Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Sveta Marjeta na Golem iz Drage za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Sveta Marjeta na Golem

Sveta Marjeta na Golem stoji na prostranem vrhu, ki se nahaja na vzhodnem obrobju Krimskega hribovja. Njegov rob ni poraščen le proti jugu, kjer pride lokalna cesta po kateri lahko cerkev obiščemo tudi z avtomobilom. Zaradi tega se pri cerkvi odprejo razgledi le proti hriboviti Velikolaščanski pokrajini, Blokam ter nižje ob cesti proti Krimskemu pogorju in bližnjemu Mokrecu. A se zato zelo lep razgled proti Kamniškim Alpam ter na bližnjo hribovito dolenjsko pokrajino odpre na prostranem travniku nad vasjo Klada, kjer bomo v izobilju potešili potrebo po lepih razgledih. Tisti pohodniki, ki so cerkev predhodno obiskali le po zemljevidu bodo na vrhu presenečeni. Pričakovali bodo namreč še eno izmed številnih majhnih samotnih cerkevic, ki jih je toliko po vsej Sloveniji, a pričakala jih bo velika baročna cerkev s prostranim parkiriščem. Dolga pot po grapi Draga in višje skozi gozd pusti vtis, da je cerkev za ta odmaknjen svet prevelika. A blizu se nahaja vsem znani Kurešček in velikost cerkev je le odraz volje in vere okoliških prebivalcev. Poravnan teren okoli cerkev daje slutiti, da se je tu nahajalo večje prazgodovinsko gradišče, kar deloma potrjujejo arheološke najde iz halštatske dobe. Omeniti velja tudi, da nas pot vodi mimo izvrstnih ribnikov doline Drage ter mimo samotne kmetije Rebel na koncu doline. V enem izmed ljubljanskih časopisov smo prebrali, da je bil eden od prednikov današnjih domačinov francoski dezerter iz Napoleonove vojske in da zato domače ime Rebel, ki nakazuje upornika. Prijazna gospodarica, ki smo jo srečali na poti z vrha je rekla, da se pišejo Rebolj in da ne ve nič o tem. Še morda nepomembna "zanimivost", v Atlasu Slovenije se cerkev svete Marjete nahaja na višini 653 m, na specialki na 654 m in na Garmin zemljevidu na 652 m. Sveta Marjeta na Golem se nahaja v regiji Dolenjska, v podregiji Ribniško-Kočevska in še ožje v podregiji Krimsko hribovje in Menišija.

Družinski izlet do cerkve svete Marjete na Golem je primeren za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari vsaj 4 leta.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 leta ali več, a le če so vajeni vsaj dveurnih poti, ki jim je zaradi raziskovanja ribnikov in potokov mimo katerih nas vodi pot ter obveznega malicanja na poti dodati vsaj še eno uro in pol. In potem se je potrebno še vrniti na izhodišče. Pot je sicer izredno razgibana. Sprva gremo mimo slikovitih ribnikov doline Drage, nato pa nekaj časa hodimo ob potoku po tesni in odmaknjeni grapi Dragi. Višje nad vasjo Klada se svet odpre in tu se nam ponujajo izvrstni razgledi proti Kamniško-Savinjskih Alpam. Pri cerkvi bodo otroci našli obilo prostora za tekanje in igro.

Zahtevnost: Lahka neoznačena pot. Krožen povratek nas deloma vodi po lahkem brezpotju.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina: 653 m
Izhodišče: 300 m
Višinska razlika na poti: 353 m

Izhodišče: Vozimo se po južni ljubljanski obvoznici. Zapustimo jo na izvozu za Ljubljana - Rudnik, Iško vas in Ig. Nato sledimo prometnim smerokazom za Ig, 6 km. Po glavni cesti se zapeljemo v središče Iga, kjer na manjšem krožnem križišču sledimo smeri za Škofljico. Te ceste se držimo do konca naselja in ko zavije levo se mi držimo naravnost neprednostne ceste, ki nas pripelje v vas Kremenico. Zapeljemo se preko vasi in ko je vas za nami smo pozorni na smerokaz, ki nas vodi desno proti Dragi. Po morda 100 metrih vožnje po ozki cesti bomo prispeli do manjšega urejenega križišča desno ob cesti, kjer parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Draga - Sveta Marjeta na Golem 2 uri. Deloma krožen povratek 1 ura 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali gremo naprej po asfaltirani cesti. Kmalu nas pripelje do križišča, kjer gremo desno čez mostiček. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas v levem ovinku vodi mimo domačije za katero cesta preide v makadam. Makadamska cesta nas vodi mimo ribnikov v dolini Drage naprej skozi gozd. Ceste se držimo vse do samotne domačije Rebel na koncu doline. Gremo naravnost preko njenega dvorišča in mimo manjšega ribnika nad njo. Za ribnikom se kolovoz razcepi, zavijemo pa na desnega (marec, 2021). Preko travnika se sprehodimo do roba gozda, kjer stopimo desno na slab gozdni kolovoz - naravnost vodi pot, po kateri se bomo krožno vrnili. Pot nas vodi po grapi imenovani Draga levo ob potoku. Ko ga višje prečkamo se prične pot počasi vzpenjati. V nadaljevanju potok ponovno prečkamo, pot pa postane slabše nadelana, a ji lahko še vedno sledimo (marec, 2021). Kolovoz se sprva še nekaj časa počasi vzpenja ob potoku, nato pa postane vzpon strmejši. Ko višje strmina nekoliko popusti se naš kolovoz obrne levo stran od potoka ter priključi dobro nadelanemu kolovozu po katerem nadaljujemo s hojo naravnost. Kolovoz nas hitro pripelje do široke gozdne makadamske ceste, kjer nadaljujemo s hojo levo navzgor. Cesta, ki se večinoma ovinkasto vzpenja skozi gozd nas pripelje do vasi Klada. Na križišču v središču vasi zavijemo desno za Golo in Želimlje. Sedaj zelo razgledne cesti na okoliško dolenjsko hribovje in proti Kamniško-Savinjskim Alpam se držimo do roba gozda, kjer na križišču tik pred tablo za občinsko mejo zavijemo desno na kolovoz (marec, 2021). Na to razpotje smo pozorni, saj ga zlahka spregledamo. Sedaj se ves čas držimo našega kolovoza, ki se sorazmerno strmo vzpenja. Višje preide v pešpot, ki nas ovinkasto skozi gozd pripelje do velike cerkve Svete Marjete na Golem, ki ni več daleč.

Povratek: Do vasi Klada in skozi vas se vračamo po isti poti. Ko je vas za nami smo pozorni na prvo razpotje makadamske ceste in kolovoza. Tu ne gremo naprej po makadamski cesti, temveč zavijemo desno na gozdni kolovoz. Hitro nas pripelje do travnika na manjšem holmu imenovanem Resje. Po našem kolovozu gremo preko travnika mimo lovske preže (marec, 2021) naprej v gozd, kjer nekaj časa hodimo vrh grebena. Nižje pot zavije levo in se kmalu izgubi v podrastju, a desno približno 30 metrov pod sabo (marec, 2021) lahko vidimo naslednji kolovoz. Naravnost navzdol se spustimo do njega in gremo desno po njem. Kolovoz hitro preide v ozko pešpot, ki ji zlahka sledimo skozi gozd (marec, 2021). Sprva gre stezica prečno na pobočje, a kmalu zavije levo in se prične počasi spuščati. Stezice se držimo vse do roba travnika in potoka ob katerem smo se skozi grapo vzpenjali proti cerkvi svete Marjete. Pred sabo že vidimo samotno domačijo Rebel mimo katere se na izhodišče vrnemo po prvotni poti.