Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Šmartinsko jezero od čolnarne v Ločah - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Šmartinsko jezero

Šmartinsko jezero je eno izmed največjih umetnih jezer v Sloveniji. Deloma je ob njemu urejena sprehajalna in učna pot. Zaradi tega je jezero primerno tudi kot družinski izlet v naravi. Krožna pot je speljana okoli njegovega severno zahodnega in zamočvirjenega predela. V lokalih ob jezeru se lahko okrepčamo ali usedemo na eno izmed številnih klopc ob jezeru. Lepo se vidijo Hudinjski hribi v bližnji okolici. Jezero se nahaja v regiji Vzhodni Alpski svet in subregiji Ložniško in Hudinjsko gričevje.

Šmartinsko jezero radi obiščejo Celjani, ki imajo manjše otroke.

Družinski izlet: Šmartinsko jezero se ponaša s krožno sprehajalno potjo, ki je primerna tudi za otroke stare do 2 leti in so dobro shodili. Med izletom zaradi stalne bližine vode pazimo na otroke, da ne padejo vanjo.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: Maksimalna višina 283 m.
Višina izhodišča: Minimalna višina 265.m
Višinska razlika:
18 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Celje center. Z vožnjo nadaljujemo levo proti centru Celja. Na drugem večjem semaforiziranem križišču za Petrolovo bencinsko črpalko (na levi strani je avtocenter A2S, na desni avtocenter Mazda), zavijemo desno. Peljemo se preko dveh krožnih križišč naravnost in v tretjem zavijemo desno na prvi izvoz kot nam kaže tabla za Šmartinsko jezero. Peljemo se naravnost pod avtocesto in po približno 1 kilometru zavijemo levo proti Zelendolu (naravnost se pripeljemo do drugega možnega izhodišča pri parkirišču pri lokalu Pušenšank). Za vasjo Dobrova se peljemo mimo velikega parkirišča pri Turistični ladijci in nasipa, kjer je naslednje možno izhodišče za naš družinski izlet v naravi. Po približno 2 kilometrih vožnje zavijemo desno proti vasi Loče in čolnarni. Po ozki cesti se peljemo preko zaselka do konca ceste in parkiramo na parkirišču pred čolnarno Muzelj, kjer se prične učna in delno krožna pot.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Čolnarna - preko jezera levo do kopališča v Runtolah 45 minut - Runtole skozi močvirje krožno do čolnarne 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Iz parkirišča gremo do čolnarne in nadljujemo preko mostu, ki nas popelje preko jezera. Za njim nadaljujemo levo in se držimo urejene sprehajalne poti, ki je hkrati tudi učna pot vse do velikega nasipa na koncu jezera. Po visokih stopnicah se spustimo na nasip, ga prečkamo in za njem nadaljujemo levo. Sedaj sledimo urejeni in lepi sprehajalni poti do kopališča v vasi Runtole, kjer se Hudinjski hribi in bližnja okolica jezera vidijo najlepše. Tu se naš družinski izlet konča in vrnemo se na izhodišče. Ob tem nas čez zamočvirjeni predel na severni strani jezera vodi tudi delno krožna pot.

Sestop: Do mosta se vračamo po isti poti. Nato ne nadaljujemo desno čez most do izhodišča, temveč nadaljujemo naravnost. Vodi nas urejena učna pot. Sedaj na temu predelu krožna pot nas v morda 25 minutah pripelje do čolnarne in izhodišča. Družinski izlet v naravi Šmartinsko jezero je zelo poučen in primeren tudi za majhne otroke. Lepo se vidijo Hudinjski hribi in kulturna krajina v neposredni bližini jezera. Table ob poti sproti zanimivo razlagajo posebnosti in znamenitosti ob jezeru mimo katerih gremo.