Koča pod Bogatinom

         

  Koča pod Bogatinom od planinskega doma Savica za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Koča pod Bogatinom

Koča pod Bogatinom se nahaja v prostrani kotlini s planino Na Kraju. Zlasti iz južne in zahodne smeri jo obdaja venec visokih Spodnjih Bohinjskih gora. Izstopajo zlasti Bogatin, Mahavšček, Tolminski Kuk in Podrta gora. Med prvo svetovno vojno je bilu tu zaledje avstro-ogrske vojske. Zgradili so preko dvajset zidanih ali lesenih objektov, od katerih jih je največ pripadalo bolnišnici, kjer so zdravili ranjene in obolele vojake. Planinska koča je danes edini ohranjeni ostanek bolnišnice. Tekom let je bila večkrat prezidana ali obnovljena. Blizu je bilo vojaško pokopališče, ki je bilo kasneje prekopano, ostankih padlih vojakov pa vzidani v piramido mimo katere nas vodi pot. Blizu koče se nahaja razpotje za Kočo pri Triglavskih jezerih in razpotje za Lanževico preko Lepe Komne. Koča pod Bogatinom se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 653 m
Višina: 1513 m
Višinska razlika: 860 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Lesce in se preko Bleda in Bohinjske Bistrice zapeljemo do Ribčevega Laza. Tu zavijemo levo proti Ukancu. V Ukancu se držimo naravnost za slap Savico. Zapeljemo se do konca naše ceste. Parkiramo na velikem parkirišču ob planinskem domu Savica. Parkirišče je tekom glavne turistične sezone plačljivo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Dom na Komni 2 uri 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Mimo planinskega doma Savica stopimo na pešpot, ki nas vodi do Doma na Komni in do Koče pod Bogatinom. Po dobri minuti hoje pridemo do vhoda za pot do slapa Savica. Tu se držimo levo in sledimo planinskem smerokazom za Dom na Komni. Hodimo po mulatjeri, ki se v okljukih večinoma zmerno vzpenja v sicer strmo gozdnato pobočje. Te poti se držimo skoraj povsem do našega cilja. V mesecih, ko je drevje brez listja se na posameznih mestih na poti odpre lep pogled na Bohinjsko jezero pod nami. Že visoko pod robom planote pešpot zavije desno v grapo imenovano Pekel. Pot kmalu ponovno zavije desno in se še naprej vzpenja v okljukih. Višje gremo mimo manjšega spodmola z jamo. Še naprej se držimo naše poti. Nekaj minut pod Domom na Komni gremo mimo razcepa za Črno jezero. Po nadaljni dobri minuti hoje pridemo do naslednjega razpotja, kjer je levo Dom na Komni, desno pa Koča pod Bogatinom. Sledita dve med sabo le nekaj minut oddaljeni razpotji, kjer se držimo desno. Naša pot se za drugim razpotjem položi in kmalu, po nekaj minutah hoje, pod sabo v prostrani kotlini planine Na Kraju zagledamo Kočo pod Bogatinom.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (67) pritisni: Koča pod Bogatinom
  Koča pod Bogatinom je ostanek nekdanja vojaške bolnišnice avstroogrske vojske na planini Na Kraju.