Ostrež

        

 Ostrež iz vasi Preveg - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Ostrež

Ostrež ali Divja gora leži sredi Posavskih hribov nad reko Savo in Polšnikom. Opisana pot je sprehod s krajšim vzponom. Povsem drugačna zgodba je, če se na Ostrež povzpnemo iz vasi Renke pri reki Savi. Čaka nas približno 600 metrov višinske razlike in ena ura in pol hoje. Na Ostrežu se nahaja radijski oddajnik in klop z razgledom predvsem proti gozdnatim pobočjem Preveškega hriba in Špege nad Polšnikom. Proti vzhodu ne bomo zgrešili visokega Kuma pa tudi Rodeža, ki ga bomo prepoznali po drobni pikici, ki tik pod njegovim vrhom označuje cerkvico svetega Lenarta. Zelo lep in težko ponovljiv razgled se odpre tudi na poti proti vasici Preveg, kjer izstopa predvsem Žamboh. Vrh je osamelec, ki ima ob južnem pobočju dolgo vasico Tepe znano po gradiču Klevišče, ki ga je v šestnajstem stoletju sezidal deželni svobodnik Klemenčič. Strmi Žamboh z dolino pod Polšnikom riše enega najlepših razgledov v Posavskem hribovju. Le-ta ne sega daleč, a ga divjina strmih sten Žamboha, tesni dolini, ki ga objemata segajoč vse do reke Save ter skrivnosti, ki obdajajo Ostrež narišejo pravljične kot le malokje v Sloveniji. Preko Ostreža vodi daljša krožna tematska pot Od cerkvice do cervice, tik pod vrhom gore pa se nahaja cerkev posvečena sveti Katarini. Cerkev naj bi bila zgrajena iz zaobljube, ker se je graščakov sin s sosednje graščine želel poročiti s kmečkim dekletom. Ker oče tega ni dovolil sta se nesrečna zaljubljenca vrgla v prepad. Oče naj bi potem sezidal cerkvico v čast sveti Katarini, ki naj vsem izproša zdravo pamet. Druga legenda pravi, da je cerkev nekoč stala v zaselku Preveg. Neke noči sta jo "Jurijeva" črna vola odvlekla na Ostrež zaradi razuzdanosti ljudi. Tako mu je ukazala sveta Katarina. Menda cerkev prvotno ni imela zvonov. Nekoč med hudo nevihto pa so ljudje slišali zvonjenje in tako kupili zvonove. Cerkvico svete Katarine na Ostrežu je omenjal tudi Valvasor. Zapisal je, da se na Ostrežu dogaja mnogo čudežev. Štiri ali pet korakov od cerkvice izvira studenec. Izkopali naj bi ga ljudje. Mnogi se s to vodo umivajo in ozdravijo. Izvir studenca se verjetno nahaja pri kapelici sredi gozda tik pod cerkvijo. Postavljena je na skalo z vdolbino, ki spominja na cerkveni kropilnik. Ostrež se nahaja se v regiji Posavska in v podregiji Posavsko hribovje.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 856 m
Višina izhodišča: 700 m
Višinska razlika:
156 m

Izhodišče: Vozimo po zasavski cesti Litija - Zagorje. Na cesti nas tabla usmeri na Polšnik. Ko ga dosežemo gremo po glavni cesti skozi vas dokler že v centru vasi ne pridemo do križišča. Tu naša cesta zavija desno, mi pa zavijemo ostro levo nazaj, praktično proti smeri po kateri smo prišli. Takoj na naši desni strani bomo šli mimo pokopališča, kar vzamemo za vodilo, da smo šli pravilno. Sedaj po tej cesti nadaljujemo. Cesta je blago ovinkasta, vodi nas mimo travnikov in gozdov. Po približno enemu kilometru vožnje od pokopališča cesta zavija ostro desno nazaj in na temu ovinku je odcep za vas Preveg in vrh Ostrež. Lahko se zapeljemo do vasi Preveg ali pa že pred njo nekje ob makadamski cesti parkiramo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: vas Preveg - Ostrež po daljši poti 35 minut, Ostrež - Preveg 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od našega parkirišča nadaljujemo s hojo po makadamu proti vasi Preveg. Na koncu vasi bomo prišli do križišča kolovozov, kjer nas rdeča pohodniška tabla usmerja desno proti Kumu, levo pa proti Ostrežu. Nadaljujemo po kolovozu levo. Zelo hitro pridemo do vznožja vrha in roba gozda, ko se pot ponovno razcepi. Desno gre krajša pot po kateri se bomo vrnili. Levo gre gozdna steza naravnost naprej po pobočju Ostreža. Nadaljujemo naravnost. Držimo se naše steze, ko po približno 15 minutah hoje pridemo do naslednjega križišča poti. Tu zavijemo desno navzgor. Markirana gozdna steza nas sedaj vodi po grebenu na vrh Ostreža. Dosežemo ga v približno 10 minutah.

Sestop: Na vrhu nadaljujemo naprej po grebenu. Že takoj pridemo do zelo kratkega odseka, kjer je potrebno malce poplezati. Skalovje je zavarovano, tako gremo hitro mimo. Kmalu pridemo do legendarne cerkve Svete Katarine. Nekaj korakov naprej od cerkve se nam odpre lep razgled na vas pod nami. Vrnemo se in nadaljujemo po široki in dobro shojeni poti, ki nas kmalu pripelje do izhodiščne poti, kjer sklenemo krožno pot. Sedaj se na izhodišče vrnemo po poti po kateri smo prišli.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo pritisni: Ostrež
  Ostrež je čudežna gora v Posavskem hribovju in priljubljen pohodniški cilj preko katerega vodi planinska pešpot.