Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Dovška baba iz parkirišča nad vasjo Dovje - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Dovška baba

Dovška baba je 1891 m visoka gora na z Avstrijo meječim grebenu v Zahodnih Karavankah. Leži med Kepo in Hruškim vrhom. Z zahodneje ležečo Kepo jo veže sedlo Mlinca (1.581 m) proti kateremu se spušča s kratkim strmim preperelim ostenjem. Proti severu pada v dno Rdečice in Medjega dola. Na vzhodni strani se preko Hruškega vrha (1.776 m) spušča na sedlo Rožca, ki jo ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez in cepina.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1891 m - maksimalna višina
Višina izhodišča: 760 m - 1100 m - odvisno kje parkiramo
Višinska razlika:
790 m - 1130 m - odvisno kje parkiramo

Izhodišče: Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica. Z vožnjo nadaljujemo proti Kranjski Gori do vasi Dovje pri Mojstrani. Nadaljujemo v smeri Dovške Babe. Kmalu za vasjo pridemo na križišče, kjer nadaljujemo po desni cesti. Levo zavije cesta proti Kepi in Borovljam. Nadaljujemo z vožnjo in kmalu prečimo potok Mlinca. Za njim na levi strani opazimo planinske smerne table za Dovško Babo. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti. Lahko nadaljujemo z vožnjo in parkiramo višje ob cesti in s tem premagamo velik del višinske razlike. Kar nekaj časa se peljemo do naslednjega križišča, kjer zavijemo ostro levo. Sedaj nekje ob cesti parkiramo ali nadaljujemo do rampe, ki nam prepoveduje nadaljno vožnjo in parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Dovje - Dovška baba 3 ure 30 minut. Vkolikor parkiramo višje od makadamski cesti lahko tudi 1 ura 30 minut (odvisno kje parkiramo).

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi priporočamo uporabo derez in cepina.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na ovinku po prečkanju mostu čez potok Mlinca nas oznaka usmeri levo v gozd. Markirana pot nas vodi večinoma po gozdu. Pridemo do planine Goreljše. Od tam nadaljujemo pot poševno do skalnate Bele peči. Za tem se zopet priključimo makadamski cesti. Kmalu jo zapustimo, zavijemo desno na markirano strmo pot in se skozi gozd povzpnemo do pastirske koče na planini Dovška Rožca. Tu se svet odpre. Desno so lepo vidna pobočja karavanškega grebena. Vidimo tudi vrh Dovške babe. Potrebujemo še približno 20 minut vzpona po travnatem in zelo razglednem pobočju do vrha gore.
Vkolikor se odločimo, da s potjo ne bomo pričeli povsem iz vasi Dovje se z avtom zapeljemo visoko po makadamski cesti in parkiramo po lastni presoji. Nato nadaljujemo peš mimo zapornic. Poti sledimo, dokler na desni strani ne opazimo markacij, ki nas skozi gozd pripeljejo do koče na planini Dovška Rožca.

Sestop: estopimo po isti poti. Lahko pa pot nadaljujemo po grebenu v smeri proti Hruškemu vrhu. Po približno 20 minutah hoje pridemo do razcepa, kjer nadaljujemo po poti, ki zavije ostro desno nazaj proti planini Dovška Rožca.