Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Sveti Tomaž nad Praprotnim za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Sveti Tomaž nad Praprotnim

Sveti Tomaž nad Praprotnim je zelo stara cerkvica, saj izvira iz romanske dobe. Nahaja se na razglednem travnatem griču tik nad istoimenskim zaselkom. Cerkvica je postala znana zaradi številnih fotografij, ki jo prikazujejo z dramatičnim ozadjem najvišjih Kamniških gora. Večina fotografij nastane ob rojevanju dneva, ko sonce še ne pogleda izza visokih gora, a se njegova jutranja svetloba v številnih barvah že preliva skozi čipkaste ovčice in koprenaste tančiče prebujajočih oblakov. Druge spet poudarjajo skrivnoste meglice, ki se dvigajo iz temačnih gozdnatih grap in se plazijo mimo golega slemena na katerem stoji cerkvica svetega Tomaža, ga obliznejo ter se zvalijo preko njega. Vse te fotografije so zelo lepe, a vsem so skupni zelo močni fotografski teleobjektivi ter izdatna pomoč fotoshopa. V kričečih, nenaravnih barvah bliskajo kot sodobni holivudski filmi, kjer so že 5 sekund dolgi kadri predolgi, saj pozornost gledalca prehitro popusti. Ali bo obiskovalec, ki običe Svetega Tomaža zaradi kičastih barv neba in gora, ki se kot Himalaja dvigajo nad cerkvico razočaran, ko bo ugotovil, da njegov telefon ne ujame nič od tega? Cerkev, ki je nehote postala delček sodobne pop kulture, nas prevzame z lepoto Škofjeloškega hribovja, ki se širi povsod okoli nje. Starodavno svetišče so naši predniki z izjemnim občutkom za pokrajino umestili vrh razglednega holma in mir, ki nas tu prevzame se zazdi kot ključ do še lepših in še bolj skrivnostnih pokrajin, ki še neodkrite spijo znotraj vseh nas. Sveti Tomaž nad Praprotnim se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška, v podregiji Škofjeloško-Polhograjsko hribovje in še ožje v podregiji Škofjeloško hribovje.

Sveti Tomaž nad Praprotnim je lahek izlet za družine, saj ga lahko prehodimo tudi z vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a bodo velik del poti, morda celo ves, prehodili tudi mlajši otroci. Veliko večino časa hodimo po pretežno zložni gozdni makadamski cesti, ki je razgledna na izhodišču in zadnjih 10 minuth hoje, zato lahko izlet prehodimo tudi z vozičkom za otroke. Pri cerkvici bodo otroci našli veliko prostora za varno igro in tekanje. Le na njenem jugozahodnem dvorišču se nahaja približno dva metra visok nezavarovan zid, zato tu otrok ne pustimo samih.

Zahtevnost: Lahka neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodniška, lahko tudi lažja športna, obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina : 666 m
Izhodišče: 701 m
Prehojena višinska razlika (med povratkom): 106 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Škofjo Loko, kjer z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. Ko je Škofja Loka za nami se po glavni cesti vozimo do križišča, kjer zavijemo levo proti Zgornji Luši in smučišču Stari Vrh. Te ceste se držimo do križišča, kjer nas smerokaz usmeri levo proti Rantovšam. Vzpenjati se pričnemo po občasno dokaj strmi asfaltirani cesti, ki je precej ozka, saj je na posameznih mesti široka le za eno vozilo. Po približno 3 kilometrih vožnje pridemo do zaselka Rantovše. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas v dolgem levem ovinku popelje nad zaselek. Višje, kakšnih 200 metrov za zaselkom, nad košnimi pobočji levo in ob gozdu desno bomo ob cesti našli prostor za parkiranje. Parkiramo lahko levo na nekoliko izravnanem travnatem terenu, ali desno ob cesti v gozdu, kjer se prične gozdni kolovoz.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Približno 45 minut hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Gremo naprej po cesti po kateri smo se pripeljali, a le do makadamske ceste slabih 100 metrov naprej. Tu zavijemo levo na makadamsko cesto, ki se je držimo vse do cerkvice svetega Tomaža nad Praprotnim. Cesta nas večinoma vodi skozi gozd. Hoja je pretežno zložna, a se cesta vseeno tudi dokaj strmo spusti, oziroma med povratkom vzpne. Ko pridemo iz gozda nas vodi levo proti vasici Sveti Tomaž tik pod razglednim travnatim slemenom, ki se konča z manjšim zelo slikovitim travnatim holmom vrh katerega stoji cerkvica svetega Tomaža (september, 2020).

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Sveti Tomaž nad Praprotnim je majhna cerkvica na razglednem holmu, ki jo fotografirajo fotografi z vsega sveta.