Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Nagelbihl od Jelenovega studenca - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Nagelbihl

Nagelbihl je manj izrazit, z gozdom poraščen vrh. Je ena izmed točk na Kočevski planinski poti. Pot do njega nas vodi skozi globok gozd Stojne, kar je njena odlika. Deloma hodimo po makadamskih cestah, gozdnih kolovozih in peš poteh. Pot nas vodi tudi mimo Ledene jame. Nagelbihl se nahaja v regiji Dolenjska in podregiji Ribniško-Kočevska.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 915 m
Višina izhodišča: 843 m
Višinska razlika: 72 m

Izhodišče: Peljemo se po regionalni cesti Ljubljana-Kočevje. V Kočevju na prvem krožnem križišču zavijemo proti Delnicam. Na prvem semaforju zavijemo desno proti Delnicam in na naslednjem levo proti Delnicam. Čez približno 100 metrov, nasproti avtobusne postaje, nas table usmerijo desno proti Športnemu parku in izhodišču planinskih poti. Na naslednjem križišču zavijemo levo in čez 20 m desno v hrib proti Slovenskemu vrhu in koči PD. Po makadamski cesti sledimo oznakam za Mestni vrh in kočo PD. Ko pridemo do Miškove koče ob naši cesti zavijemo levo ponovno proti koči PD. Čez nekaj 100 metrov pridemo do velikega parkirišča z informativno tablo in planinskimi smerokazi, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Nagelbihl 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Pot na Nagelbihla nas vodi mimo Ledene jama. S hojo nadaljujemo po makadamski cesti po kateri smo se pripeljali. Po slabih 10 minutah nas pohodna tabla usmerja desno na gozdno cesto. Te ceste se sedaj držimo dobrih 5 minut, dokler ne pridemo do markacije s puščico, ki nas usmerja levo navzdol proti informativni tabli, ki jo lahko vidimo iz naše ceste. Spustimo se do table. Pri njej zavijemo desno navzdol. Po gozdni pešpoti se v dobri minuti spustimo do Ledene jame.
Od jame gremo naprej za markacijami. Dobro označena pot nas vodi skozi gozd mimo številnih vrtač in skal. Pešpot nas pripelje na gozdno cesto in le-ta v globel z izvirom studenca. Za njim se strmo, vendar hitro vzpnemo do makadamske ceste, kjer zavijemo levo. Po tej cesti hodimo nekaj 100 metrov do prvega križišča makadamskh cest, kjer zavijemo desno. Že čez nekaj 10 metrov nas oznake usmerijo desno v gozd na gozdni kolovoz. Pot hitro zavije levo. Nekaj časa hodimo naravnost in se zložno vzpenjamo, čemur sledi desni S ovinek. Še naprej sledimo markacijam, ki nas pripeljejo do naslednje slabše gozdne ceste. Tu zavijemo levo in po krajšem vzponu nas oznake usmerijo desno na pešpot. V dobri minuti pridemo na vrh Nagelbihla.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.