Gradiško jezero

        

 Gradiško jezero iz parkirišča ob jezeru- za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Gradiško jezero

Okoli Gradiškega jezera je speljana široka in udobna sprehajalna pot, kjer bomo ob sončnih dnevih srečali številne mlade družine, rekreativce in ljubitelje mirnih sprehodov v naravi. Pot nas izmenično vodi skozi gozd in preko travnatih bregov v pokrajino zelo lepo vpetega jezera. Med sprehodom bomo poleg številnih rac videli tudi labode. Hojo okoli jezera bomo zlahka zmogli tudi z vozičkom za otroke. Jezero je bilo sicer zgrajeno kot mokri zadrževalnik na potoku Drtijščica in varuje bližnjo avtocesto pred hudournimi vodami. Pot je lahko izhodišče do Vinj ali Limbarske gore. Na mestu današnjega jezera je po dveh še živih legendah že obstajalo jezero v katerem je prebival zmaj. Gradiško jezero leži v regiji Posavska in v podregiji Posavsko hribovje.

Sprehod okoli Gradiškega jezera je primeren zlasti za družine z otroki v vozičku, pa tudi najmlajše, ki so komaj shodili .

Družinski izlet: Velik del položne poti okoli jezera bodo zmogli prehoditi tudi otroci stari okoli dveh let. Za starejše bo hoja še toliko lažja. Kot že rečeno bomo pot zlahka prevozili tudi z vozičkom za otroke.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 382 m
Višina izhodišča: 352 m
Višinska razlika:
30 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Maribor. Zapustimo jo na izvozu Lukovica, kjer zavijemo na lokalno cesto desno proti Krašnji in Praprečam, oziroma proti Trojanam. Vozimo do prvega križišča, kjer zavijemo desno čez avtocesto in gremo skozi naselje Zgornje Prapreče do Gradišča pri Lukovici. Tu zavijemo levo in nato sledimo oznakam, ki nas pripeljejo do parkirišča nad jezerom.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - krožno nazaj na izhodišče 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Iz parkirišča pričnemo s sprehodom poljubno levo ali desno ob jezeru. Okoli jezera je speljana 4200 metrov dolga makadamska sprehajalna pot, ki je zaprta za javni promet. Pot je krožna in nas pripelje nazaj na izhodišče. Občasno se nekoliko vzpnemo, vendar ne preveč niti za vozičke z otroki ali otroke stare okoli dveh let. Po poti deloma poteka tudi daljša Rokovnjaška pot.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (16) pritisni: Gradiško jezero
  Gradiško jezero je priljubljen cilj nedeljskih izletnikov in družin z mlajšimi otroki, saj okoli njega vodi sprehajalna pot.