Pliskovica

         

  Pliskina pot iz Pliskovice za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Pliskovica

Pliskovica je kraška vas s približno stotimi hišami in dvesto prebivalci. Rekli bi, da so prebivalci vasi silno bogati, saj kar na dva pride ena hiša... Kras je krasen. Morda smo to že zapisali pri kakšnem drugem kraškem izletu? Ne bomo preverjali, saj to velja večkrat zapisati. Pliskina učna pot nas vodi po tej lepi in dejansko majhni pokrajini, ki je dala ime tako imenovanim kraškim pojavom po vsem svetu. Torej, nekaj mora biti na tej krasoti, da se je njeno ime razlilo po celi obli. Večinoma hodimo po kolovozih, mimo ograjenih pašnikov in vrtač, kjer se nahajajo lepo obdelane njive. Gremo skozi dve kraški vasi, na poti si ogledamo ostanke kapele iz prve svetovne vojne, ki je imela tu eno od svojih zaledij. Poučimo se o tem kako narava oblikuje kraško pokrajino in kako jo človek pri tem dopolnjuje. Ravnine so na Krasu redka danost, zato je bilo življenje Krašovcev nekdaj težko. Spoznali bomo koliko truda je bilo potrebnega, da so kamniti svet spremenili v njive in pašnike in kako so se na brezvodnem površju znali oskrbeti z vodo in kako so znali izkoristiti druge darove narave. Tu ne bomo videli najglobjih jam in najvišjih dreves, ki nam jemljejo sapo, a tudi pozornost in ravno zato bomo v tej redko obljudeni in mirni pokrajini zlahka začutili tančico preteklosti. Je skrivnostna kot vode, ki tečejo v globeli pod Volnikom. Nekatere skrivnosti velja ohraniti skrite, druge bi morali ohraniti razkrite, da se preko Krasa zlije novo življenje. Pliskovica se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Obalno-Kraška in še ožje v podregiji Kras.

Blegoš ni previsok za družinski izlet za otroke, saj si pot skrajšamo z vožnjo po makadamski cesti preko Črnega Kala.

Družinski izlet: Izlet je zahtevnostno primeren za otroke stare 2 do 3 leta, zaradi svoje dolžine, približno 6 kilometrov, pa ga bodo v celoti zmogli prehoditi otroci stari 4 leta ali več, saj se na zanimivi učni poti veliko ustavljamo. Na poti ni omembe vrednih vzponov in bi jo zlahka prevozili tudi z vozičkom za otroke, a so posamezni odseki kolovozov v precej slabem stanju. Morda lahko poskusimo z boljšim športnim vozičkom z velikimi sprednjimi kolesi. Kljub vseemu se na pot lahko odpravimo tudi z najmlajšimi. Ni potrebe, da prehodimo celo pot. Na njej bomo najdli obilo miru in kotičkov, kjer se lahko ustavimo in uživamo v kraški pokrajini.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Najnižja točka na poti: 239 m
Najvišja točka na poti: 293 m
Skupni vzpon: 114 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapeljemo se proti Sežani in jo zapustimo na izvozu Sežana - vzhod. Na križišču zavijemo levo in se zapeljemo proti Sežani in Novi Gorici. Ko je po nekaj sto metrih vožnje tabla za Sežano za nami, zavijemo desno na regionalno cesto za Novo Gorico. Zapeljemo se čez naselja Šmarje pri Sežani, Križ, Tomaj, Dutovlje in se še naprej držimo ceste za Pliskovico. Cesta nas bo pripeljala do parkirišča pod vasjo Pliskovica. Tu zavijemo desno in se preko vasi zapeljemo do manjše trgovinice pred katero se nahaja več informativnih tabel o učni poti Pliskina pot. Tu parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Krožna pot nam bo vzela približno 2 uri zmerne hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Sledimo oznakam v obliki ovčke. Ob trgovini gremo po poti navzdol in se sprehodimo do ceste, kjer nadaljujemo desno. Višje v vasi nas oznaka usmeri desno - na prvem razpotju, nato pa takoj levo - naravnost mimo balinišča. Cesta se hitro prelevi v ozek makadam. Te poti se sedaj držimo kar nekaj časa. Vodi nas mimo dveh učnih tabel (junij, 2018). Druga se nahaja ob velikem travniku ob katerem gremo do tretje table. Tu se desno sprehodimo do kamnite pastirske hiške. Nato se vrnemo nazaj in nadaljujemo levo naprej. Pot je na ključnih mestih (junij, 2018) označena z ovčkami. V nadaljevanju pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno preko travnika. Pridemo do ceste ob kateri hodimo do križišča lokalnih cest. Tu nadaljujemo v smeri Coljave, Gabrovice in Tomačevice. Pot nas vodi mimo učne table o veliki uharici (junij, 2018), ko pa pridemo do roba gozda smo pozorni na smerokaz, ki nas na desni strani ceste usmeri desno na pešpot. Ta predel zlahka spregledamo. Stopimo na stezico, ki nas pripelje do kolovoza na robu obdelane vrtače. Nadaljujemo desno po kolovozu, ki nas pripelje v vas Kosovelje. Gremo v jedro vasi, kjer se na prvem razpotju držimo levo, na naslednjem pa desno. Tu gremo mimo vaškega vodnjaka in naprej iz vasi mimo travnikov. Po nekaj 100 metrih hoje nas pot vodi desno mimo ostankov kapele iz prve svetovne vojne. Hodimo ob levem robu obsežnega travnika in v nadaljevanju prečkamo lokalno cesto. S hojo nadaljujemo naravnost po stezi. Pot je tu zelo slikovita, saj nas vodi med kamnitima ogradama, pripelje pa nas do Pliskovice. Tu prečkamo cesto in nadaljujemo naravnost med hišami. Gremo mimo cerkve desno navzdol. Nižje zavijemo levo in čez približno 50 metrov pri spomeniku ponovno levo. Od tu do izhodišča, ki ga že vidimo pred sabo, imamo še približno 200 metrov hoje.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (68) pritisni: Pliskovica
  Metulj posnet na poti k Pliskovici na Krasu.