Meniji za izlete po regijah Slovenije
    
  
  Izvir Glijuna iz Plužne za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Izvir Glijuna

Izvir Glijuna je največji in najbolj stalen kraški izvir v okolici Plužne. Njegovo vodozbirno območje obsega večji del osrednjega Kaninskega pogorja, zlasti Kaninske pode in pobočja pod njimi. Zaradi nagnjenosti kamninskih plasti proti jugu vanje priteka tudi velik del voda z italijanske strani Kaninskega pogorja. Takoj ko dež pade na golo visokogorsko skalnato površje ta izgine...

Izvir Glijuna je družinam z otroki všeč, saj se sprehodijo ob Pluženskem jezeru.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare do 2 leti, oziroma za otroke, ki so dobro shodili. Pot je večinoma položna, oziroma se zložno vzpenja ali spušča. Pri Pluženskem jezeru in ko hodimo ob kanalu hidroelekrarne moramo paziti, da otroci ne padejo čez rob v vodo. Izlet vsekakor dopolnimo z ogledom slapa Virje, oddaljenega približno 5 minut hoje od naše poti.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Lažja pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Izvir Glijuna: 430 m
Izhodišče v Plužni: 450 m
Skupen vzpon do izvira: 22 m - skupen spust do izvira: 49 m

Izhodišče: Najprej se zapeljemo v center Bovca, kjer se usmerimo po cesti navzgor, ki gre mimo cerkve naprej proti Kaninski vasi. Cesti sledimo naprej in le ta nas kmalu pripelje na križišče, kjer nadaljujemo levo navzdol proti vasi Plužna (naravnost cesta na Kanin). Cesta nas nato pripelje v vas Plužna, kjer sredi vasi zavijemo ostro desno navzgor. Cesta nas nato pripelje do zadnje hiše v vasi za katero se začne cesta spuščati. Pripelje nas do urejenega, plačljivega parkirišča. Parkiramo lahko tudi na primeren mestu na cesti med Bovcem in Plužno.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - izvir Glijuna 5 do 30 minut, odvisno kje med Bovec in Plužno parkiramo.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po cesti med Bovcem in Plužno, odvisno kjer smo parkirali. Naše ceste se držimo do središča vasi Plužna, kjer nas turistični smerokazi usmerijo desno navzgor po cesti (avgust, 2019). Te ceste se sedaj držimo vse do urejenega parkirišča, kjer je potrebno plačati parkirnino. Gremo preko parkirišča in nato naprej po betonski poti navzdol (avgust, 2019). Nižje preko visokega mostu prečkamo potok in gremo levo do Pluženskega jezera. Nato se vrnemo in levo sledimo kanalu male hidroelektrarne do njenega jezu in naprej po pešpoti do izvira Glijuna do katerega imamo še dobrih 30 metrov hoje.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.