Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
 
  Slivnica z začetka gozdne ceste na Dom na Slivnici za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Slivnica

Slivnica je planincem prijazna gora. Njen vrh ni preveč razgleden, zato pa lahko nižje pri velikem planinskem domu, ki je partner projekta Očistimo naše gore, tekom letnih časov občudujemo premene Cerkniškega jezera. Slivnica je polna skrivnosti, temačnih in zlobnih, pravi ljudsko izročilo. Po starem pripovedovanju so v jami pod vrhom prebivale coprnice. Hudobne vešče so delale ...

Pot na Slivnico je primerna za otroke stare 4 do 5 let, saj naredimo kar nekaj višinske razlike.

Družinski izlet: Družinski izlet na Slivnico je zlasti zaradi višinske razlike primeren za otroke stare 4 do 5 let. Na vrhu se nahaja planinski dom. Do njega vodi gozdna makadamska cesta s pomočjo katere si lahko pot na vrh občutno skrajšamo. Tako lahko Slivnico osvojijo tudi otroci stari 2 do 3 leta ali mlajši.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot. Spodnji del poti je neoznačen, vendar dobro nadelan in ji ves čas zlahka sledimo. Med krožnim povratkom se ves čas držimo makadamske ceste, ki je markirana le v spodnjem delu.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 652 m
Višina: 1114 m
Višinska razlika: 462 m

Izhodišče: Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu za Rakek, Unec in Cerknico. Nato se preko Rakeka zapeljemo do Cerknice, kjer na krožnem križišču pred mestom sledimo tabli za Dom na Slivnico, drugi izvoz. Po glavni cesti se peljemo skozi naselje. Ko naša cesta že v naselju zavije ostro levo smo pozorni na tablo za Dom na Slivnici, 8km. Tu zavijemo desno in na naslednjem križišču morda 50 metrov naprej levo proti Brezjem in tovarni Mineralki. Peljemo se mimo tovarne Mineralka in nato na križišču za Brezje-levo zavijemo desno ponovno za Dom na Slivnici. Asfaltirana cesta se hitro prelevi v makadamsko. Po morda 100 metrih vožnje pridemo do prvega razpotja makadamskih gozdnih cest na desni strani. Tu parkiramo. Izhodišče je neoznačeno, a bomo na robu križišča opazili dobro nadelano pešpot po kateri pričnemo s hojo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Slivnica 1 ura 25 minut. Krožen povratek Slivnica - izhodišče 1 ura 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po pešpoti ob robu ceste, kjer smo parkirali. Sprva hodimo skozi gozd, nato pa se teren odpre. Pot nas vodi direktno v breg, a je vzpon kljub temu zmeren in ne prestrm. Vzpenjamo se po ozkem travnatem pasu, ki višje postane razgleden. Nad travnatim pobočjem stopimo v gozd, kjer se pot nekoliko položi. Mimo posameznih jas, ki se počasi zaraščajo, pridemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo naravnost. Že po približno 10 metrih hoje pridemo do naslednje gozdne ceste. Te ceste, ki se zložno vzpenja, se držimo kar nekaj časa, vse do markacije, ki nas usmeri desno preko električne ograde na širok pašnik. Sledimo markacijam, ki nas vodijo preko pašnega travnatega pobočja razglednega na jezero, Javornike in proti Snežniku. Višje, že pod kočo, pot zavije desno in nas mimo posameznih dreves hitro pripelje do Doma na Slivnici. Gremo preko terase doma. Na njenem koncu zavijemo levo na široke lesene stopnice, ki vodijo v gozd. Sledimo markacijam, ki nas preko makadamske ceste vodijo na pešpot v gozd. Po dobri minuti hoje pridemo na vrh Velike Slivnice.

Sestop: Vrnemo se do planinskega doma in stopimo na makadamsko cesto. Držimo se je vse do izhodišča. Nižje, v bližini cerkvice svetega Miklavža, na križišču zavijemo levo za Cerknico, desno pridemo v Grahovo. V nadaljevanju se nam iz leve priključi markirana pot, že blizu izhodišča pa gremo mimo redke kačaste smreke.