Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Koščake iz vasi Pikovnik - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Koščake

Opisana krožna pot in izlet v naravi se prične pri vasi Pikovnik na prevalu, kjer se cesta po vzponu iz Rakitne prične spuščati proti Cerkniškemu jezeru oziroma obratno. Najvišji vrh na poti je Ojstri hrib, ki pa ni razgleden niti zelo izrazit. Pot večinoma poteka po jasah ali gozdu. Vzpon je večinoma zmerno do položno strm. Na poti se lepo vidijo Julijske Alpe in okoliški hribi. Na ...

Krožna pot na Koščake nas popelje preko manj znanega vrha na Notranjskem.

Družinski izlet: Opisana krožna pešpot je primerna za otroke vajene hoje in stari vsaj 3 do 4 leta.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: najvišja točka poti je Ojstri hrib visok 950 metrov, višina cilja vas Koščake je 875 metrov
Višina izhodišča: 855 m
Višinska razlika:
210 skupna dosežena višina

Izhodišče: Iz Ljubljanske smeri se zapeljemo do kraja Podpeč, kjer v krožnem križišču zavijemo desno proti Rakitni. Peljemo se skozi naselje in smo pozorni na prvo prometno tablo, ki nas levo usmeri proti Rakitni. Vozimo se do naselja Preserje, kjer smo ponovno pozorni na smerokaze, ki nas usmerji levo proti Rakitni. Le-to dosežemo po nekaj kilometrih občasno bolj strme vožnje po asfaltni cesti. V Rakitni zavijemo desno proti znanemu in priljubljenemu umetnemu jezeru in se držimo naše ceste nekaj kilometrov vse do vasi Pikovnik. Tik preden se cesta prične spuščati proti Cerknici na levi strani ob cesti parkiramo.
Iz cerkniške smeri se držimo oznak za Rakitno. Po nekaj kilometrih vzpenjajoče vožnje smo pozorni na vas Pikovnik, ki leži na prevalu, kjer se prične naša cesta spuščati proti Rakitni. Tu na desni strani ob cesti parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Vas Pikovnik - zaselek Koščake 45 minut. Zaselek Koščake - vas Pikovnik 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali pričnemo izlet v naravi po makadamski cesti, ki se prične vzpenjati ob našem parkirišču. Nanjo nas opozarja tudi pohodna tabla ob cesti s cilji Zadela, Koščake in Sveti Vid. Sledimo markaciji, ki jo opazimo na električnem drogu. Takoj za ovinkom, morda 100 metrov od izhodišča, smo pozorni na markacijo na kamnu ob poti, ki nas usmeri desno na jaso. Pričnemo se vzpenjati. Pot nas vodi po ozki in dolgi travnati jasi. Vzpon je zmeren. Kmalu pot zavije nekoliko levo in po nekaj minutah pridemo do vrha jase. Tu se nam nazaj odpre razgled na Julijske Alpe. Lepo se vidijo tudi okoliški hribi. Nadaljujemo naravnost skozi gozd in hitro pridemo do naslednje večje jase. Desno ob njej je gozdni kolovoz. Usmerimo se naravnost in ob robu gozda nekoliko levo poiščemo markacijo, ki nas usmeri na slabo voden gozdni kolovoz. Sledimo markacijam in našemu kolovozu, ki s časom preide v gozdno peš pot. Naša pot se večinoma zmerno vzpenja in nas vodi po gozdu. Tudi pot na Ojstri hrib ne izstopa. Nanj nas opozarja zgolj ozek greben po katerem hodimo. Za Ojstrim hribom hitro pridemo do ponovno slabo zvoženega kolovoza in prostrane jase na naši levi strani. Od tu po nekaj minutah pridemo do prve hiše v zaselku Koščake, kar je cilj našega izleta.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti poti ali po krožni poti. Vkolikor se odločimo za slednjo možnost na kolovozu pred hišo v zaselku zavijemo desno. Po nekaj metrih hoje pridemo do široke makadamske ceste in table, ki označuje konec, oziroma začetek Koščakov. S hojo nadaljujemo desno. Te makadamske ceste, ki levo vodi do vasi Sveti Vid in Osredek, se držimo vse do vasi Župeno. Na poti do vasi se nam odpre lep razgled na Snežnik in tudi Slivnico z okoliškimi hribi. V vas Župeno pridemo po približno 20 do 25 minutah zmerne hoje. Tu s hojo nadaljujemo desno po glavi asfaltirani cesti. Do izhodišča, kjer se naš izlet zaključi potrebujemo še približno 25 minut hoje.