Strunjanski križ

         

  Strunjanski križ iz Strunjana za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
 
Strunjanski križ

Strunjanski križ se nahaja na 80 metrov visokem flišnem klifu, najvišnjem na Jadranu. Z njega se odpre najlepši razgled na celotni Istri. Najprej opazimo dolge tovorne ladje pred lukama Koper in Trst. Čeprav se zdijo mirne in speče oddajajo v prostor moč in energijo pomorske avtoceste, tovorne poti, ki dan in noč dobavlja surovine in izdelke nenasitnemu evropskemu trgu. Kulisa Trsta se nenavadno dobro zliva z ozadnjem visokih vrhov Julijskih Alp. Zasnežene gore so videti bližje kot so v resnici. Triglav se kot visok svetilnik dviga nad vsemi in nas opominja na tisoč let staro vez med zasneženimi vrščaci, Tržaškim zalivom in mestom, ki mu je dalo ime. Kot v opomin, da starodavnih vezi muhasta zgodovina ne more kar tako pretrgati, tako kot mesto ne more živeti odtrgano od svojih korenin. Čas teče in dela po svoje in Strunjanski klif je še kako živ. Sonce, veter in morja mu vsako leto odtrgajo po en centimeter. Križ na njem označuje prav posebno mesto. Ljudsko izročilo pripoveduje, da se je na dan Marijinega vnebovzetja nad Tržaškim zalivom razbesnelo hudo neurje. Ladje bi potonile, a na vrhu klifa se je prikazala Marija in pomirila razbesnelo naravo. Še danes lahko vrh klifa vidimo njene stopinje in sledi njenh solza. Strunjanski križ se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Obalno-Kraška in še ožje v podregiji Koprska brda.

Družinski izlet do Strunjanskega križa lahko opravimo z otroki starimi med 2 in 3 leta. V poletnih mesecih lahko potep po slovenski obali nadgradimo s kopanjem v morju.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Pot je kratka, vzpon zmeren, paziti pa moramo, da nam otroci ne zaidejo preko ograje postavljene na robu klifa. Zlasti pri Strunjanskem križu se odpre izreden razgled na Tržaški zaliv, mesto Trst, vidi se rob severnojadranskih lagun ter vrhovi Julijskih Alp. Pot nas vodi mimo več učnih tabel, kjer lahko otroke poučimo o svojevrstni naravi, ki nas obdaja. V poletnih mesecih lahko na plaži ob izhodišču zaplavamo.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna lahka pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina: 53 m
Izhodišče: 1 m
Višinska razlika: 52 m

Izhodišče: Po obalni hitri cesti se peljemo proti Portorožu. Za pinijevim drevoredom, naravnim spomenikom, kjer raste 110 pinij na krožnem križišču zavijemo desno proti Strunjanu. Skozi Strunjan se zapeljemo do velikega plačljivega parkirišča v bližini plaže, kjer parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Strunjanski križ 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Prečkamo cesto in gremo po pločniku v smeru našega prihoda na izhodišče do rdeče vile Sivka. Tu zavijemo levo do hotela Svoboda. Pri hotelu gremo desno in nato levo ob hotelu sprva po tlakovanem sprehajališču, nato pa po asfaltirani cesti v breg nad hotelom. Po morda 30 metrih nas rumena puščica (maj, 2019) usmeri levo na kolovoz. Tu gremo mimo informacijske table. Že po dobrih 20 metrih, na prvem ovinku nas markacija usmeri levo v gozdiček. Pot, ki je zavarovana z ograjo zavije desno in med drevjem se pred nami odpre razgled na Tržaški zaliv. Pot nas vodi skozi gozd ob robu Strunjanskega klifa. Naše pretežno zložne pešpoti se držimo vse do Strunjanskega križa.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (58) pritisni: Strunjanski križ
   Strunjanski križ je postavljen na visokem klifu s katerega se odpre razgled na Tržaški zaliv.