Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

  Sedlo Isteje - s ceste pod Domom na Smrekovcu za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Sedlo Isteje

Vkolikor želimo prehoditi grebensko Smrekovško pogorje bomo šli na njegovi zahodni strani vsaj do prelaza Bela peč, ki je tu stična točka pogorja Raduhe in Smrekovškega pogorja. Na vzhodni strani je stična točka Smrekovškega pogorja s planoto Golte sedlo Kal preko katerega nas vodi spodaj opisana pešpot. Da resnično občutimo Smrekovško pogorje gremo na zahodni strani ...

Sedlo Isteje

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Pot se večinoma zmerno vzpenja skozi gozd, le krajši predeli so zložni, ali nekoliko bolj strmi. Teren se odpre in postane razgleden na planini nekaj minut hoje pod sedlom Isteje že na Golteh. Tu bodo otroci našli veliko varnega prostora za igro, vkolikor želimo pa lahko izlet podaljšamo do bližnjega Boskovca ali se sprehodimo po prostrani Hleviški planini.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Sedlo Isteje: 1525 m
Izhodišče: 1350 m
Višinska razlika na poti čez Atelsko sedlo: približno 305 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Ljubno ob Savinji, kjer sledimo oznaki za Smrekovec (avgust, 2021). Ko pridemo v stari del mesta zavijemo levo, nato pa se ves čas držimo naravnost (več kot 10 km). Cesta nas pripelje na Atelsko sedlo, kjer nadaljujemo z vožnjo naprej še nekaj 100 metrov. Ko se cesta na križišču obrne navzdol smo pozorni na oznako, ki nas levo navzgor usmeri proti Smrekovcu - naravnost smer za Črno. Zavijemo levo in po približno 100 metrih vožnje ob cesti parkiramo na ustreznem mestu. Zapeljemo se lahko vse do roba pašnika pod Domom na Smrekovcu, ali pa vse do Doma na Smrekovcu, kjer na ustreznem mestu parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - sedlo Isteje (čez Atelsko sedlo): 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Vkolikor smo parkirali ob makadamski cesti v gozdu se naprej sprehodimo do roba planine pod Domom na Smrekovcu. Tu bomo na levi strani ceste opazili planinsko oznako za Atelsko sedlo, 15 minut (avgust, 2021), ki nas, gledano proti Domu na Smrekovcu, usmeri levo nazaj na markiran gozdni kolovoz. Pot se nekaj časa pretežno zložno vzpenja ali spušča in nas pripelje do Atelskega sedla. Tu prečkamo makadamsko cesto po kateri smo se pripeljali na izhodišče in nadaljujemo za planinskimi markacijami, ki nas vodijo po gozdni vlaki naprej skozi gozd. Po krajšem zmernem vzponu pot zavije desno v strm breg. Sorazmerno strma pot nas v nekaj minutah pripelje vrh gozdnatega pobočja, kjer se položi in obrne navzdol. Pešpot nas v zložnem spustu hitro pripelje na gozdno vlako, kjer nadaljujemo s hojo levo. Tu se teren povsem položi. Po nekaj minutah hoje se prične pot počasi vzpenjati. V nadaljevanju postane vzpon zmerno strm, a že po nekaj minutah se teren ponovno obrne zložno navzdol. Kmalu pridemo so krajšega, a sorazmerno strmega predela, po katerem se spustimo do makadamske ceste na predelu imenovanem Kal (n.v. 1318m). Na Kalu se nahaja nekaj planinskih smerokazov in miza s klopjo (avgust, 2021). Prečkamo cesto in gremo za markacijami naprej skozi gozd po gozdni vlaki, a nas markacije že po nekaj korakih usmerijo levo na pešpot. Sorazmerno strma pot nas pripelje do roba planine. Slednjo prečkamo po sredi navzgor do roba gozda, kjer ponovno nadaljujemo naprej po gozdni vlaki. Pot se sorazmerno strmo vzpenja, pozorni pa smo na ozko pešpot, ki se desno odcepi v močno zaraščen gozd (To razpotje zlahka spregledamo - pogrešamo več markacij, avgust, 2021). Pot se sorazmerno strmo vzpenja in nas hitro pripelje do roba planine pod sedlom Isteje, do katerega imamo še dobri dve minuti zmernega vzpona.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti. Vkolikor želimo povratek vsaj nekoliko zaokrožiti, ali si olajšati hojo, lahko na sedlu Kal zavijemo desno na makadamsko cesto. Držimo se je vse križišča z makadamsko cesto po kateri smo se pripeljali do izhodišča. Tu se približno 150 metrov levo nahaja Atelsko sedlo, mi pa nadaljujemo desno, oziroma naravnost. Te ceste se sedaj držimo vse do izhodišča.