Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Krofička od Doma planincev - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Krofička

Krofička je najvišji vrh grebena, ki se dviga zahodno od Robanovega kota in se severno spusti proti Strelovcu. Slednji s krožno potjo sicer zelo lepo dopolni visokogorsko in zahtevno turo na Krofičko, a se v tem ...

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Višina: 2083 m
Višina izhodišča: 837 m
Višinska razlika na poti:
1246 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Kamnik, kjer se držimo smeri za Kamniško Bistrico in Veliko planino. Ko za Kamnikom pridemo v naselje Stahovica se držimo smeri za Gornji Grad. Višje že tik pod prelazom Črnivec smo pozorni na smerokaz, ki nas levo usmeri na cesto za Podvolovljek in Luče. Čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak) ali iz Mozirja se zapeljemo v Luče, kjer z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. Nekaj kilometrov za naseljem Solčava bomo prišli do križišča, kjer zavijemo levo v Logarsko dolin. Ob vstopu v dolino je potrebno plačati vstopnino (avgust, 2022). Po Logarski dolini se zapeljemo do Doma planincev v Logarski dolini. Parkiramo na parkirišču na levi strani ceste, saj je parkirišče na desni strani namenjeno gostom Doma Planincev..

Prehojen čas na zahtevni poti.

Časi: Izhodišče - Krofička mimo Koče na Klemenči jami: 3 ure 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi, zgolj v suhem.

Prehojena razdalja na zahtevni poti.

Vzpon: S parkirišča gremo naprej po cesti čez most. Čez približno 50 metrov nas smerokaz za Klemenčo jamo usmeri levo na gozdni makadam. Čez nekaj minut pridemo do razpotja, kjer se držimo levo. Takoj za tem nas planinski smerokaz ponovno usmeri levo. Tu se prične planinska pešpot hitreje ovinkasto vzpenjati v strmo gozdnato pobočje. Višje nas pot po brvi vodi preko hudourniške grape in se še naprej strmo vzpenja v okljukih. Višje nad izvirom, ki v poletnih mesecih presahne pridemo do table Koča na jami, 10 minut (avgust, 2022). Tu gre levo smer za Plesnik, medtem ko se mi še naprej držimo naše poti. Tu se pot počasi položi in razširi. Hitro nas pripelje do Koče na Klemenči jami.
Pri koči gremo za oznako, ki nas usmeri desno gor proti gozdu. V gozdu se ponovno nahaja razpotje levo za Plesnikovo planino, 1 ura, medtem ko mi nadaljujemo s hojo desno za Krofičko, 2 ure 30 minut (avgust, 2022). Nekaj minut višje gremo mimo najdebelejšega macesna na Slovenskem. Za tem nas pot vodi preko manjše opuščene planine, ki se počasi zarašča. V gozdu za planino postane pot ponovno bolj strma. Občasno se nekoliko položi ali je utrjena z lesenimi precej trhlimi bruni in posameznimi lesenimi stopnicami. Ko gremo v nadaljevanju vrh manjšega stranskega gozdnatega grebena se nahajamo tik pred razpotjem levo za Strelovec. Na tem razpotju se držimo naravnost za Krofičko, 1 ura 30 minut.
Pot se za razpotjem hitro obrne desno in nekaj časa preči pobočje pod Krofičko, nato pa se obrne levo in prične strmo vzpenjati. Ko višje pridemo do prvega ruševja se pričnejo odpirati vedno lepši razgledi na glavne gore Savinjskih Alp. Tudi višje strmina ne popušča, zato si na posameznih predelih poti po potrebi pomagamo z rokami. Pot nas nato že precej visoko pod Krofičko pripelje do zahtevnega predela vzpona. Pot postane precej gruščanta in na bolj izpostavljenih predelih dobro varovana z jeklenico ter tik pod vrhom Krofičke tudi s klini. Posamezni odseki vršnega zahtevnega predela poti so precej strmi pot pa občasno deloma izpostavljena.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.