Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Klobuk z Bokalc za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Klobuk

Klobuk je še eden izmed več med sprehajalci in izletniki priljubljenih gričev ali nižjih hribov na ljubljanskem obrobju. Nahaja se zahodno od Ljubljane, pot z Bokalc pa velja za bolj priljubljeno. Kot je pri tovrstnih vrhovih navada je pot nanj razčlenjena, hodimo mimo številnih razpotij, bližnjic ali daljšnic vsem je pa skupno, da nas slej ko prej pripeljejo na vrh. Tako sta tudi opisani poti na Klobuk in z njega nazaj na izhodišče le dve od številnih možnih variant, oziroma smernici, kako bomo pot dejansko prehodili pa je odvisno le od nas samih. Pot nas ves čas vodi skozi gozd, zato nas na široko zaobljenem vrhu preseneti njegova prostrana pleša, na oko skoraj okrogla velika travnata jasa, ki je zaradi visokih dreves naokoli le deloma razgledna. Uradno ime Klobuka je Veliki vrh, kar je tudi svojevrstno presenečenje, saj si grič tega imena ni mogel prislužiti s svojo višino. Morda ime nakazuje kakšen drug večji pomen, ki ga je imel za okoliške prebivalce v času, ko so iz obrednih razlogov obiskovali Tičnico, nizek kucelj ob njegovem južnem vznožju. Naši predniki so z imenom Tičnica označevali prostore, ki so bili v predkrščanskih časih namenjeni predvsem posmrtnim obrednim ritualom, ki so pri nas preživeli morda vse do visokega srednjega veka, ko je krščanstvo vsaj navzven nadomestilo staro vero. Tičnice so se običajno nahajale blizu takratnih naselij, gradišč, ki so bila v srednjem veku mnogokrat nadomeščena z utrjenimi fevdalnimi gradovi. Južno od Tičnice, približno 350 metrov zračne razdalje stran, se nahaja grad Bokalce. Od kje Velikemu vrhu ime Klobuk ne vedo niti najstarejši domačini. Severnovzhodno od Klobuka se nahaja gozdnat Stražni vrh. Tik pod vrhom se nahaja lovska koča LD Dobrova. Klobuk se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška, v podregiji Ljubljanska kotlina in še ožje v podregiji Savska ravan.

Klobuk je priljubljen grič na zahodnem ljubljanskem obrobju, kjer bomo srečali veliko družin na izletu skozi gozd.

Družinski izlet: Izlet na Klobuk je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, vendar bodo velik del poti prehodili tudi mlajši otroci, ki jim zaradi dolžine poti pomagamo pri hoji. Pot na Klobuk je večinoma zložna, vrh pa prostran in travnat, zato bodo otroci na njem našli obilo varnega prostora za igro in tekanje.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška, lahko tudi lažja športna, obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina : 441 m
Izhodišče: 331 m
Prehojena višinska razlika: 110 m

Izhodišče: Vozimo se po severni ljubjanski obvoznici. Zapustimo jo na izvozu za Lj-Brdo, Lj-Vrhovci. Na prvem križišču se držimo smeri za Bokalce. Zapeljemo se mimo velike Lesninine trgovine za katero pridemo do krožnega križišča. Zapustimo ga na drugem izvozu. Že po morda 50 metrih vožnje pridemo do prvih hiš in ulice imenovane Grič, ki je izhodišče našega izleta. Parkiramo desno na urejenem parkirišču.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Približno 45 minut hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali gremo desno po ulici Grič, ki nas v desnem ovinku pripelje do roba gozda. Tu se po krajšem vzponu položi in se nato prične kmalu zložno vzpenjati skozi gozd. Čez nekaj korakov pridemo do razpotja, kjer gre levo modra markacija, a se držimo desne smeri za planinsko markacijo. Čez kakšno minuto se modra in planinska markacija združita, poti pa se ponovno hitro razdružita. Tudi tokrat sledimo desno planinski markaciji (december, 2019). Vzpon do sedaj zložne pešpoti postane zmerno strm. Vodi nas po gozdni vlaki. Ko se višje položi se naša pot ponovno združi z modro markacijo. Po morda 20 metrih hoje pridemo do naslednjega razpotja, kjer se ponovno držimo desno. Hodimo po gozdni vlaki in ko pridemo do naslednjega razpotja se tokrat držimo levo. Po nekaj korakih se pridružimo širši poti in čez nekaj metrov se na razpotju ponovno držimo desno. Stranska steza nas po dobri minuti hoje pripelje na široko pešpot. Tudi na naslednjem razpotju se držimo desno. Sprva položna pešpot se višje obrne ostro levo in nas mimo lovske koče LD Dobrova vodi do prostrane jase katere zaobljen vrh je naš cilj.

Povratek: Do lovske koče se vrnemo po isti poti, nato pa se ne držimo naravnost prvotne smeri, temveč se držimo desno nekoliko strmejše bližnjice. Po dobri minuti pridemo do prvotne poti, kjer nadaljujemo naravnost. Tudi na naslednjem razpotju ne gremo levo po prvotni poti, temveč se držimo naravnost. Zložno se spuščamo po gozdnem kolovozu, drči. Pot nas ponovno vodi mimo razpotja, kjer se držimo desno - levo prvotna pot. Pešpoti se hitro ponovno združijo - levo pot vzpona - mi pa se držimo desno, tokrat modre markacije (december, 2019), ki nas vodi naprej po kolovozu. Ko se podveh minutah pot položi nas smerokazi usmerijo ostro levo. V širokem desnem ovinku obhodimo globoko grapo. Poti se ponovno hitro združijo in na naslednjem razpotju se držimo naravnost - levo pot vzpona. Po naslednjih 2 do 3 minutah hoje se pešpoti ponovno združijo in od tu se na izhodišče vrnemo po prvotni poti.