Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Potočka zijalka od cerkve Svetega Duha - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Potočka zijalka

Potočka zijalka je 115 metrov dolga in 20 do 40 metrov široka kraška jama, ki leži 1700 metrov visoko. Leži v jugozahodnem pobočju Olševe nad Logarsko dolino. V njej je profesor Brodar leta 1928 odkril staro kamenodobno bivališče izpred 40.000 let. Ugotovili so 40 živalskih vrst. Med njimi jamskega medveda, koščeno in kamnito orodje ter ostanke ognjišč. Potočka zijalka leži v subregiji Vzhodne Karavanke, ki leži v regiji Osrednji Alpski svet.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1700 m
Višina izhodišča: 1240 m
Višinska razlika:
460 m

Izhodišče: Iz Mozirja ali preko Volovjeka pridemo v Luče. Od tu nadaljujemo proti Solčavi, kjer zavijemo desno proti Podolševi. Tu na križišču zavijemo levo in z vožnjo nadaljujemo proti cerkvi Sveti Duh. Tu parkiramo v bližini domačije Rogar ali v bližini domačije Strevc-Selišnik pod cekvijo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Cerkev Sveti Duh - Potočka zijalka 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Ob turistični kmetiji Strevc-Selišnik gremo po makadamu, ki leži levo ob njej. Gremo mimo tabel na naši levi strani, ki nas usmerjajo proti Potočki zijalki, Olševi in cerkvi Sveti Lenart. Že po nekaj metrih zavijemo levo v gozd. Ponovno zelo hitro pridemo do makadamske ceste, kjer zavijemo levo. Po makadamski cesti hodimo približno 20 minut, ko postanemo pozorni na markacijo, ki nas usmeri desno na kolovoz, ki hitro postane markirana gozdna steza. Pripelje nas do slovensko-avstrijske meje, kjer nadaljujemo desno. Kar nekaj časa hodimo po državni meji, ko nas table na razpotju usmerijo desno navzgor proti Potočki zijalki. Po nekoliko strmejši poti pridemo na cilj v približno 15 minutah. Pot je dobro označena in ne moremo zaiti.

Sestop: Vrnemo se po isti poti nazaj. Vkolikor želimo gremo lahko še do cerkve Sveti Lenart na avstrijski strani meje. Opis te poti bo podan samostojno. GPS sledi na tej strani vodijo tudi do omenjene cerkve.