Stenica

         

  Stenica iz Vitanj za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Stenica

Stenica je najvišji vrh manjšega pogorja, ki se dviga visoko nad Vitanji. Popotnik ima občutek, da so tu gore rinile druga v drugo, se prerivale in ruvale za skopo odmerjen prostor in ker ga pri tleh ni bilo veliko, so pač silile kvišku. Stenica je s treh strani obdana s tesnimi dolinami in še bolj mogočnimi pogorji. Na severu se nahaja Pohorje, na jugovzhodu se nahaja visoka in dolga zmajeva Konjiška gora, medtem ko zahodno proti Stenici rine prav tako slikovito pogorje Paškega Kozjaka. Tu je najbolj tesno in mračno in gori bi treščili druga v drugo, če ne bi reka Hudinja mednju vrezala slikovite soteske Socke polne prepadnih sten. Ne čudi, da so ravno tu, na visoki stožčasti skali na vhodu v slikovito sotesko že v na začetku 12. stoletja pozidali stari Vitanjski grad, nezavzetno orlovsko gnezdo, kjer je imela varnost težkega dostopa in globokih prepadov prednost pred udobjem doline. Pot na Stenico nas vodi mimo samotne gorske kmetije Vodovnik. Pri njej se odpre izvrsten razgled na južna pobočja zahodnega Pohorja. Našo pozornost pritegnejo prostrani travniki, ki se širijo okoli posameznih samotnih domačij. So kot listje posejano po dolgih pobočjih in pravo nasprotje tesnim dolinam, kjer sonce tudi poleti zaide prehitro. So svetli in razgledni. Pot na Stenico večinoma vodi skozi gozd in tudi vrh je gozdnat, zato je tura primerna zlasti za vroče poletne dni, ampak če se naveličamo sence in gozdnega hladu na zadnjem razpotju gozdarskih poti, kakšnih pet minut pod vrhom, zavijmo levo navzdol in prej kot v minuti bomo prišli na rob enega od teh travnikov. Marsikomu bo ta visoka, razgledna in osamljena košenica najlepši del poti. Stenico se sicer najlepše vidi z razglednega stolpa na Stolpniku, najvišjem vrhu Konjiške gore. Od tu se lepo vidi celotno pogorje, če dobro pogledamo tudi grad Lindek in pa seveda Špičasti vrh. Le-ta je zlasti med domačini priljubljen pohodniški cilj, nahaja pa se na južnem predelu pogorja. Stenica se nahaja v regiji Štajerska in Prekmurje, v podregiji Velenjska in še ožje v podregiji Velenjsko in Konjiško hribovje.

Družinski izlet do Kamnite mize je primeren tudi za otroke stare 2 do 3 leta.

Zahtevnost: Lahka označena pot. Med sorazmerno strmim sestopom od spodnje razgledne točke do roba Vitanj je v mokrem zaradi številnih korenin nevarnost zdrsa.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina : 1091 m
Izhodišče: 452 m
Višinska razlika: 639 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Vitanje in parkiramo na parkirišču pred vesoljskim centrom Noordung. Če se v Vitanje zapeljemo skozi sotesko Hudinje se ves čas držimo glavne ceste, ki nas bo vodila mimo vesoljskega centra. Če se v Vitanje zapeljemo preko regionalne ceste Velenje - Slovenj Gradec se na glavnem križišču v naselju, kjer cesta zavije levo proti Slovenskim Konjicam držimo naravnost za Višnjo vas. Cesta nas 50 metrov za križiščem pripelje do vesoljskega centra.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Izhodišče - Stenica 2 uri.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi se zlasti za spodnji del vzpona, do prve razgledne točke, priporoča uporabo derez.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: S hojo pričnemo levo po cesti po kateri smo se pripeljemo do parkirišča. Ko pridemo do glavnega križišča nadaljujemo desno ob glavni cesti proti Slovenskim Konjicam. Po morda 150 metrih nas planinski smerokaz (avgust, 2020) usmeri desno navzdol na asfaltirano pot po kateri sem spustimo do manjšega mostiča. Prečkamo potok in se povzpnemo do križišča Cvetlične ulice in ulice Štajnhof. S hojo nadaljujemo levo in se držimo glavne ceste, ulice Štajnhof. Višje nas pripelje nad naselje, kjer se odpre izvrsten razgled na Vitanje. Cesta nas pripelje do ostrega ovinka na robu gozda, kjer bomo desno na začetku kolovoza opazili planinski smerokaz, ki nas usmerja v gozd na planinsko pešpot za Stenico.
Dobro markirana pešpot (avgust, 2020) se prične vzpenjati po strmem stranskem gozdnatem grebenu. Višje nas pripelje do razgledne točke (približno 711 nm), katere razgled počasi prerašča drevje. Tu se nahajata klop in vpisna skrinjica. Od tu naprej se pot precej položi, kmalu pa pridemo do lesene hiške na koncu ožje makadamske ceste. Tu se držimo desno, pešpot pa nas po dobri minuti hoje pripelje na rob prostranih in na južna pobočja Pohorja razglednih travnikov.
Spustimo se do makadamske ceste in po njej nadaljujemo desno. Po nekaj sto metrih hoje, na križišču makadamskih cest, se naša cesta obrne levo ostro nazaj proti samotni gorski kmetiji Vodovnik. Še naprej se je držimo, a že po dobri minuti hoje nas planinski smerokaz, morda 30 metrov pred kmetijo, usmeri desno na pešpot v gozd. Vzpon je sprva precej strm, a strmina hitro popusti. Višje pridemo na gozdarski kolovoz in ko se razcepi se držimo levo. V zmernem vzponu prečimo gozdnata pobočja in ko pridemo do naslednjega razpotja nas planinski smerokaz usmeri desno. Po kratkem, a zelo strmem vzponu pridemo na naslednji gozdarski kolovoz. Tu nas planinske markacije ponovno vodijo desno. Sprva položna pot se v nadaljevanju vzpenja precej strmo, pripelje pa nas do makadamske ceste. Po njej nadaljujemo levo, a že po nekaj korakih nas planinski smerokaz usmeri desno na kolovoz. Od tu imamo do vrha Stenice le še dobrih deset minut hoje. Tu je označeno tudi svetišče v naravi Marijina roka. Višje, pod svetiščem, gremo mimo označene razgledne točke, a je pot do nje popolnoma zaraščena (avgust, 2020). Do svetišča nas vodi širok kolovoz, nato pa se pot zooža v stezo po kateri v nekaj minutah pridemo na vrh Stenice.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (96) pritisni: Stenica
  Stenica se ponaša z gozdnatim vrhom na katerem se nahaja rdeče-bela zastava občine Vitanje.