Slap Virje

          
  
  Slap Virje iz Plužne za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Slap Virje

Slap Virje nas očara s svojo pravljično lepoto zaradi katere je zagotovo ena od osrednjih znamenitosti v bližnji okolici Bovca. Voda v slap doteka iz višjega kraškega izvira Glijuna oddaljenega slabih petnajst minut hoje. Po dvanajst metrov visokem slapišču se spušča v dveh krakih, ki dajeta slapu pahljačasto obliko. Vodna kraka sta izdolbla dva globoka zeleno modra tolmuna. V njima turisti v poletni vročini, kljub mrzli vodi, radi zaplavajo. Slap napaja potok Glijun, ki ima pozimi povprečno temperaturo vode 7 stopinj, medtem ko je poleti njegova temperatura 5 stopinj, to pa zato, ker ga ohlaja staljena snežnica s Kaninskega pogorja. Še posebej je priljubljen desni tolmin, saj lahko vanj skočimo z lesene ploščadi nekaj metrov nad vodno gladino. Čarobna lepota narave privablja tudi obiskovalce, ki na bregu zgolj počofotajo v plitvini med tolmunoma ali sproščeno poležavajo nekaj korakov višje med skalami.
Vodno stane slapa Virje je odvisno od vremena in potreb bližnje hidroelektrarne. Voda je visoka zlasti spomladi in poleti, ko lahko na lastni koži začutimo nepopisno moč vode. Takrat se je slapu zaradi vodnega prša skoraj nemogoče približati.
Na Bovškem močnejše padavine niso redke. V jesenskem času lahko v enem dnevu zapade tudi preko 300 mm dežja na kvadrati meter. Takrat nastane v bližini slapa Virje več slapov ali izvirov, ki so sicer tekom leta večinoma suhi in ustvarijo pravi vodni orkster. Iz zgornjega vhoda bližnje jame Srnice povprečno enkrat letno izbruhne 35 metrov visok slap, ki po le nekaj urah presahne. Ob vsakem močnejšem deževju pa se voda pojavlja v slapiščih Kladenka in Mačkove jame ter v kraškem hudourniku Krničar, ki je v neposredni bližini. Slap Virje se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Slap Virje bo otrokom zelo všeč, saj se bodo lahko sprehodili po plitvini njegovih tolmunov ali igrali s peskom na bregu.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, oziroma pot bodo prehodili tudi otroci, ki so dobro shodili, torej 2 leti ali manj. Od parkirišča nad slapom vodi za najmlajše otroke sorazmerno strma pot. Na tem predelu jim pomagamo pri hoji. Pod slapom se nahaja velik tolmun v katerem lahko poleti kratko zaplavamo. Vanj lahko z manjše ploščadi tudi skočimo. Na bregu tolmuna je voda sorazmerno plitva in zato še posebej primerna za otroško igro, vendar moramo paziti, da otroci ne zaidejo v globjo vodo. V poletni vročini je pri slapu prijetno sveže.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Lažja, pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Slap Virje: 400 m
Izhodišče v Plužni: 450 m
Skupen spust do slapa: 81 metrov.

Izhodišče: Najprej se zapeljemo v center Bovca, kjer se usmerimo po cesti navzgor, ki gre mimo cerkve naprej proti Kaninski vasi. Cesti sledimo naprej in le ta nas kmalu pripelje na križišče, kjer nadaljujemo levo navzdol proti vasi Plužna (naravnost cesta na Kanin). Cesta nas nato pripelje v vas Plužna, kjer sredi vasi zavijemo ostro desno navzgor. Cesta nas nato pripelje do zadnje hiše v vasi za katero se začne cesta spuščati. Pripelje nas do urejenega, plačljivega parkirišča. Parkiramo lahko tudi na primeren mestu na cesti med Bovcem in Plužno.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Izhodišče - slap Virje 5 do 30 minut, odvisno kje med Bovec in Plužno parkiramo.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: S hojo pričnemo po cesti med Bovcem in Plužno, odvisno kjer smo parkirali. Naše ceste se držimo do središča vasi Plužna, kjer nas turistični smerokazi usmerijo desno navzgor po cesti (avgust, 2019). Te ceste se sedaj držimo vse do urejenega parkirišča, kjer je potrebno plačati parkirnino. Gremo do njegovega konca, kjer zavijemo levo na pešpot po kateri se v petih minutah spustimo do slapa Virje.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (65) pritisni: Slap Virje
  Slap Virje je priljubljen med turisti, saj lahko v njegovem tolmunu zaplavajo.