Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 

  Trubarjeva domačija za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Trubarjeva domačija

Trubarjeva domačija je dobila ime po Primožu Trubarju, kot je zapisal Zvone Štrubelj, božje daru zaradi katerega smo danes Slovenci Slovenci, ne pa zgolj anonimna raja kateregakoli, zahodnega ali vzhodnega, severnega ali južnega "herrenvolka". Po njem in z njem smo narod, slovenski narod. Primož Trubar je živel v renesansi, dobi, ki jo je zaznamoval prehod iz srednjega veka v novi vek. Umiranje starega sveta in rojevanje novega se je odražalo na vseh nivojih takratnega življenja. Renesansa je bila tudi doba velikega trpljenja iz katerega se lahko porodi le novo življenje. Dvestoleten boj do tedaj tudi zgodovinsko ločenih slovenskih dežel proti dednemu sovražniku Turku je zlasti v 16. stoletju sprožil njihovo vojaško reorganizacijo in verjetno prvič po propadu Karantanije njihovo poenotenje in združitev v enem cilju, premagati skupnega sovražnika. Če so vojaški napori prinesli politično in vojaško združevanje slovenskih dežel, je istočasno duhovni preporod reformacije s Primožem Trubarjem na čelu sprožil proces preseganja pokrajinske zavesti in pripadnosti posameznim deželam Štajerski, Koroški ali Kranjski v eno višjo slovensko pripadnost.
Današnja Trubarjeva domačija stoji na mestu, kjer naj bi bivali Trubarjevi sorodniki, a so objekti novejšega datuma. Stari so približno dvesto let, medtem ko naj bi se Primož Trubar rodil višje izven strjene vasi Rašice. Zelo lepo obnovljena domačija z veliko osrednjo stanovanjko hišo deluje precej gosposko. Na njenem južnem pročelju se nahajajo mlinska kolesa mimo katerih je speljan vodni jarek. Pri hiši je tudi stara vodna žaga ter brv, ki nas vodi k zelo lepemu bregu reke Rašice. V bivšem gospodarskem poslopju se nahajata krčma in muzej. Na Trubarjevi domačiji bomo našli obilo miru. Prostor prežet s spominom na enega največjih slovenskih mož zaznamuje zlasti rečica Rašica katere skoraj pravljično lep vodni tok se prepleta z negovanim parkovnim gozdom ter staro kmečko arhitekturo. Trubarjeva domačija se nahaja v regiji Dolenjska, v podregiji Ribniško-Kočevska in še ožje v podregiji Velikolaščanska pokrajina.

Trubarjeva domačija bo še posebej všeč otrokom, saj so tu igrala, pritegnil pa jih bo tudi breg reke Rašice.

Družinski izlet: Sprehod po dvorišču in parku okoli Trubarjeve domačije je primeren tudi na najmlajše otroke, ki so komaj shodili. Sprehod lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Tu se nahaja tudi nekaj igral, vendar moramo biti na najmlajše otroke ves čas pozorni, da ne padejo v vodo, saj jih bo pritegnil zelo lep breg reke Rašice, ki teče mimo domačije. Prav tako je preko dvorišča domačije speljan sorazmerno širok mlinski kanal, ki je za najmlajše zlasti ob visokih vodah prav tako lahko nevaren. Del domačije sta tudi manjši muzej in krčma.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Lahka obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina: 483 m
Višina izhodišča: 483 m
Višinska razlika: 0 m

Izhodišče: Vozimo se po regionalni cesti Ljubljana - Kočevje. Ko gremo mimo table, ki označuje začetek naselja Rašica smo pozorni na smerokaz za Trubarjevo domačijo, desno 200 metrov. Ko pridemo do križišča zavijemo desno in parkiramo levo na velikem urejenem parkirišču tik pred Trubarjevo domačijo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Sprehod po dvorišču in parku Trubarjeve domačije 10 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Po lastni želji se sprehodimo preko dvorišče Trubarjeve domačije in parku ob reki Rašici.

Sestop: /