Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
 
Štanjel iz mestnega parkirišča za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone
Štanjel

Štanjel je še ena kraška znamenitost, ki se uvršča v sam vrh slovenskih turističnih biserov. Mestece, ki ga že desetletja obnavljajo, je ohranilo renesančni videz in s svojo lego na pobočjih griča Turn nas zlahka prestavi v 17. stoletje, ko je doseglo svoj vrhunec. Zaradi strateške prometne lege je bilo naselje pomembno že od mlajše železne dobe, utrjeno je ...

Štanjel je kraško mestece preko katerega se zlahka sprehodimo z otroki.

Družinski izlet: Sprehod po Štanjelu je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, velik del pa bodo zmogli prehoditi tudi najmlajši, ki so dobro shodili. V samo mestno jedro lahko pridemo tudi z vozičkom za otroke, nadaljna vožnja pa je zaradi posameznih stopnic in klančin močno otežena.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna obutev.

Višinska razlika na sprehodu.

Izhodišče: 293 m
Višina: 349 m
Višinska razlika: 56 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Senožeče ter nadaljujemo v smeri Sežane in Italije. Pred naseljem Štorje se držimo desno za Štanjel. Zapeljemo se preko naselja Dobravlje, kjer se še vedno desno držimo smeri za Štanjel. Gremo preko vasi Ponikve ter na križišču nekaj kilometrov za vasjo ponovno desno za Štanjel. Te ceste se sedaj držimo vse do Štanjela. Zapeljemo se v naselje proti staremu mestnemu jedru, kjer smo pozorni na oznako za parkirišče - 70m levo (junij, 2018). Tu parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Sam sprehod preko starega mestnega jedra nam ne bi smel vzeti več kot 40 minut zmerne hoje, ki pa se lahko hitro prelevijo v nekaj ur. GPS sled prikazuje naš sprehod preko mesteca, ki je trajal 3 ure in 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: S parkirišča se povzpnemo do starega mestnega jedra Štanjela v katerega vstopimo skozi glavna grajska vrata in se prepustimo domišljiji. GPS sled prikazuje le eno od možnosti sprehoda skozi mestece.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.