Kum

         

  Kum iz Malega Kuma za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Kum

Kum planinci šaljivo imenujejo tudi Zasavski Triglav, a to dejansko ni šala, temveč kar resna trditev. Vrh je viden daleč naokoli in na njemu se zdijo preostali posavski tisočaki kar precej nižji od tistih sto ali dvetsto metrov kolikor jim manjka do Kuma. Okoli gore se je napletla prav posebna legenda. Prelepa deklica Neža je živela v Kostanjevici na Krki, ki so jo vsako leto prizadejale poplave divje reke. Goreče je molila proti vodni nadlogi, ko jo je pričel skrivnosti glas vabiti na mogočni Kum. Niti bajeslovni prebivalci Gorjancev pod katerimi leži Kostanjevica je niso mogli premamiti in odvrniti od Kuma. Neznana sila jo je klicala in zvlekla na zasavsko goro. Kasneje se ji je pridružil pastir Jošt, ki pa ni bežal pred divjo reko, temveč pred roparskimi Turki. Med njima je že v domačem kraju tlela iskra nikoli uresničene ljubezeni, ki je z njima ugasnila na pobočjih Kuma. Pot nas vodi mimo dveh kapelic, ki ohranjata spomin na mesti, kjer so ju zajeli in usmrtili kruti napadalci. V slavo obeh svetnikov sta bili nekoč vrh Kuma postavljeni cerkvi, Nežina in Joštova. Slednjo je nadomestil visok RTV stolp, tako da sta danes oba svetnika h katerima se priporočamo za uresničeno in srečno ljubezen združena v cerkvi svete Neže. Poleg nje se nahaja velik planinski dom, ki je partner projekta Očistimo naše gore. Kum se nahaja v regiji Posavska in v podregiji Posavsko hribovje.

Kum je najlažje dostopen iz vasice Mali Kum od koder ga lahko osvojijo tudi otroci stari 3 do 5 let.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let, saj se pot občasno nekoliko strmeje vzpenja. Z veliko motivacije bodo velik del poti zmogli tudi mlajši, ki pa jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Na cilju nas poleg širokih razgledov čaka planinski dom, ves čas poti pa nas spremlja legenda o sveti Neži in svetemu Joštu. Oba sta na Kum pribežala iz Kostanjevice, kjer je med njima tlela neuslišana ljubezenska iskrica. Dan danes se jima je vredno priporočiti za uslišano in srečno ljubezen.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 813 m
Višina: 1220 m
Višinska razlika: 407 m

Izhodišče: Vozimo se po regionalni cesti Litija - Trbovlje. Ko se peljemo mimo razcepa za Zagorje smo pozorni na manjše križišče, kjer zavijemo desno proti Podkumu. Do Podkuma se kar nekaj časa vzpenjamo, nato pa v naselju nadaljujemo levo. Zapeljemo se do nekaj kilometrov oddaljene vasice Mali Kum, kjer se občasno zelo razgledna, pa tudi ozka cesta konča. Parkiramo na ustreznem mestu v vasi.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Vas Mali Kum - Kum 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Po cesti gremo naprej skozi vas. Pri zadnjih hišah asfaltirana cesta preide v kamnit kolovoz, ki se dokaj strmo vzpenja v gozd. Sledimo mu vse do prvega razpotja, kjer nas pohodniška tabla usmeri levo. Široka in dobro nadelana pešpot nas vodi mimo kapele svete Neže. Za kapelico se pričnemo vzpenjati strmeje. Višje se pot za nekaj minut precej položi, a se pričnemo kmalu ponovno hitreje vzpenjati. Lepo markirani poti (april, 2017) sledimo vse do razpotja, kjer se nahaja več pohodniških smerokazov in kapelica posvečena svetemu Joštu. Tu zavijemo levo. Te sprva položne poti se držimo vse do vrha Kuma.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (46) pritisni: Kum
  Na Kumu stoji visok RTV oddajnik tam kjer je bila nekoč cerkev svetega Jošta.