Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Mali Grintovec iz vasi Mače mimo Bašeljskega vrha - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Mali Grintovec

Mali Grintovec je grebenasti vrh med Bašeljskim vrhom in Srednjim vrhom. Je sorazmerno lahko dostopna gora, ki pa zahteva kar nekaj kondicije. Izlet v naravi na Mali Grintovec nas bo poplačal z lepimi razgledi na že omenjena sosednja vrhova in Storžič. Lepo se vidi Dom na Kališču, Košuta in proti Jezerskemu in Koroški, Obir, Peca, najvišji vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp kot sta Kočna ...

Zahtevnost: Lahka markirana pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1813 metrov
Višina izhodišča: 580 m
Višinska razlika:
1233 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zapeljemo ven na izvozu Kranj - vzhod. Nato zavijemo proti Kranju in na krožnem križišču ob Mercator centru zapeljemo desno proti Jezerskemu in Predvoru. Ko pridemo do vasi Tupališče nadaljujemo, vendar smo pozorni na smerokaze, ki nas usmerijo levo v Predvor po mostu čez Kokro. Do tu smo iz avtoceste potrebovali približno 11 kilometrov. Skozi Predvor nadaljujemo do vasi Mače. V omenjeni vasi sledimo planinskim oznakam za Kališče. Za vasjo se pričnemo dvigati bolj strmo in kmalu na desni strani opazimo veliko parkirišče, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Parkirišče v vasi Mače - Dom na Kališču 2 uri 15 minut, Dom na Kališču - Mali Grintovec 1 ura 10 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi se priporoča uporabo derez in cepina.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča pričemo izlet v naravi tako, da zavijemo desno na makadamsko cesto. Po njej hodimo približno pol ure, ko pridemo do križišča makadamski cest. Levo nas tabla usmerja na Kališče po običajni poti, desno nas usmeri na Kališče čez Kozjek. Odločimo se za desno smer, ki nas velik del poti vodi po gozdni cesti. Ta pot je bolj primerna za hojo v mraku ali temi, saj bolj svetla in tudi orientacija je lažja. Po makadamski cesti hodimo približno 10 minut, ko se pot nekoliko zooža. Kmalu gremo mimo tovorne žičnice. Nadaljujemo po gozdni cesti, ki po približno 15 minutah hoje postaja slabša in tudi precej zaraščena. Nadaljnih približno 25 minutah potrebujemo do razpotja, kjer bi levo prišli po običajni planinski poti. Gozdna cesta je pod tem križiščem povsem preraščena s travo. Na omenjenem križišču zavijemo desno in nadaljujemo po gozdni peš poti. Hodimo približno 15 minut, ko pridemo na gozdno cesto. Tu zavijemo desno. Cesta kmalu zavije levo nazaj. Po nekaj minutah hoje nas markacije usmerijo desno na pešpot v gozd. Dobro označena in shojena pot nas ovinkasto skozi gozd po približno 40 minutah pripelje do planine Spodnje Kališče. Nadaljujemo naprej za oznakami proti Domu na Kališču, ki ga dosežemo v približno 15 minutah.
Nadaljujemo mimo doma po široki grebenski poti proti Storžiču. Kmalu pridemo do razcepa poti, kjer se držimo smeri desno proti Bašeljskemu vrhu in Malemu Grintovcu. Naslednji razcep poti dosežemo po nadaljnih 10 minutah hoje. Levo gre pot proti Bašeljskemu vrhu. Nadaljujemo desno proti Mačenskemu sedlu. Hodimo navzdol po poti, ki prečka strma pobočja grebena Bašeljskega vrha. Občasno je pot nekoliko bolj izpostavljena, na dveh mestih si moramo nekoliko pomagati tudi z rokami, vendar s tem nimamo večjih težav. Mestoma bolj strma pot nas pripelje do Mačenskega sedla po približno dobrih 15 minutah hoje.
Od tu nadaljujemo s hojo po poti navzgor v pobočje grebena Malega Grintovca. Pot je občasno bolj strma. Vodi nas skozi ruševje in po približno 25 minutah pripelje na greben in razpotje. Desno gre pot proti Srednjemu vrhu, levo proti vrhu Mali Grintovec, ki ga dosežemo po dobrih 5 minutah zmernega, grebenskega vzpona.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.