Peračica

         

  Peračica iz Brezja za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
 
Peračica

Peračica je gorenjska vasica, ki je dala ime potoku, ki teče nedaleč stran od nje. Ime Peračica je širši slovenski javnosti znano predvsem zaradi istoimenskega viadukta na gorenjski avtocesti in vseh peripetij, ki so spremljale njegovo gradnjo. Le redkokateri potnik, ki drvi preko viadukta ve, da je potok, po katerem je most dobil ime, lahko tudi izvrsten izletniški cilj, še posebej za družine z mlajšimi otroki. Vas Peračica je bila v preteklosti znana po pridobivanju zelenega tufa, krhke vulkanske kamnine, ki še danes krasi glavni portal ali okna marsikatere stare gorenjske domačije. Njegovo značilno zeleno barvo lahko opazimo tudi na obeh peračiških slapovih. Naš opis izleta sledi tematski Poti miru, ki se prične na parkirišču našega najbolj znanega in verjetno tudi najbolj obiskanega romarskega središča na Brezjah na Gorenjskem. Tematska pot ima zelo prikladno ime, saj bomo mir v neokrnjeni naravi soteske potoka našli v izobilju. Njegova voda je sorazmerno čista, zato lahko ob njegovem zgornjem toku še vedno najdemo potočne rake. Veliki slap, ki je naš cilj, niti ni tako zelo velik, le približno 5 metrov je visok, a je s prostranim tolmunom pod njim prava paša za oči. Nad njim se nahaja manjši slap stisnjen v tesno sotesko. Zelo se moramo potruditi, da si na kratki poti do njega ne zmočimo nog. Tu je narava precej bolj divja, a tudi zelo slikovita. Tu se mehki meandri potoka, zeleni tolmuni in svetla obrežja Peračice za hip umaknejo navpičnim stenam in njihovim sencam, ki se mešajo s hrupom in pršem padajoče vode. Potok Peračica se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška ter v podregiji Ljubljanska kotlina. Še ožje se nahaja v podregiji Savska ravan

Izlet do slapov potoka Peračica je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a bodo velik del poti prehodili tudi mlajši otroci.

Družinski izlet: Izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a ga bo zlahka prehodil tudi marsikateri otrok star med 2 in 3 leti, saj je pot večinoma položna, oziroma se zložno spušča ali vzpenja. Vseeno otrokom mlajšim od treh let ravno zaradi dolžine poti po potrebi pomagamo pri hoji. Otrokom bo še posebej všeč tolmun pri spodnjem 5 meterskem slapu ter potok, ki se izliva iz njega. Je plitev in v njem bodo lahko v poletnih mesecih brezskrbno čofotali. Na poti bomo šli mimo več učnih tabel s pomočjo katerih lahko otrokom na primeren način razložimo zgodovino vasi Peračice in naravne posebnosti potoka in neokrnjene narave, ki ga obdaja.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina: 447 m
Izhodišče: 486 m
Prehojena višinska razlika: 90 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Brezje. Sledimo oznakam za baziliko Marije Pomagaj na Brezjah na Gorenjskem, ki se nahaja nedaleč od izvoza z avtoceste. Parkiramo na velikem parkirišču pred baziliko, ki je hkrati tudi naše izhodišče.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - slap Peračica 1 ura. Krožen povratek 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Preko parkirišča gremo proti visokemu zelenemu transformatorju ob robu širšega verskega središča. Ob njem se nahaja informacijska tabla (april, 2018). Pri njej zavijemo desno in gremo naprej do kipa pri katerem nadaljujemo proti Marijini cerkvi. Na koncu makadamske poti gremo mimo javnih stranišč do ceste. Tu nadaljujemo desno ob zidu. Čez približno 25 metrov pridemo do ceste, kjer nadaljujemo levo po njej. Cesta nas po nekaj sto metrih hoje pripelje do pokopališča, kjer nadaljujemo desno. Ceste se držimo do naslednjega križišča, kjer se nahaja več kozolcev. Tu nadaljujemo levo, naša cesta pa se hitro prelevi v kolovoz. Vodi nas preko širokih in razglednih travnikov vse do roba gozda in soteske potoka Peračica, kjer se nahaja informacijska tabla in več klopi.
Tu je prelom, kjer se pot prične spuščati proti potoku. Sprva gremo po stolpnicah, kmalu pa pridemo do razpotja, kjer se držimo levo. Široka pešpot se še naprej spušča skozi gozd. Nato se položi in nas v zložnem spustu pripelje do razpotja, kjer zavije desno nazaj. Spustimo se k potoku, ga preko brvi prečkamo in nadaljujemo ob njem navzgor. Čez cca. 20 metrov prečkamo stranski potoček, se kratko povzpnemo in nato v nekaj korakih pridemo do razpotja, kjer ne gremo naravnost, temveč preko gozdne jase za nami. Na koncu jase ponovno prečkamo potok in nadaljujemo desno. V nadaljevanju nas večino zložna pot vodi po ozki dolini potoka Peračica. Občasno se nekoliko povzpnemo, ali spustimo. Prečkamo še dve gozdni jasi in po nekaj brveh tudi potok. Pot nas kočno pripelje do spodnjega, velikega slapa potoka Peračica.
Mimo vpisne skrinjice se po kratkih stolpnicah povzpnemo do potoka nad slapom in gremo levo ob njem po morda 50 metrov dolgi soteski do zgornjega majšega slapa na potoku Peračica.

Sestop: Potok prečkamo po brvi nad spodnjim velikim slapom in se v desnem ovinku povzpnemo do makadamske ceste, kjer s hojo nadaljujemo desno navzgor. Cesta se sprva zložno spušča, ko pa se prične vzpenjati smo po nekaj minutah hoje pozorni na smerokaz in pešpot, ki nas vodi desno proti Brezju - še vedno Pot miru. Naravnost po makadamski cesti gre njena daljša verzija, ki vodi preko vasi Peračica. Sprva položna pot se prične hitro zmerno spuščati. Po slabih 10 minutah hoje se spustimo do potoka in prvotne poti po kateri se vrnemo na izhodišče.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (96) pritisni: Peračica
   Slap potoka Peračica se nahaja blizu romarske bazili Marije Pomagaj na Brezjah na Gorenjskem.