Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Dom na Kališču iz vasi Mače - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Planinski dom na Kališču

Dom na Kališču se nahaja na robu razglednega grebena pod Bašeljskim vrhom. Iz njega se odpre razgled na Savsko ravan ter Škofjeloško hribovje in Julijske Alpe na drugi strani ravni. Dom stoji pod zgornjim delom Storžiča in nudi odličen razgled nanj. Prav tako nudi razgled na greben Lanež in Krvavec za njim. Dom je partner projekta Očistimo naše gore in se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in podregiji Kamniško-Savinjske Alpe.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 1534 metrov
Višina izhodišča: 580 m
Višinska razlika:
954 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zapeljemo ven na izvozu Kranj - vzhod. Nato zavijemo proti Kranju in na krožnem križišču ob Mercator centru zapeljemo desno proti Jezerskemu in Predvoru. Ko pridemo do vasi Tupališče nadaljujemo, vendar smo pozorni na smerokaze, ki nas usmerijo levo v Predvor po mostu čez Kokro. Do tu smo iz avtoceste potrebovali približno 11 kilometrov. Skozi Predvor nadaljujemo do vasi Mače. V omenjeni vasi sledimo planinskim oznakam za Kališče. Za vasjo se pričnemo dvigati bolj strmo in kmalu na desni strani opazimo veliko parkirišče, kjer parkiramo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Od parkirišča na Mačah do Doma na Kališču 2 uri 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Iz parkirišča pričemo izlet v naravi tako, da zavijemo desno na makadamsko cesto. Po njej hodimo približno pol ure, ko pridemo do križišča makadamski cest. Levo nas tabla usmerja na Kališče po običajni poti, desno nas usmeri na Kališče čez Kozjek. Odločimo se za desno smer, ki nas velik del poti vodi po gozdni cesti. Ta pot je bolj primerna za hojo v mraku ali temi, saj bolj svetla in tudi orientacija je lažja. Po makadamski cesti hodimo približno 10 minut, ko se pot nekoliko zooža. Kmalu gremo mimo tovorne žičnice. Nadaljujemo po gozdni cesti, ki po približno 15 minutah hoje postaja slabša in tudi precej zaraščena. Nadaljnih približno 25 minutah potrebujemo do razpotja, kjer bi levo prišli po običajni planinski poti. Gozdna cesta je pod tem križiščem povsem preraščena s travo. Na omenjenem križišču zavijemo desno in nadaljujemo po gozdni peš poti. Hodimo približno 15 minut, ko pridemo na gozdno cesto. Tu zavijemo desno. Cesta kmalu zavije levo nazaj. Po nekaj minutah hoje nas markacije usmerijo desno na pešpot v gozd. Dobro označena in shojena pot nas ovinkasto skozi gozd po približno 40 minutah pripelje do planine Spodnje Kališče. Nadaljujemo naprej za oznakami proti Domu na Kališču, ki ga dosežemo v približno 15 minutah.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.