Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

   Iz Portoroža v Piran za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Iz Portoroža v Piran

Iz Portoroža v Piran je eden bolj klasičnih izletov, oziroma daljših sprehodov v Sloveniji. Z njim spoznamo najbolj turističen predel slovenske obale, saj prehodimo velik del portoroške obale ter se mimo skladišč soli sprehodimo preko hotelskega kompleksa Bernardin za katerim se že vidijo obrisi Pirana. Bernardinski hoteli so kljub svoji betonski velikosti lepo vraščeni v prostor pri čimer nas preseneti ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Izlet iz Portoroža v Piran bo otrokom všeč zaradi številnih priložnosti za igro.

Družinski izlet: Opisan izlet iz Portoroža v Piran je dolg sprehod, ki je večinoma položen, zato ga zlahka opravimo tudi z vozičkom za otroke. Pri tem se moramo izogniti stopnicam v Bernardinu tako, da gremo levo mimo njih do zunanjega dela hotelskega kompleksa. Če se želimo z vozičkom povzpeti tudi do stolnem cerkev svetega Jurija, potem je bolje da se ne povzpnemo po opisu spodaj, temveč po širših ulicah direktno s Tartinijevega trga. V vsakem primeru za vzpon do stolne cerkev priporočamo športni voziček, ni pa nujen. Izlet je za majhne otroke sorazmerno dolg, zato ga priporočamo starim vsaj 4 do 5 let. V Portorož se lahko vrnemo z avtobusom.

Zahtevnost: Dolg pretežno neoznačen sprehod, kjer nam orientacija ne bo delala nobenih težav.

Oprema: Lahka športna obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 2 m
Višina: 55 m
Višinska razlika: 53 m
Višinska razlika na poti: približno 70 m

Izhodišče: Izlet smo v Portorožu začeli na začetku ulice po kateri se iz glavne ceste skozi Portorož pripeljemo do hotela Metropol in Casinoja Portorož - glej 12., 13. in 14. sliko foto galerije. Kje bomo sicer začeli z izletom do Pirana je odvisno predvsem od nas samih, saj lahko parkiramo v Luciji ali na drugem koncu Portoroža pri skladiščih soli, kar nam kar precej skrajša hojo, glede na naš predlog izhodišča.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Portorož - Piran po opisu izleta mimo stolne cerkev svetega Jurija do Tartinijevega trga: 1 ura 30 minut. Čas hoje je sicer odvisen predvsem od tega kje v Portorožu si izberemo izhodišče.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: V Portorožu se sprehodimo do plaže, nato pa ob morju nadaljujemo proti Bernardinu. Na koncu Portoroža nas pot vodi ob skladiščih soli. Za njimi nas pot vodi ob cesti mimo objekta Fakultete za pomorstvo in promet, katere glavna stavba se sicer nahaja desno nad cesto ter mimo jadralnega centra. Za slednjim zavijemo levo ter gremo mimo parkirišča do obale. Tu s hojo nadaljujemo desno proti hotelu Bernardin. V središču hotela ob zalivu se po širokih stopnicah povzpnemo do ostankov stare cerkvice ter zavijemo levo do roba razgledne ploščadi. Tu poiščemo stopnice po katerihg se sedaj spustimo do obale. Sedaj hodimo po pešpoti mimo visokega hotela Bernardin. Za njim se ponovno držimo obale ob kateri se sprehodimo vse do konca rta mesta Piran.
Tu gremo naprej, a le do stebra s smerokazom za cerkev svetega Jurija (marec, 2024), ki nas usmeri desno proti ozki ulici prav tako označeni s smerokazi za cerkev. Po njej se hitro vzpnemo do razglednega roba mesta, kjer imamo do cerkev, ki jo že vidimo pred sabo, le še dobro minuto hoje.

Povratek: S hojo nadaljujemo naprej po ulci, ki nas vodi mimo stranskih vrat glavne cerkev svetega Jurija ter nato mimo krstilnice. Hitro se spustimo do križišča z naslednjo ulico, kjer zavijemo desno navzdol. Po tej ulici se sedaj spustimo do Tartinijevega trga. Sprehodimo se preko trga do morja, kjer se sedaj na izhodišče vrnemo po isti poti, oziroma si jo deloma ali pa v celoti skrajšamo z avtobusom, ki nas pripelje v Portorož.