Meniji za izlete po regijah Slovenije
     
  
  Slap Virje iz Plužne za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Slap Virje

Slap Virje nas očara s svojo pravljično lepoto zaradi katere je zagotovo ena od osrednjih znamenitosti v bližnji okolici Bovca. Voda v slap doteka iz višjega kraškega izvira Glijuna oddaljenega slabih petnajst minut hoje. Po dvanajst metrov visokem slapišču se spušča v dveh krakih, ki dajeta slapu pahljačasto obliko. Vodna kraka sta izdolbla dva globoka zeleno modra tolmuna. V njima ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Slap Virje bo otrokom zelo všeč, saj se bodo lahko sprehodili po plitvini njegovih tolmunov ali igrali s peskom na bregu.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, oziroma pot bodo prehodili tudi otroci, ki so dobro shodili, torej 2 leti ali manj. Od parkirišča nad slapom vodi za najmlajše otroke sorazmerno strma pot. Na tem predelu jim pomagamo pri hoji. Pod slapom se nahaja velik tolmun v katerem lahko poleti kratko zaplavamo. Vanj lahko z manjše ploščadi tudi skočimo. Na bregu tolmuna je voda sorazmerno plitva in zato še posebej primerna za otroško igro, vendar moramo paziti, da otroci ne zaidejo v globjo vodo. V poletni vročini je pri slapu prijetno sveže.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Lažja, pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Slap Virje: 400 m
Izhodišče v Plužni: 450 m
Skupen spust do slapa: 81 metrov.

Izhodišče: Najprej se zapeljemo v center Bovca, kjer se usmerimo po cesti navzgor, ki gre mimo cerkve naprej proti Kaninski vasi. Cesti sledimo naprej in le ta nas kmalu pripelje na križišče, kjer nadaljujemo levo navzdol proti vasi Plužna (naravnost cesta na Kanin). Cesta nas nato pripelje v vas Plužna, kjer sredi vasi zavijemo ostro desno navzgor. Cesta nas nato pripelje do zadnje hiše v vasi za katero se začne cesta spuščati. Pripelje nas do urejenega, plačljivega parkirišča. Parkiramo lahko tudi na primeren mestu na cesti med Bovcem in Plužno.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - slap Virje 5 do 30 minut, odvisno kje med Bovec in Plužno parkiramo.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po cesti med Bovcem in Plužno, odvisno kjer smo parkirali. Naše ceste se držimo do središča vasi Plužna, kjer nas turistični smerokazi usmerijo desno navzgor po cesti (avgust, 2019). Te ceste se sedaj držimo vse do urejenega parkirišča, kjer je potrebno plačati parkirnino. Gremo do njegovega konca, kjer zavijemo levo na pešpot po kateri se v petih minutah spustimo do slapa Virje.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.