Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Kamni grič s Travne gore - za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone

Kamni grič

Kamni grič se nahaja zahodno od Travne gore, ki je severni del pogorja Velika gora. Če smo ljubitelji globokih gozdov in medvedov je opisana pot prava za nas. Tik pod vrhom se nahaja planinska koča in žig. Pred mrazom in vetrov se lahko zatečemo v vetrolov koče, ki nam je na voljo tudi, ko je koča zaprta (julij, 2015). Iz vrha se odpre tudi nekaj razgledov na prostrane ...

Družinski izlet na Mirno goro za otroke.

Družinski izlet: Pot je primerna za otroke stare 2 do 3 leta. Med prvim delom poti se vzpenjamo nekoliko hitreje. Tu otrokom po potrebi pomagamo z nošenjem. Ostali del poti je precej položen. Na vrhu je planinska koča z vetrolovom, ki nam je na voljo tudi, ko je koča zaprta.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1016 m
Višina izhodišča: 890 m
Višinska razlika: 126 m

Izhodišče: Vozimo se po regionalni cesti Ljubljana - Kočevje. V vasi Žlebič pred Ribnico zavijemo desno proti Novi Štifti in Sodražici. Peljemo se do vasi Lipovščica, kjer zavijemo levo proti Novi Štifti. V Novi Štifti nadaljujemo desno proti Travni gori. Vozimo se po gozdni makadamski cesti in sledimo oznakam za Travno goro, oziroma za Dom na Travni gori. Parkiramo na parkirišču za Domom na Travni gori.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Kamni grič 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo naprej po parkirišču do kolovozne poti, ki nas vodi v gozd. Hitro pridemo do prvega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost. V nekaj minutah pridemo do široke gozdne makadamske ceste, ki jo prečkamo in nadaljujemo po treh lesenih stopnicah naprej v gozd. Sedaj hodimo po neoznačeni bližnjici, ki je dovolj dobro nadelana, da ji lahko brez težav sledimo (julij, 2015). Višje se priključi markirani in tudi širši pešpoti na Kamni grič. Tu se vzpenjamo precej hitro, a strmina že po nekaj minutah popusti. Hoja postane precej položna, občasno se nekoliko spustimo ali dvignemo. Pešpot sčasoma preide v gozdni kolovoz. Ko pridemo do velikega križišča gozdnih cest nas oznaka za kočo usmeri desno na ožjo gozdno makadamsko cesto. Po dobrih 5 minutah hoje nas pripelje do naslednjega večjega križišča gozdnih cest, kjer nas tokrat planinske oznake usmerijo levo na gozdno cesto. Pot je sedaj bolj odprta in nas vodi mimo številnih jas. Te ceste se držimo vse do neizrazitega sedla s številnimi planinskimi tablami na desni strani. Pod njim smo prečkali prostran gozdni travnik nad katerim lahko opazimo leseno kočo na Kamnem griču. Na sedlu zavijemo desno na kolovoz, ki vodi mimo planinskih oznak. V nekaj minutah pridemo na cilj.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.