Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Tonocov grad in slap Kozjak iz Kobarida - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Tonocov grad in slap Kozjak

Opisana pot do Tonocovega gradu in slapa Kozjak sledi Kobariški zgodovinski poti. Navdušila ne bo samo ljubiteljev narave in pohodnike, temveč tudi ljubitelje zgodovine. Pot nas popelje daleč v preteklost. Vodi nas mimo še živih spominov na krvavo Soško fronto, vse do starodavnega Tonocovega gradu, ostankov utrjene poznoantične naselbine, ene najpomembnejših te vrste na področju ...

Družinski izlet na Tonocov grad in slap Kozjak za otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Če gremo samo do Tonocovega gradu je izlet primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Na bolj strmih predelim jim po potrebi pomagamo pri hoji. Otroke bo navdušil muzej 1. svetovne vojne poleg cerkve svetega Antona Podovanskega, razvaline Tonocovega gradu na razgledni vzpetini, brv čez reko Sočo, atraktiven slap Kozjak in številne jame in rovi na poti do njega.

Zahtevnost: Lahka na ključnih mestih označena pot z oznakami Kobariške zgodovinske poti.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 412m - najvišja točka na poti
Višina izhodišča: 220 m - najnižja točka na poti
Višinska razlika: 192 m

Izhodišče: Če prihajamo iz tolminske smeri se zapeljemo skozi Kobarid in gremo v centru mesta proti Italiji in Robiču. Na prvem križišču zavijemo levo in parkiramo takoj za velikim kulturnim domom.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Tonocov grad 1 ura, Tonocov grad - slap Kozjak 30 minut, slap Kozjak - izhodišče, krožen povratek 40 minut - skupaj 2 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča gremo do glavne ceste in nadaljujemo desno. Prečkamo jo na velikem križišču v centru mesta in nadaljujemo naravnost. Hitro pridemo do oznake za Kobariško zgodovinsko pot, ki nas vodi naprej po asflatirani cesti, ki se zložno vzpenja nad mesto. Ob njej je kamnit križev pot. Cesta nas pripelje do cerkev svetega Antona Padovanskega in velike kostnice italijanskih vojakov okoli nje. Za cerkvijo se odpre razgled na Kobarid, soško dolino in vrhove okoli mesta.
Vrnemo se do začetka velikega parkirišča pred cerkvijo in nadaljujemo po makadamski pešpoti, ki nas sprva vodi ob levem robu parkirišča. Gremo mimo manjšega muzeja 1. svetovne vojne z bogato zbirko vojaške opreme. Hitro pridemo mimo cerkev v gozd. Že po nekaj 10 metrih hoje v gozdu nas oznaka Kobariške zgodovinske poti usmeri levo na ožjo pešpot. Vodi nas skozi gozd in se občasno zložno vzpenja ali spušča. Višje se pot položi. Je ves čas dobro nadelana in na ključnih mestih označena. Ko pridemo do potoka, pot zavije ostro desno. Še na ovinku prečkamo potok in nadaljujemo naprej po gozdni cesti. Že po nekaj 10 metrih nas oznake usmerijo desno na ponovno ožjo pešpot, ki nas v dobrih 5 minutah pripelje na Tonocov grad. Ta zadnji in kratek del poti je bolj strm, višje utrjen s stopnicami in zavarovan z ograjo.
Od Tonocovega gradu se vračamo po prvotni poti a le do prvega razpotja, do katerega pridemo zelo hitro. Tu zavijemo desno navzdol proti Soči. Pot je sprva položna in zavarovana z ograjo, a se pričnemo hitro precej strmo spuščati. V mokrem se moramo paziti zdrsa. Zadnji del poti se lahko spuščamo po strmih in zelo atraktivnih betonskih stopnicah vsekanih v skalo in varovanih z jeklenico. Pripeljejo nas do regionalne ceste. Prečkamo jo nekoliko levo in se pričnemo spuščati po strmih lesenih stopnicah. Pot se kmalu položi in nas vodi po vojaškem betonskem jarku. Pripelje nas do ozke makadamske ceste, kjer nadaljujemo desno. Kmalu pridemo do nekdanjih betonskih vojaških objektov, kjer zavijemo levo navzdol in se spustimo do reke Soče. Prečkamo jo po 51.5 metrov dolgi brvi. Na drugem bregu reke nadaljujemo levo po široki in udobni pešpoti. Držimo se je vse do slapa Kozjak, ki ga dosežemo v približno 20 minutah. Tik pred vstopom v sotesko slapa se moramo v mokrem paziti zdrsa, saj hodimo po delno izpostavljenih brveh.

Sestop: Do brvi čez reko Sočo se vračamo po isti poti. Pri brvi nadaljujemo naprej po naši poti in ne prečkamo reke. Široka pešpot nas vodi nad reko Sočo, nato pa nas pripelje do širokih travnikov in preide v ožjo makadamsko cesto. Držimo se je vse do lokalne asfaltirane ceste in kampa Koren. Tu nadaljujemo desno. Cesta nas pripelje do Napoleonovega mostu. Prečkamo ga in nadaljujemo levo. Držimo se te ceste. Pripelje nas v Kobarid. Skozi podvoz gremo pod glavno regionalno cesto Tolmin - Bovec in nadaljujemo naravnost v stari del mesta Kobarid. Mimo muzeja 1. svetovne vojne pridemo do glavnega križišča v centru mesta od koder nimamo več daleč do izhodišča.