Sečoveljske soline

         

 Sečoveljske soline iz Seče - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sečoveljske soline

Družinski izlet po severnem delu Sečoveljskih solin imenovanem Lera pričnemo v Seči in je nekaj posebnega. Takoj, ko plačamo vstopnino nas pričnejo soline navduševati s svojo lepoto, ki je seveda pri nas v takem obsegu ne moremo najti nikjer drugje. Na koncu poti imamo na voljo razgledno točko, od koder lažje zajamemo njihovo velikost. Od tu so, na temu delu precej gosto poseljena, Koprska brda najlepše vidna. Na jugu jih obdaja hriboviti rt Savudrija in reka Dragonja. Pot je primerna tudi kot izlet za otroke v vozičku. Sečoveljske soline spadajo v regijo Primorska in Notranjska in podregijo Obalno-Kraška. Po še podrobnejši delitvi jih lahko uvrstimo v podregijo Koprska brda.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 1 m
Višina izhodišča: 1 m
Višinska razlika:
0 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper ter nato nadaljujemo po regionalni cesti mimo Izole, Strunjana, Portoroža in Lucije do Seče. Tu na vrhu klanca zavijemo desno navzdol. Na koncu tlakovanega dela poti je križišče, kjer na desni strani opazimo stavbo Pick & Place. Od tu naravnost se ob mostu čez Jernejev kanal že vidi glavni vhod v Krajinski park Sečoveljske soline. Na vhodu sta parkirišče in zapornica, kjer plačamo vstopnino.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - konec solin 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od zapornice, kjer smo plačali vstopnino nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti dolgi približno 2 kilometra. Pot nas vodi mimo številnih bazenov, kjer še vedno pridelujejo sol in lahko opazujemo solinarje med delom, vozičke na tirih, zapornice bazenov itd. Približno na pol poti lahko obiščemo trgovino z izdelki povezanimi s tu pridelano soljo. Pot zaključimo pri centru za obiskovalce, kjer si lahko med drugim ogledamo krajši film in vodni režim solin z njihovo interaktivno maketo. Na voljo imamo tudi razgledno ploščad.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (23) pritisni: Sečoveljske soline

  Sečoveljske soline so priljubljen cilj izletnikov in turistov, ki pridejo na Obalo.