Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Talež iz vasi Kupljenik - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Talež

Lovska koča Talež leži na razglednem robu Jelovice v bližini istoimenske planine. Nudi razgled na zgornjo Savsko ravan in Zahodne Karavanke. Iz vasi Kupljenik nudi možnost krožne poti preko Tolstega vrha. Leži v subregiji Julijske Alpe, ki je del regije Zahodni Alpski svet.

Talež je ena bolj znanih izletniških točk na Jelovici.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 4 do 5 let.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 715 m, najvišji vrh na poti je Tolsti vrh 883 m.
Višina izhodišča: 640 m
Višinska razlika:
75 m, skupna dosežena višina 431 m.

Izhodišče: Iz Bleda nadaljujemo z vožnjo proti Bohinjskemu jezeru. Ko pridemo v vas Bohinjska Bela zavijemo levo proti vasi Kupljenik. Z vožnjo nadaljujemo skozi vas in za njo parkiramo ob cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Kupljenik - lovska koča Talež preko planine Talež 1 ura 15 minut. Lovska koča Talež preko Tolstega vrh 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Nadaljujemo peš po cesti po kateri smo prišli. Po nekaj 100 metrih pridemo do hiš, kjer nas nad vodnjakom tabla za Talež usmeri desno. Kmalu pridemo do naslednje table, ki nas ponovno usmerja desno. Nadaljujemo po gozdni poti. Mestoma je pot dokaj strma. Pripelje nas do križišča gozdnih kolovozov na neizrazitem prelazu. Levo vodi pot do Lovske koče na Taležu preko Tolstega vrha. Tu se bomo vrnili. S hojo nadaljujemo desno. Pot se sprva spušča navzdol, zavije desno in kmalu pridemo na makadamsko cesto. Tu zavijemo levo. Pot nas morda po slabih 15 minutah hoje pripelje na planino Talež. Nadaljujemo s hojo po makadamski cesti, ki blago zavija levo. Po dobrih 15 minutah hoje pridemo do oznak, ki nas usmerijo levo proti Lovski koči Talež, ki jo dosežemo morda po 10 minutah hoje.

Sestop: S hojo nadaljujemo mimo lovske koče po makadamski cesti. Po nekaj minutah se spremeni v kolovoz in le-ta kmalu v gozdno stezo. Kmalu pridemo na manjši greben, kjer nadaljujemo desno. Sledimo oznakam, ki nas po gozdni stezi pripeljejo na Tolsti vrh. Od vrha s hojo nadaljujemo. Spuščamo se po grebenu in kmalu pridemo do križišča in prvotne poti, kjer smo ob našem vzponu zavili desno proti makadamski cesti, ki nas je pripeljala do planine Talež. Na temu križišču ponovno zavijemo desno in se začnemo vračati na izhodišče po prvotni poti.