Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Planina Zajamniki iz Rudnega polja za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Planina Zajamniki

Planino Zajamniki so danes v veliki meri zasedli "čez vikend" ljubitelji planin. Kljub temu je ohranila svoj prvotni pastirski videz in dolgo, zelo fotogenično "ulico" pastirskih stanov. Eden glavnih adutov planine so zagotovo razgledi na bližnje dvatisočake Mišelj vrh, Debeli vrh, Tosc izza katerega se dviga Triglav, Veliki Draški vrh in Ablanco. Proti jugu se lepo vidijo Spodnje Bohinjske gore. Planina Zajamniki se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in podregiji Julijske Alpe.

Družinski izlet na planino Zajamniki za otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta ali starejše. Na poti jih opozorimo na vrelce blagodejnih zemeljskih energij. Planina Zajamniki jih bo navdušila s pravo "ulico" pastirskih stanov in ob lepem vremenu z razgledi na bližnje dvatisočake. Na planini lahko kupimo tudi domač sir in ostale planšarske dobrote.

Zahtevnost: Daljši sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 1280 m - višina planine Praprotnice
Višina izhodišča: 1347 m
Višinska razlika: 67 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Jesenice. Zapustimo jo na izvozu za Lesce. Zapeljemo se na Bled, kjer smo na semaforiziranem križišču pozorni na table, ki nas desno usmerijo proti Pokljuki. Peljemo se skozi Gorje in mimo Zatrnika do Rudnega polja na Pokljuki. Vozimo se mimo vojašnice in športnega centra do konca asfaltirane ceste in nato nadaljujemo z vožnjo naprej po široki makadamski cesti. Ko se cesta po nekaj 100 metrih razcepi na dve ožji makadamski cesti parkiramo na manjšem parkirišču na levi strani ceste tik pred razcepom. Ob parkirišču je zelen smerokaz z napisom Uskovnica.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - planina Zajamniki 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: S hojo pričnemo po levi ožji makadamski cesti na katero nas usmeri smerokaz Uskovnica - pešpot, ki se nahaja nekaj metrov naprej od razcepa. Naša pot se zložno spušča in nas v nekaj minutah pripelje do širokih pašnih travnikov. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas vodi skozi planino. Ko se nižje na desnem ovinku teren na levi strani ceste precej spusti, smo pozorni na slabo shojeno stezo, ki nas vodi do urejenega parka vrelcev blagodejnih zemeljskih energij. Po lastni volji se sprehodimo skozi parki in gremo po stezici naprej do naše ceste. Po nekaj 10 metrih hoje pridemo do križišča makadamskih cest imenovanega Razpotje. Nadaljujemo desno in že po nekaj 10 metrih hoje pridemo do naslednjega križišča makadamskih cest s številnimi smerokazi. Pozorni smo na tistega, ki nas usmeri levo proti planini Zajamniki. Makadamska cesta nas pripelje do planine Praprotnice. Gremo preko planine in se še naprej držimo naše ceste, ki nas sedaj kar nekaj časa vodi skozi gozd, dokler končno ne pridemo do razcepa, kjer nas table opozarjajo na planino Zajamniki in domače pastirske izdelke, ki jih lahko tu kupimo. Zavijemo desno in že po nekaj metrih se nam odpre pogled na fotogenično planino s številnimi pastirskimi stani.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.