Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

  Bogenšperk iz Velike Kostrevnice za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone  
Bogenšperk

Bogenšperk je nasledil starejši srednjeveški grad Lihtenberk. Na mestu slednjega danes stoji kapelica Marije Pomočnice. Legenda pripoveduje, da so kapelico postavili vitezi Templjarji za njo pa naj bi se nahajali močni izviri blagodejnih zemeljskih energij, ki se ponoči še dodatno okrepijo. Ko je bil Bogenšperk postavljen, je bil Lihtenberk v že zelo slabem stanju in kasneje uporabljen ...

Izlet do Bogenšperka je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Najmlajšim bo še posebej všeč velik lepo negovan grajski park.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Sprva hodimo po lokalni cesti, nato pa hitro zavijemo na ožjo makadamsko cesto, ki nas vodi vse do gradu. Grad nas s svojo podobo navduši sam po sebi, otrokom pa bo še posebej všeč lepo negovan prostran grajski park, kjer bodo lahko tekali ali se igrali po mili volji. V gradu je velik del svojega ustvarjalnega življenja prebil Janez Vajkard Valvasor. Za življenjski cilj si je izbral vsemu svetu pokazati, da njemu tako ljubljena Kranjska s svojimi čudesi popolnoma nič ne zaostajajo, oziroma celo presega preostale dežele. Valvasor bi moral biti vzor vsakemu otroku in prav je, da jih na poti k gradu poučimo o tem velikem in pogumnem Slovencu.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 440 m
Izhodišče: 283 m
Prehojena višinska razlika: 200 m

Izhodišče: Iz zahodnega predela Slovenije, Štajerske ali Zasavja se zapeljemo v Litijo, kjer sledimo oznakam za Šmartno pri Litiji. V naselju sledimo oznakam za Kostrevnico. Preko Male Kostrevnice se zapeljemo v Veliko Kostrevnico, kjer v središču vasi parkiramo pri gasilskem domu. Pri kapelici tik ob glavni cesti je tudi že precej načet planinski smerokaz (maj, 2018) za Bogenšperk in Javorje.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Bogenšperk mimo kapelice Marije Pomočnice - 45 minut. Povratek preko grajskega drevoreda 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Gremo mimo gasilskega doma. Takoj za njem prečkamo potok pri katerem na razpotju zavijemo desno. Čez približno 50 metrov na prvem križišču lokalnih cest nas planinska markacija (maj, 2018) usmeri desno na ožjo asfaltirano cesto, ki se hitro prelevi v kolovoz. Pripelje nas do roba gozda, kjer se nahaja naslednje razpotje kolovozov. Tu nas markacija vodi levo. Te poti se sedaj držimo kar nekaj časa. Vodi nas skozi gozd, ki se občasno odpre levo z razgledom na manjšo dolino. Ko se višje pot položi pridemo do starega grajskega drevoreda. Tu zavijemo desno na trim stezo (maj, 2018). Čez nekaj 10 metrov pridemo do razpotja, kjer zavijemo na široko pešpot levo nazaj, medtem ko gre trim steza naprej. Pri naslednjem razpotju, do katerega pridemo po nekaj metrih hoje se držimo desno. Pot nas v zložnem spustu skozi gozd pripelje do razpotja z visokim razpelom. Levo se nahajajo slabo vidne razvaline starega grajskega objekta. Tu zavijemo desno proti kapelici vrh griča, do katere se povzpnemo v nekaj korakih.
Od kapelice se vrnemo nazaj do razpela in sledimo oznaki za Bogenšperk, ki nas vodi v pobočje pod gradom, do katerega imamo nekaj minut ne prestrmega vzpona skozi gozd.

Sestop: Preko travnika, ki se širi vzhodno pod gradom se po široki pešpoti spustimo do grajskega drevoreda, kjer pridemo do prvotne poti vzpona. Po njej se vrnemo na izhodišče.