Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Na Tromejnik iz Trdkove - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Tromejnik

Tromejnik je geodetska točka na tromeji med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko. Nahaja se na vrhu manjše vzpetine blizu naselja Trdkova v krajinskem parku Goričko. Tromejni kamen je bil na današnje mesto postavljen leta 1924. Krožna pot iz velikega parkirišča ob vznožju vzpetine je lahek in zanimiv izlet v naravi, saj poteka po gozdni učni poti. Na vrhu so klopce, spomenik in informativne table. Tromejnik leži v regiji Severni Panonski svet in podregiji Goričko.

Tromejnik se nahaja na stičišču treh držav na Goričkem.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke stare 2 do 3 leta, a jim na bolj strmem predelu pomagamo pri hoji.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 388 metrov
Višina izhodišča: 289 m
Višinska razlika:
99 m

Izhodišče: Vozimo po Pomurski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Mursko Soboto in nadaljujemo proti mejnemu prehodu Hodoš. V Gornjih Petrovcih nadaljujemo levo proti naselju Kuzma. Pozorni smo na vas Martinje, saj nekaj 10 metrov pred njo opazimo oznake za Tromejnik. Le-te nas usmerijo desno in hitro pridemo v vas Trdkova. Sedaj nas cesta pripelje do križišča ob katerem opazimo oznake za Tromejnik levo in desno. Zavijemo levo na cesto, ki se začne strmo spuščati. Kmalu se položi in nas po nekaj 100 metrih vožnje pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno. Sedaj makadamska cesta nas pripelje do označenega parkirišča z informativnimi tablami in hkrati našega izhodišča za izlet.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Tromejnik 20 minut, Tromejnik krožno na izhodišče 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča, nadaljujemo peš naprej po makadamski cesti. Še prej si lahko ogledamo mlako na drugi strani ceste in izobraževalno tablo ob njej. Kmalu pridemo do naslednjega parkirišča z informativno tablo. Za njim se začne makadamska cesta, ki je hkrati tudi gozdna učna pot, precej strmo vzpenjati. Hodimo mimo številnih izobraževalnih tabel in se naše poti držimo povsem do vrha. Po približno 20 minutah hoje pridemo na Tromejnik. Na vrhu je postavljen tromejni kamen - spomenik, številne informativne table, klopi in mize. S tem smo prvi del izleta zaključili.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti poti, vendar se raje odločimo za krožno pot nazaj. Iz vrha se vračamo po isti poti. Hitro, po že nekaj 10 metrih hoje pridemo do lesene ograje na naši desni strani, ki označuje gozdno stezo. Tu zavijemo desno navzdol. Pot je ozka, občasno bolj strma. Hitro pridemo do gozdne ceste, kjer zavijemo desno. Pot zavija levo in nas kmalu pripelje do razcepa. Nadaljujemo levo navzdol. Od tu naprej je orientacija lahka. Naši poti sledimo vse do izhodišča. Vodi nas skozi gozd po ozki, zaraščeni dolini potoka, ki napaja mlako ob izhodišču. Še vedno smo na učni poti, ki nas po dobrih 20 minutah hoje od vrha pripelje do izhodišča.