Slavnik

          
 
  Slavnik iz Podgorja za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Slavnik

Slavnik svoje ime nosi upravičeno. Med planinci širom Slovenije je zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih primorskih vrhov in po tej plati ga morda prekaša le še znameniti Nanos. Je tisočak in na učni tabli mimo katere vodi pot piše, da mu pravijo tudi primorski, oziroma istrski Triglav. Kakorkoli, vsekakor ni najvišji vrh Čičarije, kot bi marsikdo pomislil. Po višini ga prekašata bližnji sosedi s precej nenavadnima imenoma, skalnata Medvižica in triglava Glavičorka ter tudi Ostrič, oziroma Žabnik, ki je rojstni kraj bajeslovnega Štrpeda. Z njimi ga povezuje približno 6 ur dolga planinska pot, ki nas vodi po odmaknjenih predelih, ki so domovanje volka. Z nekaj sreče bomo njegove stopinje videli v snegu ali blatu, volka samega pa ne, saj se nas precej bolj boji kot mi njega. Pri Slavniku ne moremo bez omembe njegovih razgledov. Širijo se od Tržaškega zaliva, preko Dolomitov in Julijcev vse do Kamniško-Savinjskih Alp, če omenimo le najširši lok. Na njemu se nahaja Tumova planinska koča, ki je partner projekta Očistimo naše gore, razgledna plošča in precej mašinerije, ki v obliki stolpa in številnih priveskov služi sodobnim potrebam po komunikaciji. Slavnik se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Obalno-Kraška in še ožje v podregiji Podgorski Kras, Čičarija in Podgrajsko podolje.

Če gremo na Slavnik z otroci je najbolje, da se nanj povzpnemo po strmi poti, ki je krajša.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let. Na vrhu je planinska koča, kjer se lahko okrepčamo in obilica razglednih, prostranih travnatih pobočjih.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 518 m
Višina: 1028 m
Višinska razlika: 510 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Kastelec. Na prvem križišču zavijemo levo proti Podgorju. Ceste se držimo do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo proti Kozini in Podgorju. V naslednjem križišču gremo naravnost, nato pa se te ceste držimo vse do naslednjega križišča, kjer nas prometni smerokaz usmeri desno proti Podgorju. Ko po nekaj kilometrih vožnje pridemo v Podgorje smo pozorni na modro tablo, ki označuje parkirišče desno. Tabla se nahaja tik pred ograjenim igriščem.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Podgorje - Slavnik po strmi poti 1 ura 15 minut. Krožen povratek po položni poti 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Iz parkirišča gremo do ceste po kateri smo se pripeljali in zavijemo desno. Čez nekaj 10 metrov, pri kapelici, zavijemo levo v vas. Te ceste se držimo vse do dveh planinskih smerokazov, desno Slavnik 1 ura 30 minut, položna pot, levo po strmi poti 1 ura. Stopimo levo, naša cesta pa hitro zavije desno in se pri zadnji hiši prelevi v kolovoz in takoj za tem v markirano pešpot. Pot se srednje strmo vzpenja, je široka, dobro nadelana in markirana. Kar nekaj časa nas vodi skozi gozd. Na višini približno 850 metrov nad morjem se prične drevje mešati z gozdnimi jasami. Pot postaja vedno bolj razgledna, dokler se gozd povsem ne umakne širokim travnatim pobočjem. Kmalu zagledamo vrh s planinsko kočo do katerega nimamo več daleč.

Sestop: Stopimo do smerokazov pod kočo, kjer gre desno pot za Podgorje, 40 minut, po kateri smo se povzpeli, vrnili pa se bomo krožno po daljši in bolj položni poti, ki tu zavije levo, 1 ura. Mimo razpotja za Ostrič - levo 6 ur se spustimo do kololovoza pod nami, kjer nadaljujemo levo. Kolovoz kmalu zavije desno in se ga sedaj kar nekaj časa držimo. Vodi nas mimo učne table, nato pa smo pozorni na puščico na veliki skali, ki nas usmeri desno navzdol na markirano pešpot. To je le krajša bližnjica, saj že po dobri minuti pridemo nazaj na kolovoz, kjer nadaljujemo desno. Od tu naprej se ga držimo vse do Podgorja. Pot je markirana z obledelimi markacijami, na ključnih mestih, kjer utegnemo zaiti z naše poti pa s sveže narisanimi smerokazi na skalah (junij, 2017).

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (84) pritisni: Slavnik
  Sončni zahod na Slavniku meče dolge sence na travnata pobočja.