč na križišču pred njo zavijemo desno na manjše parkirišče ob cesti kjer stopimo za cestno ograjo na neoznačeno stezico, ki nas nekaj korakov vodi ob ograji nato pa zavije desno navzdol. Stezica je dobro nadelana (marec, 2021) in ji zlahka sledimo. Pripelje nas do kolovoza na ovinku asfaltirane ceste. Tu gremo levo prav tako za cestno ograjo. Nato se spustimo desno navzdol po travnatem pobočju v gozd, kjer nekoliko desno poiščemo stezo očitno opuščene planinske pešpot. Ta del poti je zaraščen, poti stežka sledimo (na enem od dreves je še vidna obledela planinska markacija, marec 2021), a je orientacija lahka. Hodimo navzdol po gozdu in v nekaj minutah bomo prišli do asfaltirane ceste Pečar - Besnica, kjer je pešpot nekaj metrov nad cesto dobro nadelana. Gremo desno navzdol po cesti. Nižje se levo odcepi makadamska cesta po kateri se spustimo do naselja Besnica in glavne ceste skozi dolino. Tu gremo levo. Ceste se držimo približno 300 metrov do razcepa za Vnajnarje, kjer zavijemo desno na cesto za Vnajnarje, ki se po sprva položnem delu prične hitro precej strmo vzpenjati. Višje se pvzpnemo nad naselje Besnica in ko pridemo nad kmetijo Andrejac smo pozorni na prvo makadamsko cesto, ki zavije levo. Stopimo na to cesto, ki se je držimo mimo samotne kmetije Jančar vse do roba gozda, kjer se prelevi v širok kolovoz. Kar nekaj časa se držimo kolovoza in ko se v nadaljevanju sorazmerno strmo spusti postanemo pozorni na smerokaz Ostrovrharjeve pohodne poti. Pri njem zavijemo levo na pešpot, ki prične desno spuščati po gozdnatem pobočju. Sledimo tej poti, ki nižje zavije ostro levo in nas pripelje do asfaltirane ceste za katero preko dveh brvi prečkamo potok Besnico. Za potokom še vedno sledimo Ostrovrharjevi poti, ki nas hitro pripelje do prvotne poti po kateri se vrnemo na izhodišče, ki ni več daleč.