Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Stolpnik iz Slovenskih Konjic za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Stolpnik

Stolpnik se nahaja na dolgi Konjiški gori. Legenda pripoveduje, da je gora votla, v njej pa se nahaja veliko gorsko jezero v katerem je prebival strašni zmaj. Le-ta je po jezeru divjal sem ter tja, da se je stresala cela gora in grozilo je, da bo poplavilo dravinjsko dolino in prebivalce ob vznožju gore. Zmaj je v zameno za mir zahteval, da mu vsako leto na Jurjevo pripeljejo šest devic ...

Če je izlet na Stolpnik predolg za otroke se zapeljemo do Grofovega štanta.

Družinski izlet: Izlet na Stolpnik je primeren za družinski izlet, a ga zaradi dolžine in višine spodaj opisane poti priporočamo za otroke starejše od 5 let. Vkolikor so naši otroci mlajši ali manj vztrajni se lahko del poti zapeljemo z avtomobilom. Najvišje lahko pridemo do prevala in razpotja Grofov štant, ki se nahaja na 802 metrih nadmorske višine. Od tu imamo do Stolpnika le še približno 30 minut hoje. Tako je izlet primeren tudi za otroke stare 2 do 3 leta. Po potrebi jim pomagamo z nošenjem

Zahtevnost: Lahka označena pot. Med vzponom je del poti do grajskega griča nemarkiran.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 333 m
Višina: 1012 m
Višinska razlika: 679 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Slovenske Konjice. Zapeljemo se v omenjeno mesto, kjer nas smerokaz usmeri levo proti staremu mestnemu jedru. Naravnost se vozimo vse do stare hiše ob cerkvi, kjer desno naprej opazimo oznako za parkirišče. Na tem parkirišču, ki se nahaja takoj za cerkvijo parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Stolpnik 2 uri 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Gremo čez cerkevno dvorišče in desno naprej mimo dvorišča starega župnišča nad cerkvijo. S hojo nadaljujemo naprej ob potoku, ki teče skozi staro mestno jedro, vse do dvorca Trebnik. Levo ga obhodimo in se za njem vzpenjamo skozi velik mestni park. Na prvem razpotju zavijemo levo navzgor. Pot nas vodi nad dvorec Trebnik, mestni park in mimo vodnega zbiralnika. Ozka pešpot nas vodi levo ob zbiralniku ter nato ob robu gozda nad razgledni travnik. Višje pridemo v gozd in že po nekaj korakih zavijemo s široke pešpoti levo na stezo. Držimo se je ves čas, višje se zooža v ožjo neoznačeno pešpot. Vodi nas skozi gozd in nas preko strmega pobočja pripelje do makadamske ceste. Gremo naprej po cesti. Vodi nas mimo razpotja za Skalo in Žičko kartuzijo in mimo grajskega griča z razvalinami Konjiškega gradu. Makadamska cesta, ki se je držimo kar nekaj časa, se zložno spušča in nas pripelje do križišča makadamskih cest, kjer nadaljujemo levo. Po nekaj minutah hoje nas planinski smerokaz usmeri na pešpot, ki vodi v gozd. Vzpon je sprva precej strm, a se pot kmalu položi. Višje prečkamo makadamsko cesto in še naprej sledimo dobro markirani in nadelani pešpoti. Pot se občasno nekoliko položi, pa zopet vzpenja hitreje in ko se kratko spusti pridemo hitro do naslednje makadamske ceste. Z vzponom nadaljujemo po njej. Držimo se je kar nekaj časa, pripelje pa nas na preval in razpotje več makadamskih cest imenovan Grofov štant. Desno opazimo več smerokazov, ki nas usmerjajo levo na pešpot proti Stolpniku, 30 minut. Pot se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje se priključimo širši pešpoti, ki nas zadnjih deset minut hoje vodi skozi zaradi sečnje (avgust, 2018) razgleden bukov gozd. Poti, ki je še vedno dobro nadelana in označena se držimo vse do vrha Stolpnika, kjer se nahajata dve brunarici, več klopi in 25 metrov visok razgleden stolp.

Sestop: Vračamo se po isti poti. Ko gremo mimo grajskega griča ob robu gozda, kjer sta desno oznaki za Skalo in Žičko kartuzijo zavijemo levo navzdol. Markirana pot nas ob robu travnatega pobočja pripelje v gozd, kjer zavije desno. Spuščamo se po skalnatem koritu ozke in slikovite grape, ki nas pripelje do kolovoza po katerem nadaljujemo desno. Gremo mimo opuščenega kamnoloma in preko razgledne jase naprej v gozd. Pripelje nas do asfaltirane ceste na robu Slovenskih Konjic. Držimo se je naravnost navzdol in ko gremo mimo pokopališča pod cerkvico smo pozorni na markacijo - nahaja se tik pred zadnjo hišo naše ceste -, ki nas usmeri desno. Gremo naravnost po stezi do širše urejene pešpoti, kjer poljubno zavijemo levo ali desno. Pot nas pripelje do prvotne poti v mestnem parku nad dvorcem Trebnik. Tudi tokrat gremo mimo gradu levo, ne obhodimo ga kot med vzponom in se spustimo do ribnika. Od tu imamo do potočka, ki teče skozi staro mestno jedro le še nekaj korakov. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.