Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Planina Za skalo od planinskega doma Savica za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Planina Za skalo

Planina Za skalo se nahaja na zahodnem obrobju planote Komne v osrednjem predelu Julijskih Alp. Ko pridemo prvič na planino nas preseneti lepota njenih razgledov. Pogled na mogočni Bavški Grintavec je izjemen. Globoko spodaj se vije soška dolina in relativno velika bližina reke Soče, ki se jo prav tako vidi in Savice je naslednje presenečenje. Planina se nahaja na pretežno ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Planina Za skalo: 1510 m
Izhodišče: 653 m
Višinska razlika na poti: 1260 m (najvišja točka na poti je preval Oslova škrbina 1825 m)

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Lesce in se preko Bleda in Bohinjske Bistrice zapeljemo do Ribčevega Laza. Tu zavijemo levo proti Ukancu. V Ukancu se držimo naravnost za slap Savico. Zapeljemo se do konca naše ceste. Parkiramo na velikem parkirišču ob planinskem domu Savica. Parkirišče je tekom glavne turistične sezone plačljivo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - planina Za skalo 5 ur 15 minut. Vmesni časi po smerokazih so Savica - Koča pod Bogatinom 2 uri 45 minut. Koča pod Bogatinom - planina Za skalo 2 uri 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi, v suhem. Pozimi obvezno cepin, dereze.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Mimo planinskega doma Savica stopimo na pešpot, ki nas vodi do Doma na Komni in do Koče pod Bogatinom. Po dobri minuti hoje pridemo do vhoda za pot do slapa Savica. Tu se držimo levo in sledimo planinskemu smerokazu za Dom na Komni. Hodimo po mulatjeri, ki se v okljukih večinoma zmerno vzpenja v sicer strmo gozdnato pobočje. Že visoko pod robom planote pešpot zavije desno v grapo imenovano Pekel. Pot kmalu ponovno zavije desno in se še naprej vzpenja v okljukih. Višje gremo mimo manjšega spodmola z jamo. Še naprej se držimo naše poti. Nekaj minut hoje pod Domom na Komni gremo mimo razcepa za Črno jezero. Po nadaljni dobri minuti hoje pridemo do naslednjega razpotja, kjer je levo Dom na Komni, gremo pa desno proti Koči pod Bogatinom. Sledita dve med sabo le nekaj minut oddaljeni razpotji, kjer se držimo desno. Naša pot se za drugim razpotjem položi in kmalu, po nekaj minutah hoje, pod sabo v prostrani kotlini planine Na Kraju zagledamo Kočo pod Bogatinom.
Na razpotju pri koči se držimo desno, že po nekaj minutah hoje pa pridemo naslednjega razpotja, kjer gre naravnost pot na Bogatinsko sedlo, mi pa zavijemo desno proti Lanževici čez Lepo Komno (markirano 2 uri 15 minut). Ozka, a dobro nadelana pešpot se zmerno vzpenja skozi ruševje. Vzpon kmalu postane strmejši in hitro pridemo na manjši preval. Za njim se sprva počasi spuščamo, nato pa pešpot sledi terenu valovite Lepe Komne. Ko pridemo do stene na zahodnem predelu planote se pot obrne levo in prične zmerno strmo vzpenjati. Tu je dokaj slabo nadelana (september, 2019), a je dobro markirana in ji zlahka sledimo. Po krajšem vzponu se teren položi, pridemo pa do razpotja, kjer gre levo preko nasute mulatjere smer za Lanževico, medtem ko mi zavijemo desno na pešpot za planino Za skalo (1 ura 30 minut).
Bolj markirana stezica kot pešpot se zmerno vzpenja v pobočje. Višje se pot nekoliko položi in sledimo ji vse do prevala Oslova škrbina. Tu hodimo po majhni visokogorski dolinici. Na koncu te dolinice se pot obrne navzdol. Spust hitro postane sorazmerno strm, še posebej, ko se nižje spustimo v pretežno macesnov gozd. Pot nas pripelje v globoko in tesno gozdnato dolino, predel Dola za Bajarjem, Tu se teren položi in v nekaj minutah pridemo do razpotja, kjer gre desno nazaj smer za Kočo pri Triglavskih jezerih, medtem ko se mi držimo smeri naravnost za planino Za skalo, 15 minut. Držimo se položne poti, ki nas hitro pripelje do naslednjega razpotja, kjer gre levo smer za Sočo, medtem ko se mi tu še naprej držimo naravnost. Še naprej zložna pot nas v nekaj minutah pripelje na razgledno planino Za skalo.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti, ki je najhitrejša in najlažja. Lahko se vrnemo tudi krožno preko prevala Velika vrata, kot prikazuje gps sled in je opisano v izletu Velika vrata, a si bomo tako pot podaljšali za vsaj 600 dodatnih višinskih metrov.