Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Hruški vrh iz parkirišča nad Dovjem - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Hruški vrh

Hruški vrh je 1776 m visoka gora na z Avstrijo meječim grebenu v Zahodnih Karavankah. Leži med Dovško babo in Klekom. Nudi zelo lepe razglede vzdolž verige Zahodnih Karavank, avstrijsko Koroško, vzhodne Julijske Alpe in zgornjo Savsko dolino. Spada v Osrednji Alpski svet. Na vrhu stoji majhna kapelica, ki je posvečena Svetemu Izidorju, ki je zavetnik kmetov, pastirjev, živine in tudi interneta. Vrh ima vpisno skrinjico in žig.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez in cepina.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1776 m (maksimalna višina) m
Višina izhodišča: 760 - 1100 m - odvisno kje parkiramo avtomobil
Višinska razlika: 760 - 1010 m - odvisno kje parkiramo avtomobil

Izhodišče: Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica. Z vožnjo nadaljujemo proti Kranjski Gori do vasi Dovje pri Mojstrani. Nadaljujemo v smeri Dovške Babe. Kmalu za vasjo pridemo na križišče, kjer nadaljujemo po desni cesti. Levo zavije cesta proti Kepi in Borovljam. Nadaljujemo z vožnjo in kmalu prečimo potok Mlinca. Za njim na levi strani opazimo planinske smerne table za Dovško Babo. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti. Lahko nadaljujemo z vožnjo in parkiramo višje ob cesti in s tem premagamo velik del višinske razlike. Kar nekaj časa se peljemo do naslednjega križišča, kjer zavijemo ostro levo. Sedaj nekje ob cesti parkiramo ali nadaljujemo do rampe, ki nam prepoveduje nadaljno vožnjo in parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Dovje - Hruški vrh 4 ure. Vkolikor parkiramo višje od makadamski cesti lahko tudi 2 ure - odvisno kje parkiramo avtomobil.

Sezona: Poletni časi z običajno pohodniško opremo. V zimskem času je priporočena uporaba derez in cepina.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na ovinku po prečkanju mostu čez potok Mlinca nas oznaka usmeri levo v gozd. Markirana pot nas vodi večinoma po gozdu. Pridemo do planine Goreljše. Od tam nadaljujemo pot poševno do skalnate Bele peči. Za tem se zopet priključimo makadamski cesti. Kmalu jo zapustimo, zavijemo desno na markirano strmo pot in se skozi gozd povzpnemo do pastirske koče na planini Dovška Rožca. Tu se svet odpre. Desno so lepo vidna pobočja karavanškega grebena. Vidimo tudi vrh Dovške babe. Potrebujemo še približno 20 minut vzpona po travnatem in zelo razglednem pobočju do vrha gore. Na vrhu Dovške babe nadaljujemo desno po nemarkirani poti, ki je sprva nekoliko izpostavljena. Kmalu se začne spuščati in nas pripelje na sedlo med Dovško babo in Hruškim vrhom. Nadaljujemo po poti in se kmalu priključimo markirani poti, ki Dovško babo obide po njenem pobočju. Nadaljujemo po tej poti proti vzhodu. Markirana pot kmalu zavije desno, medtem ko mi ostanemo na grebenu in vzpon nadaljujemo po neoznačeni poti, ki nas po nekaj minutah hoje pripelje na Hruški vrh.
Vkolikor se odločimo, da s potjo ne bomo pričeli povsem iz vasi Dovje se z avtom zapeljemo visoko po makadamski cesti in parkiramo po lastni presoji. Nato nadaljujemo peš mimo zapornic. Poti sledimo, dokler na desni strani ne opazimo markacij, ki nas skozi gozd pripeljejo do koče na planini Dovška Rožca, kjer nadaljujemo pot kot je opisano zgoraj.

Sestop: Sestopimo laho po isti poti nazaj, ali pa se vrnemo do markirane steze, ki obide Dovško babo in se po njej vrnemo na planino Dovška Rožca in potem naprej do izhodišča po prvotni poti.