Meniji za izlete po regijah Slovenije

  

  Osrenca iz Javorja za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Osrenca

Osrenca je manj znan vrh v Posavskem hribovju in le stežka si jo bomo ogledali iz doline, čeprav se občina Šmartno pri Litiji ponaša, da je njen najvišji vrh. Vedno je kaj v napoto, hrib, drevje... Mimo nje tudi ne vodi nobena prometna pot, le makadamska cesta in kolovozi namenjeni izkoriščanju gozdov na njenih pobočjih. Še najbližja je cesta, ki gre mimo Bogenšperka, a je ...

Krožna pot na Osrenco je primerna za družinski izlet s otroki starimi 3 do 4 leta.

Družinski izlet: Izlet na Osrenco je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Velik del poti bodo zmogli tudi mlajši. Na Felič vrhu je pot zelo razgledna, povzpnemo pa se lahko tudi na turn vaške cerkvice.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 548 m
Višina: 710 m
Višinska razlika: 162 m

Izhodišče: Po zasavski cesti se iz smeri Ljubljana zapeljemo v Litijo. Prečkamo reko Savo in se zapeljemo do krožnega križišča na robu naselja, kjer sledimo oznakam za Šmartno v Litiji. Tu nadaljujemo naprej proti Bogenšperku. Ko se peljemo mimo gradu postanemo pozorni na prometni smerokaz, ki nas čez nekaj sto metrov usmeri desno proti Javorju. Zapeljemo se preko naselja in parkiramo ob stari osnovni šoli.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Osrenca 45 minut, krožni povratek - izhodišče 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Pri šoli gremo levo po makadamski cesti. Držimo se je kar nekaj časa, pripelje pa nas do zaselka Felič vrh. Nad zadnjo domačijo, na razglednem travniku, stopimo do cerkvice in se povzpnemo na njen turn. Tu se odpre razgled na velik del Dolenjske. Nato s hojo nadaljujemo naprej po cesti, ki je občasno zelo razgledna. Pot nas višje vodi skozi zaselek Gornji Vrh. Ceste se držimo vse do zadnje domačije desno v naselju, kjer se prelevi v kolovoz, ki nas preko travnika vodi v gozd. Po kratkem spustu se pot vzpne skozi gozd in nas pripelje do razgledne poseke (maj, 2018), kjer se držimo roba gozda. Hitro pridemo do markacije, ki nas usmeri desno v gozd. Že po morda 30 metrih hoje nas oznaka Lavričeve poti ponovno usmeri desno proti razglednemu stolpu. Čez nekaj 10 metrov pridemo do naslednjega razpotja, kjer sledimo markacijam levo. Gremo mimo vodnega zajetja in čez slabo minuto pridemo na Osrenco.

Sestop: Z vrha stopimo nekaj korakov nazaj in zavijemo ostro levo na ozko pešpot. V slabi minuti se spustimo na gozdni kolovoz, kjer nadaljujemo desno. Pot nas sprva vodi po grebenu. Kmalu gremo mimo bližnjice do Javorja, a se še naprej držimo naše poti. Nižje se obrne desno in kmalu se nam pred razpotjem priključi prej omenjena bližnjica, sicer Panoramska pot Javorje. Na razpotju nas markacija usmeri desno. Sprva položna pot se prične kmalu hitreje spuščati. Pripelje nas do naslednjega razpotja, kjer nas markacija ponovno usmeri desno. Po sorazmerno strmem spustu pridemo do makadamske ceste. Pozorni smo na planinski smerokaz, ki nas usmeri desno proti Javorju. Te ceste se sedaj držimo vse do izhodišča. Sprva hodimo skozi gozd, pred Javorjem pa pot postane ponovno razgledna.