Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Polotok Seča od gostilne Ribič - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

polotok Seča

Opisana pot je glede na svojo kratkost izredno razgiban družinski izlet v naravi. Vodi nas mimo gostilne Ribič po robu polotoka Seča. Nato se ob avtokampu Lucija povzpnemo na sam rt, kjer lahko občudujemo skulpture portoroške Forma vive. V s cipresami obkroženem parku se na koncu poti odprejo izredni razgledi na Piranski zaliv, Bernardin in Porotorož z okoliškimi hribi. In, ko se vračamo po krožni poti lahko občudujemo Piranske soline. Seča leži v regiji Primorska in Notranjska in podregiji Obalno-Kraška.

Polotok Seča predstavlja kratek družinski izlet primeren tudi za najmlajše otroke.

Družinski izlet: Preko polotoka Seča na slovenski obali vodi krajša krožna pot, ki jo bodo zaradi svoje nezahtevnosti večinoma prehodili tudi otroci, ki so dobro shodili. Med izletom jim z nošenjem pomagamo pri hoji.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 29 m
Višina izhodišča: 2 m
Višinska razlika:
27 m

Izhodišče: Vozimo se po glavni cesti mimo Portoroža in Lucije. Ko pridemo v kraj Seča smo pozorni na tablo, ki nas usmerja desno na lokalno cesto, ki se precej vzporedno z glavno cesto spušča navzdol. Zavijemo nanjo in se vozimo morda 300 metrov, ko pridemo do obrata Piranskih solin. Tu na križišču zavijemo ostro desno nazaj. Te ceste se držimo povsem do konca. Čez približno 2 kilometra pridemo do gostilne Ribič. Tu v njeni bližini parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Opisana krožna pot 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali nadaljujemo čez parkirišče gostilne Ribič in mimo nje po široki tlakovani pešpoti. Pot, ki nas vodi ob obali kmalu zavije desno proti avtokampu Lucija. Hodimo mimo številnih orodij za telovadbo na desni strani. Nad njimi se dvigajo visoke stene polotoka Seča. Po približno 10 minutah hoje pridemo do avtokampa Lucija. Pred ograjo zavijemo desno in nato hitro levo. Ob ograji avtokampa se zmerno vzpenjamo. Po približno 5 minutah pridemo na vrh poti, kjer v desnem ovinku pridemo do portoroške Forma vive. Nadaljujemo naravnost do asfaltirane ceste, kjer zavijemo desno. Sedaj smo tudi na kolesarski transverzali CŠOD. Po cesti nadaljujemo naravnost do njenega konca, kjer se konča tudi Forma viva. Tu so skulpture obkrožene z visokimi cipresami. Desno na koncu Forma vive ob ograji se nam odprejo izredni razgledi na Piranski zaliv in Portoroz z okoliškimi hribi.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo ali po isti poti, ali pa po krožni poti. V drugem primeru se vračamo po isti poti, vendar že nekaj metrov za krožno rastočimi cipresami zavijemo desno proti gostilni Ribič, kot kaže tabla na vogalu s cipresami. Pot se kmalu prične spuščati. Na naslednjem razcepu zavijemo desno ponovno proti gostilni Ribič. Kmalu pridemo do kamnitih stopnic, od koder se odpre lep razgled na Piranske soline. Sledimo naši poti, ki nas kmalu pripelje do ceste ob morju po kateri smo se pripeljali. Zavijemo desno in nadaljujemo do izhodišča pred gostilno Ribič.