Meniji za izlete po regijah Slovenije

      

 Rimski zid pod Jerebičjo skalo od jezera na Rakitni - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Rimski zid pod Jerebičjo skalo na Rakitni

V 4. stoletju, ko je bil zahodni Rimski imperij že v zatonu, so Rimljani v krčevitem poskusu ohranitve svoje blaginje in kulture na naših tleh zgradili zaporni sistem imenovan Claustra Alpium Iuliarum. Njegov namen je bil preprečiti ali vsaj otežiti prodiranje sosednjih ljudstev na osrednje, državno rimsko ozemlje. Predvsem zaradi številnih notranjih sporov in izčrpavajočih ...

Družinski izlet do rimskega zidu pod Jerebičj skalo je primeren za otroke stare 2 do 3 leta.

Družinski izlet: Opisan izlet je primeren tudi za otroke stare 2 do 3 leta. Večinoma položna pot ima nekaj kratkih in zložnih vzponov. Le vzpon proti ostankom rimskega zidu je nekoliko strmejši, a tudi ne predolg. Tu otrokom po potrebi pomagamo z nošenjem. Izlet sledi učni poti Rimski zid. Opremljena je s številnimi zelo zanimivimi in poučnimi tablami. Z njimi bomo otrokom zlahka vzbudili zanimanje za naravo in zgodovino, ki ju bodo na poti lahko občutili na najbolj pristen način.

Zahtevnost: Lahka označena pot. Sledimo učnim tablam, markacijam in rdečim puščicam narisanim na, za orientacijo, ključnih mestih poti.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. V mokrem priporočamo nepremočljivo obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 911 m
Višina izhodišča: 808 m
Višinska razlika:
103 m

Izhodišče: Vozimo se po južni Ljubjanski obvoznici. Zapustimo jo na izvozu za Rudnik. Skozi Črno vas se zapeljemo do Podpeči, kjer v krožnem križišču nadaljujemo proti Borovnici. Pozorni smo na odcep za Rakitno nekaj 100 metrov za krožiščem. Od tu se po približno 12 kilometrih pripeljemo do jezera na Rakitni. Parkiramo na velikem parkirišču pred jezerom.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Celotna opisana pot nam bo vzela približno 1 uro in 30 minut časa. Vkolikor se bomo posvetili tudi zanimivim učnim tablam se lahko izlet še precej podaljša.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Po cesti gremo mimo hotela, kjer naletimo na prvo učno tablo. Na koncu jezera na križišču zavijemo desno in takoj za tem ponovno desno. Široka pešpot nas vodi preko mokrišča do lokalne asfaltirane ceste. Tu nadaljujemo levo. Čez morda 200 metrov naletimo na kolovoz, ki nas vodi desno v gozd, takoj zatem pa ob robu vlažne in razpotegnjene jase. Vrh jase pridemo do table števila 6. Tu zavijemo levo, prečkamo vršni del jase in po morda 20 metrih pridemo do naslednje table. Ta kratek del poti je povsem neshojen (junij, 2016). Po kratkem vzponu se preko nekoč košnega slemena spustimo do naslednje gozdne jase, oziroma košenice. Držimo se njenega desnega roba. Nižje ne zavijemo levo proti vikendom, temveč desno proti naslednji košenici. Ponovno se držimo desnega roba, ki nas pripelje do kolovoza. Le-ta nas vodi v gozd mimo skale Črtež in nato preko naslednje košenice. Na njenem koncu se nahaja hotel za žuželke (junij, 2016). Kolovoz nas vodi v gozd. Hitro se priključimo pešpoti, kjer gremo desno in mimo več učnih tabel. Zadnja je številka 14. Pot nas pripelje do makadamske gozdne ceste. Zavijemo levo in se spustimo do prve serpentine, kjer se nahaja naslednja učna tabla številka 15. S hojo nadaljujemo levo po slabšem gozdnem kolovozu, ki se vzpenja v precej strmo pobočje. Višje se pot obrne desno in nas pripelje do ostankov rimskega zidu, stražnega stolpa in zidnih podpornikov. S hojo nadaljujemo levo po zidu. Višje pod skalnato steno se pot obrne desno in nas vodi okoli Jerebičje skale. Nad njo se nahajata klopca in učna tabla številka 19. Nekaj metrov naprej pridemo do ožje gozdne ceste, a jo zapustimo že po nekaj 10 metrih hoje. Mimo table 20 zavijemo desno v gozd na ozko stezico. Sprva se precej hitro spušča, a strmina kmalu popusti. Pot nas preko manjše jase pripelje do slabega kolovoza po katerem se pretaka potoček. Hitro se spustimo do tabel 22 in 15. Od tu se do table 14 vrnemo po isti poti. Pri tabli 14 ne gremo naravnost, temveč zavijemo levo navzdol. Po kratkem spustu pridemo do table 7, od koder se na izhodišče vrnemo po prvotni poti.

Sestop: Na izhodišče na pripelje krožna pot.