Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Krkavče iz Nove vasi  - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Krkavče

Krkavče so naselje nad dolino reke Dragonje in ležijo na Šavrinskem gričevju. Na južni strani vasi se pobočje spusti vse do reke Dragonje. Znane so po Krkavškem menhirju, megalitu iz obdobja Keltov. Postavljen naj bi bil v 1. ali 2. stoletju pred našim štetjem. Vas leži v subregiji Koprska brda, ki ležijo v regiji Mediteranski svet.

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Krkavče so primorska vasica, kjer otrokom pokažemo znameniti megalit iz dobe Keltov.

Družinski izlet: Opisan izlet je primeren za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 4 do 5 let. Največja znamenitost, ki jo bomo srečali na poti je znameniti menhir, megalit iz dobe Keltov.

Zahtevnost: Lahka pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: Višina vasi Krkavče 191 m.
Višina izhodišča: 281 m
Višinska razlika:
Skupna dosežena višina 471 m. Skupni doseženi spust 481 m. Minimalna višina 75 m.

Izhodišče: Iz Kopra se peljemo proti mejnemu prehodu Dragonja - Kastel. Ko pridemo v kraj Srgaši smo pozorni na tablo, ki nas usmeri proti vasi Šmarje. Tu gremo levo in nadaljujemo po lokalni cesti, ki nas pripelje v Novo vas nad Dragonjo. Parkiramo na parkirišču gasilskega doma na desni strani ceste.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Nova vas - Krkavče 1 ura 30 minut, Krkavče - Nova vas 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Pot nadaljujemo peš po glavni cesti, ki vodi skozi vas. Že po nekaj 10 metrih zavijemo levo. Nadaljujemo po tej cesti dokler ne pridemo do križišča pred zadnjo hišo v vasi. Tu zavijemo levo. Po približno 150 metrih pridemo do naslednjega naslednjega križišča, kjer zavijemo levo na kolovoz. Hodimo po kolovozu in pridemo do vodnega zajetja. Še vedno se držimo naše poti, ki sedaj močno zavija na desno. Na naši levi strani je visoki kamniti zid. Še naprej hodimo naravnost in se držimo naše poti. Kolovoz nas iz gozda pripelje na odprto. Nadaljujemo dokler ne pridemo do asfaltirane ceste, ki pelje v Krkavče. Zavijemo desno in hodimo po cesti. Pridemo do table, ki nas levo usmerja proti Krkavškemu kamnu. Do njega je morda 10 minut hoje. Gremo si ga ogledati. Potem se vrnemo na glavno cesto in nadaljujemo pot proti Krkavčam. Po približno 20 minutah pridemo v vas. Ogledamo si vas in cerkev in nato nadaljujemo. Od cerkve gremo naprej skozi vas do konca, kjer se držimo desno. Sedaj hodimo po kolovozu ob hišah, ki so hkrati tudi rob vasi in so desno od nas. Držimo se te poti. Vodi nas levo v globel pod vasjo. Pot je markirana. Še naprej se držimo tega kolovoza. Vodi nas povsem na dno gozdnate doline pod vasjo. Ko se pot že nekaj časa dviga pridemo do razcepišča, kjer nas table usmerijo proti vasi Sveti Peter naprej. Če se odločimo, da gremo vas pogledati, nas bodo očarali lepi oljčni nasadi mimo katerih bomo hodili. Vkolikor zavijemo desno gremo proti Novi vasi in našemu izhodišču. Držimo se naše poti in nikamor ne zavijamo. Po približno 30 minutah hoje bomo prišli do lokalne asfaltirane ceste, ki levo vodi proti Svetemu Petru. Zavili bomo desno in po dobrih 10 minutah hoje prišli na izhodišče.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po krožni poti opisani zgoraj.